1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Крофни

Дискусија во 'Рецепти' започната од krusevcanka, 2 април 2012.

  1. krusevcanka

    krusevcanka Активен член

    Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    7
    ЛИСТАВ И НЕ ПРОНАЈДОВ РЕЦЕПТ ЗА КРОФНИ ПА ПИШЕТЕ ДОКОЛКУ ИМАТЕ ЗА НЕКОИ УБАВИ,БРЗИ И ИСПРОБАНИ РЕЦЕПТИ.
     
  2. ana.-marija

    ana.-marija Активен член

    Се зачлени на:
    23 мај 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    КРОФНИ

    1kg brasno
    2 jajca
    1 kvasec
    4-5lazici seker
    1 pecivo
    1-2 filzani zejtin
    seto ova se zamesuva i se ostava da stasa potoa se razmesuva i suka golema kora i se sece so casa i se przat so zerjtin
     
    На Osamena devojka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.333

    Се замесува со млеко или топла вода (тоа имаш испуштено) или во размер 1 према 3 (1 вода и 3 млеко). Моја препорака наместо цели јајца стави само 2 жолчки затоа што белката го стврднува тестото (ако не си искусна во месење ;) ) и 1 мал филџан зејтин е доволно. :!: јас не ставам пециво и малку сол
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    17.819
    Допаѓања:
    102.683
    Пол:
    Женски

    мислам дека ако веке има квасец не треба да се додава и пециво нели? :?:
     
  5. OneDirection

    OneDirection Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 април 2012
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    238
    Еве еден рецепт за крофни кои ние дома секогаш ги правиме.

    Потребно:
    - 3 јајца
    -1 чаша јогурт
    -14 лажици брашно
    -1 прашок за печиво
    -1 ванилин шеќер

    Подготовка
    - Заедно се матат трите јајца и јогуртот.Потоа се додаваат брашното,прашокот за пециво и ванилиниот шеќер..Смесата убаво се меша. Со лажица се зема од смесата и се пржи во тава со загреано масло.
     
    На Hortenzija, Liu, barbyyy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Springy

    Springy Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522
    Јас ги правам по овој мој измислен рецепт:

    - 500 грама брашно
    - 2 јајца
    - 250 ml млеко
    - 50 до 100 ml зејтин
    - 1 квасец
    - 1 мала лажица сол
    - 1 голема лажица шеќер

    Сите овие состојки се замесуваат. Тестото се остава да стаса и откако ќе нарасне се формираат топчиња. Топчињата се размесуваат и се формираат кругови со дијаметар десетина центиметри. Внатре во круговите се става по една лажица крем, (по можност агроплод), истите се преклопуваат, се затвараат убаво и се пржат. Откако ќе се испржат се валкаат во прав шеќер и едно пакетче ванила.
     
  7. feminium

    feminium Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.738
    Знае ли некоја рецепт за американски крофни-оние кои ги продаваа на лето во Охрид, мнооогу ги сакам ама никако да и успеат на мајка ми.
     
  8. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    recepti/americki-krofni-i-americki-palacinki-t2843/
    Дали некој има испробан рецепт за течно тесто за крофнички (благи, а може и за солени) што се печат во рерна во калапчиња?
     
  9. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.276
    А дали имате некој проверен рецепт за принцес крофни?
    [​IMG][​IMG]
     
  10. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.333
    :hai:

    Фил - Според мене најубав за разлика од оној со жолчките кој ми е потежок мада и тој не е лош.

    На 1л млеко зовриено варам 3 пудинга од ванила со 6 лаж шеќер и 1-2 лаж густин. Во ладен пудинг ставам пола изматен маргарин/путер со малку прав шеќер (околу 100гр. во зависност колку сакаш да е благ филот).

