@vichy немој да се лутиш ама забележав дека имаш слаб карактер! додека пишиш поезија и проза на темава ке ги рачистеше работите во животот! Маж ти изгледа не е човек , валда во лоша фамилија си се омажила , па ја искористиле твојата добрина и сега си играат и те понижувааз ... ! И јас сум за браковите да се спасат кога се во криза и да се размислува со ладна глава , но ете маж ти ,мајка му и тако далје не функционирате како семејство , и свекрвати да цркне ( критикувајте ме колку сакате али никој не е бесмртен) не верувам дека маж ти ке се смени, и дете да имаше неверувам дека работите ке беа поинакви! знам дека имаш надеж дека ке се промени сотуацијата но со тоа го одовлекуваш разводот! Некако си опседната со маж ти , како да тераш некаков инает ?! Од што се плашиш да се разведиш?
Јас во животот мој немам сретнато човек како Виши, со толку многу љубов во неа. Многу дава а малку бара. Храброст или лудост? Тенка е границата.
човечно е да даваш,кој цени дупло ќе возврати,ти него уште повеќе и така во круг расте и се ојачува приврзаноста,прпадноста на личностите(независно во љубовта,пријателствата...што мислите зошто преживауваат како најискрени пријателствата од детство?бидејќи децата сакаат/љубат безрезервно). нема тука поставување граници меѓу ова или она.Ова што го пишав втемелено ево секој од нас но колку се применува и возвраќа е сплет на околности,судбина.
Реално гледано од ништо на светов не се плашам колку од злобата,манипулативно контрол-фриковското на свекрва ми. Дури кошмари од неа имав. На шала си викам и да рикне(нескам замерки спомнато ради реда е) има да ми се појави на следната свадба да ми ја команда и уништува. Инаку не се плашам од развод мислев има шанса да ме разбере и да сфати дека греши. Треба почит кон родители и постари ама да ми прави дневномени на животот и здравјето и начинот на забременување како неа и чини. Па мене родена мајка не смее тоа да ми прави а не свекрва ми.Сум трпела а и вреѓала со нај нај никакви навреди што не ме личело само да и обрнам внимание дека не чини однесувањето. Џабе се уште ме кодошеше кај син и а и во лични конфронтации он секогаш вели-МАМА Е ВО ПРАВО. Инаку сум му попуштала/допуштала буквално се ама откако случнав од негова уста зборот на К....... и плус дека јас сум стерилна демек оштетена роба сум била затоа сме немале деца(иако во караница беше и јас му пререков би било пожелно да провериме сперма уште еднаш чисто да не има некои негативни промени и он ми се дрекна вака но како и да е не го личеше). Па дојдоа низа непотребни зборови и кошкање и туркање и модринки останаа. И мама му(да ја е...) сини и бил во право што и било неа гајле за мене демек јас сум го испровоцирала трака да рече/прави. Значи не знаев дека маж во куќа и коските да ти ги скрши е во право. Нели он е газда дома. Блјак луѓе(сега и јас не се фалам не сум злато ама ова????
уживај Виши , знам дека по секоја цена сакаше да си го спасиш бракот , Господ ке и суди на бившати свекрва што растури брак! Уживај во животот и ти посакувам да најдеш љубов каква што бараш
Има некој напредок тоа што се карав со мм, сега на моменти (некој денови)е као подобар, ама важно го "возвраќам ударот" и кога сака да се кара, и јас се карам со него, не му дозволувам да доминира, и да ми црка а јас да си ќутам, па тоа е психичко насилство, па он пие диазепам после тоа, нека се нервира бе, кога сака да се кара, и да ме нервира и тој нека се нервира, што знам колку ќе ми успее оваа тактика ама важно не се откажувам, осеќам дека ако му попуштам и дозволам да се расправа, а јас да си преќутувам, ќе ми се качи на глава, оффф аман само да знаев дека е оваков пред да се зафркнам, ама нејсе, сега ќе видиме до кај ќе тера.....
Дали барањето утеха во друг кога ќе се појави криа во бракот е едно од можните решенија? Мислам дека со тоа ќе му дадеш до знаење дека не е единствениот и дека неможе да се однесува така со тебе. Ао се затвориш дома и тој гледа дека си беспомошна уште толку ќе го набилда егото и ќе биде се посуров. Ова му доага како обезбедување на подобри преговарачки позиции. Инаку мојот став доколку причината за кизата е неверство тогаш единствено здрао решение е разводот но доколку не сакате да се разведете опција е ова погоре. Дека ќе се одвикне од изневерување ако веќе еднаш го направил тоа се приказни за мали деца, Куче кое се научило да дрее пред касапница тоа тешко можеш да го одвикнеш, или развод или вратиш со иста мера.