    Тесто - 2 чаши (од јогурт или 200 грамска чаша) вода, 1 чаша зејтин (не полна до врвот горе) да зоврие па се додадат 2 чаши брашно (целата филозофија е да односот меѓу вода и зејтин биде 1 према 2). Убаво се меша смесата додека не се олади. Кога ќе се олади се додаваат едно по едно 4-5 јајца (во зависност како ги прима смесата и колку се големи. Моја маана или врлина што никогаш не мерам точно до грам или број :$ ) и убаво се мати целата смеса со миксер.

    Се печат во загреана релна додека не поруменат. Финта при печење е да не се отвара често релната т.е воопшто додека се печат. Гледаш од стакло :D а се печат 20-тина мин на 200степени

    Одозгора посолуваш со прав шеќер или чоколадо.
     
    На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    154
    Како правите да ви излегуваат празни внатре? Пред некој ден правев ама никако да бидат празни а не сум искусна во готвење ама обожавам крофни па кажете во што е тајната или предложете рецепт ама горе-доле сличен е рецептот ако не и ист со тие погоре напишани ама до мајторот ќе да е :$ :rofl:
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    22.953
    Допаѓања:
    198.627
    Пол:
    Женски
    Мислам дека е тајната во киснењето и пржењето. Во тестото да користиш само жолчки, а не и белки од јајца. И нели, кога ќе ја сукаш кората и ги вадиш круговите со чаша, ги оставаш да киснат. Кога ги ставаш да се пржат, ги ставаш со горната страна (таа што се дигала) надолу. И тогаш би требало да бидат празни внатре.
     
    На mal.ecka, SummerGirl, sunfemina и 2 други им се допаѓа ова.
  13. vinozito1

    vinozito1 Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Tајната е во тоа што не се става сол, и не треба да престасаат.
    Mене ми испагаат шупливи.

    1/2 kило млеко
    2 јајца
    1квасец
    1 ванила
    брашно колку прима
    сетото тоа се месе, стасува, се расукува кора,се пржат во врел зејтин и најпосле се наросуваат со шекер во прав.
     
    На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ocila

    ocila Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Омилените...
    Потребно:
    ● 2 јајца
    ● 1 коцка квасец
    ● 1 чаша јогурт
    ● 1 кг брашно
    ● 300-350 мл вода
    ● ½ лажичка сол
    ● 5 лажици шеќер
    ● 200 г шеќер во прав
    ● 100 мл масло за јадење
    Подготовка:
    ● Во топлата вода растопете го квасецот и сипете го јогуртот. Потоа додајте ги солта, брашното, маслото за јадење и јајцата. Замесете тесто и оставете да отстои десетина минути.
    ● Развлечете кора од тестото во дебелина од околу 1 см и со модла (или со чаша) обликувајте крофни. Оставете ги уште десетина минути да отстојат, па потоа пржете ги во врело масло.
    ● Готовите крофни послужете ги со шеќер во прав, а внатре со помош на шприц наполнете ги со мармалад по вкус или со чоколадо.
     
  15. vinozito1

    vinozito1 Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Мене ми испаднаа посебно вкусни, и шупливи внатре. :P
    Еве ги на слика..
     

    Прикачени фајлови:

    • krofnicki.jpg
      krofnicki.jpg
      Големина на фајлот:
      325,2 KB
      Прегледи:
      687
    На bebaa, macence4, Dog-lover и 4 други им се допаѓа ова.
  16. LejdiD

    LejdiD Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    154
    Сте правеле ли печени крофни? Мислам дека тие би биле поубава варијанта како за полнење. Некој од искуство ако знае да сподели добар рецепт :)
     
    На charliee и koritsaki им се допаѓа ова.
  17. doutzen

    doutzen Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2013
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    158
    да ви кажам боље ке станам ке купам за 15 ден него да се малтреирам
     
  18. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    17.819
    Допаѓања:
    102.683
    Пол:
    Женски
  19. The.king

    The.king Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 мај 2013
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    138
  20. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.387
    Допаѓања:
    5.846
    Ее ете тема. Ја пишав во совети за готвење.

    Како да направам вакви крофни. Што е тоа како фил и како? ED0A6213_800x800_crop_center.jpg images.jpg Product_R_MarbleFrosted-754x536.jpg