@Strumka22 Ако ми се обрати мене, Мислам дека барањето утеха во друг, со сигурност не е решение, и ако се утешам на овој начин има здраво да го изедам ќотекот а и ќе ми стегне разводна парница 100%, а пред се јас лично ќе се осеќам гнасно и како ќе се погледам во огледало, НЕ! Не се работи за неверство од ниедна страна, и мислам дека тоа сигурно би предизвикало развод а не зацрвстување на бракот, наречете ме конзервативна но тоа сум јас! Друго објаснив во моите претходни постови, се работи за човек "кавгаџија", сака да се кара, се карал дома и така се научил од мравка слон да прави и да започнува кавга за се нешто. Е сега дали тоа може јас како негова сопруга да го променам не знам, пробувам но ќе видиме.
Не зборував за конкретен пример од тука туку зборував општо на темата. Но од твоето излагање она што најмногу ми боде очи е болдираното. Јас не сака да помислам а камо ли да дозволам некому да ме тепа. Ако се плашиш од ќоте тогаш ни вербално немој да му се спротиставуваш затоа што и така можеш да добие ќотек. Искрено за жени како тебе кои мислат и се плашат дека некој ќе ги тепа, најдобро е да си ја подвиткаат опашката и да си ќутат. Додека за вториот дел за разводот, па што и ако се разведе од тебе, подобро добар развод отколку лош брак. Незнам зошто но некако од секогаш во мене се будел некој гнев кога ќе слушнам дека маж тепал жена, или тој ја изневерувал ама кога таа го направила истото ја натепал, ми иде тие мажи да ги задаам со голи раце. Што и да направаме мое правбо, тој може да одлучи дали ќе биде со мене или не, но никако не смее физички ни да помисли да ме нападне.
Да молчиш и да си индиферентна пред маж ти за некоја одредена банална кавга не е ниту недостиг на доминанство, ниту не - возвраќање на ударот ниту пак покорување, напротив тоа е изразување на сопствена култура и префинетост за една жена а поготово укажување на твојот маж дека крајно се бламира и искажува несезореаност. Да молчиш пред банална кавга е уствари да не се туркаш кон водење на бош банални дискусии и да не си го доведуваш разумот до степен на еволуција ради едно големо ништо. Но, секој си има свој каралтер и свои убедувања за одреден прблем нели.
Девојко не знам дали имаш дечко, или можеби си мажена, но едно знам, ај пробај си го сопствениот совет, пред да го даваш на други па види дал нема да изедеш ќотек, од мажот на кој што здраво си му набила рогови, ако не изедеш здрав и добар ќотек, тогаш тоа не бил маж, било некое мажуле... Абре во крвта на мажот е да си го заштити сопственото поколение, и не знам дали си чула за подметнување на туѓо јајце во гнездото, тоа го прави кукавицата, дури и Цеца има напишано песна за тоа, са мном спаваш, друга ти је несталица, хмм ај размисли малце, чукни тоа главата, и провери се, пред да збориш нешто што не го знаеш, во суштината на машкото битие е да има заштитнички однос према својата жена/девојка(пред се заради продолжување на своите гени, и да не му се подметне туѓо дете да одгледува како свое) ова е машки веќе вроден инстинкт, и ниеден маж што ја сака својата жена нема да може да поднесе таа да го прави будала и да му набива рогови, неверството не е решение, ова како да го пишувала некоја тинејџерка. @vitamina можеби си во право но сепак, јас мислам дека ако човек не осети зорт, за било која работа, тој човек нема ниту да се обиде да ја поправи, значи се однесува конкретно на кавгите, некој ако сака да се кара и да ги вреѓа останатите, и да ги малтретира, а во меѓувреме не наиде на отпор од спротивната страна, тогаш тој некој ќе продолжи со малтретирањето, зошто така му се сака, или едноставно затоа што, зошто да не го прави тоа кога од другата страна нема никаков отпор, ниту пречка, да не го прави, едноставно ќе си се испразни, целата нервоза ќе ја испразни и никому ништо, а тоа верувај може да му премине во навика, е тогаш настанува лошото, и непоправливото.
@Strumka22 не ми е јасно како размислуваш,криза во брак да се решава со неверство? Ај се караме,ама еве јас да ти кажам да престанеме со кавгите,ќе си најдам некој друг. Мислиш дека така ќе престанат кавгите?Бетер само ќе биде.Место да ја надминат кризата,ќе си натоварат поголем проблем,па и развод ако јас се прашувам. Кризите се надминуваат со нормален разговор,со внимание и блискост,анализа на проблемите и компромис.
@akvarium Епа драга моја пријателке не џабе рекле од главата си патиме т.е од сопствениот род. Ти како жена ако мислиш дека е ок да те тепа мажот дури и само ако помисли дека го изневеруваш, очекуваш ли после тој да те почитува. Незнам за какво подметнување јајце збориш, но тој доколку не ти верува тебе тогаш ќе треба и за сопствените деца да прави ДНК за да биде сигурен, инаку зарем ако не се карате не може да му подметнеш како што ти викаш туго дете. Искрено ме разочаруваш со овој твој став, мислев дека тоа да мажот е глава на куќата и тој во име на семејството може да прави што сака дека е одамна зад нас. За какво штитење на семејството зборуваш, од кого да те штити? Така ли ќе те штити што доколку се посомнева дека го изневеруваш да земе да те помодри? Тоа е за тебе штитење? Искрено јас сум урбана девојка независна и бракот или врската ја сфакам како дружба, заедница на рамноправни луге, а не да некој ми изиграва мачо тип и во име за мое добро превентивно да ме млати. Неверството во цивилизираниот свет се решава на еден поинаков начин,жал ми е што како жена размислуваш така. но тоа е твое право. Па ако го знаеш тоа тогаш зошто воопшто да дојде до криза? Зошто воопшто тоа карање, викање, трауматизирање деца ако е решението нормален разгвор? Но нема ни да дојде до тој нормален разговор доколку ти седиш дома готвиш, переш.... Што мислиш тој луд е да преговара кога си ти во таква дефазнивна положба? Не реков јас дека решението е неверството, туку дека тоа може да биде еден вид издувен вентил и нешто што ќе му покаже дека не е он единствената опција. Мислиш дека е опција да седиш дома и плачеш? Пази да не го насекираш, ако тој сакал да не те повредува немоало ни да дојде до криза. Дефанзивната улога на жената кога таа е во потчинета позиција не донела добро на ниту една жена, затоа во денешно време греота е да си го трошиш животот како нечии роб. Во минатото жните биле зависни од мажот и финансиски и немале каде да одат, живееле во рурални средини.... Ама денес да се потчинувам на мажи и да кажеш дека тој ќе ме тепа за да си го заштити семејстото, е тоа ни под разно.
НЕ НЕ НЕ И НЕ Тоа е само еден обичен клошар, вошкар и слепец ( се извинувам на изрази). Маж што тепа жена е мажуле, а маж што тепа маж е МАЖ ( во некоја смисла, ама тоа е др тема). Ако го изневерам мм и ако ме истепа, тогаш него друг маж ( мојот брат) ке го здроби, а недај боже и полошо може да бидне. Ако маж изневери жена, тогаш таа треба да молчи така, пошто нема сила да го претепа, или пак да го испука со неколку куршуми? Не. Неверството е предавство најболно и во двата случаи и тогаш кога ке се случи, тешко дека може да се оправи работата. ТОЧНО Тотално си во право
Наравоучение од погорните муабети - Мажественоста по ќутекот се познава! Ете секој ден е добар ден да се научи нешто ново.
Decki pogresno ste me razbrale, toj ne bi me istepal, i ne me tepal nikogas ne krenal raka, a ako krene se znae...ne sum nenormalna da go trpam, ama i toj samiot nema da krene zosto toa bi mu go narusil imidzot na "zrtva" pred site glumi dobar bil jas sum bila losata, a doma e zver so mene, samo se rasprava. Manipulator e, saka da mi nabie komplex deka jas sum taa sto e nenormalna, mene mi se pricinuvaat raboti, deka on e kavgadzija, da prasam ete kogo sakam da sum se uverela deka in bil dobriot jas losata. Mu vikam da prestane da se kara za "sitnici".......eve primer zasto sum mu rekla ne se potpiraj na zelezo edno na koe stoi cador za vo dvor, odma vrisna da se kara, sto sum go napinjala sto sakal kje pravel, a jas samo sakav da ne napravi belja, ko decata e. Lap topot 2 pati mu padna i go skrsi zosto go ostavase da visi na rab od stilolici i masi. I sega ne raboti, ima i drugi primeri, saka da pravi belji i da vregja a nikoj,da ne mu protivreci na toa. imase porano i ispadi na nervoza. A i misli koga se kara so mene ko so majka mu da se kara. Posto stalno toa samo pravi, i koga se kara, toa trae so saati, ne da reces kje se izvika i kje zakjuti tuku vregja so saati i vergla, Sori na greski od mob sum
Chovekov moze ne e so site chisti u glava.Postoi podlabok problem vo taa lichnost.(Se izvinuvam za lat.nemam kirilichna podrshka na telefonot)