1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. k.frosina

    k.frosina Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.490
    Допаѓања:
    26.248
    Пол:
    Женски
    Фала ти.
     
  2. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.261
    Пол:
    Женски
    Колку се става вода за варење на интегралниот ориз ?
    Јас го правам во експрес лонец, ама никако да ја погодам количината.

    И дали е подобро да се вари во бујон или само во вода ? 8-|
     
  3. Darlingzz

    Darlingzz Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    665
    Пол:
    Женски
    Денеска купив готови њоки, замрзнати. На нив пишуваше да се варат 2-3 мин во зовриена вода. Јас ги оставив 5мин и многу ми беа како лигави и ми се лепеа за заби. Ги преварив или сепак живи останаа?
     
  4. edna_malecka

    edna_malecka Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.690
    Пол:
    Женски
    Рецепт за кифлички да ми кажете некој?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.131
    Допаѓања:
    32.992
    Пол:
    Женски
    На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. edna_malecka

    edna_malecka Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.690
    Пол:
    Женски
    Правев други низ дома што ги најдов, нареден пат од таму ќе барам.
    Благодарам.
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    10.190
    Пол:
    Женски
    @Annath бидејќи најфален е рецептов за кифли сакам да го пробам но имам неколку прашања :wasntme:
    Не сум многу спретна во кујна, не се бројат на прсти колку теста имам фрлено...
    Ќе успее рецептов со сув квасец0? Ако да колку би одел и дали треба да отстои во млеко со шеќер?
    Свежиот квасец претпоставувам треба прво да се растопи во млекото така, да запени малку? Филџаните масло се оние малите за кафе што се?
    Многу сум смотана за теста но сакам да се научам. Мислам дека не ми успеваат затоа што го прекиснувам тестото или не го размесувам убаво, после печење често се цврсти кифличињата..
     
  8. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.013
    Допаѓања:
    198.827
    Пол:
    Женски
    Ќе успее и со сув квасец, една коцка е ко една ќесичка. Имам правено, нема разлика. Или квасецот ќе го киснеш, или тестото, не и двете, а кога додаваш брашно, додавај постепено, не наеднаш целата количина. Тука пишува кг, но може да ти треба помалку или повеќе, зависи од самото брашно. Стави прво околу 700 г брашно во длабок сад, додај ги останатите состојки и замеси тесто. Не треба да е течно, ама не треба да е тврдо, значи стварно меко, може и да лепи малце. Па ќе додаваш по потреба колку ти треба за да оформиш тесто без да ти остане пола на рацете. Ама да не е пресуво и претврдо.

    Филџаните се малите, од 150мл што се. Ако имаш проблем со замесување, може да пробаш со миксер и маталки за тесто, ама поарно е рачно. За почеток, може и со дрвена лажица да го замешаш брашното со останатите состојки, да добиеш лепливо тесто, па полека полека со раце да го размесиш.

    За помеки кифлички, на секоја кифличка пред печење стави парче маргарин/путер.
     
    На mal.ecka и kanella им се допаѓа ова.
  9. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    10.190
    Пол:
    Женски
    Да се пофалам, супер излегоја кифлите, не за џабе е најфален рецепт 8-|
    Пак имав утка, ми се згрутчи квасецот па од кога го замесив тестото вадев грутчиња од него (facepalm) тоа е најверојатно затоа што не го измешав квасецот со брашното туку го ставиввтака директно и врз него млекото :clap: за друг пат знам. И плус на сред месење заплака малата па трчи кај неа да ја презаспијам...
    Фала ти многу и на појаснувањето :f:
    20210429_225242.jpg
    20210429_224022.jpg
     
    На baby-star, edna_malecka, Antolinaa и 6 други им се допаѓа ова.
  10. anggell

    anggell Популарен член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    4.747
    Допаѓања:
    8.759
    Пол:
    Женски
    Како се добива убаво течно чоколадо за прелив на торти и слатки?
    Јас го мешам чоколадото со путер и го топам на пареа, белото чоколадо никогаш не ми излегува убаво течно како црното, секогаш ми е некако згрутчено, како на топчиња а истата постапка ја правам како со црното, сменив повеќе видови на чоколадо и џабе пак е исто..
    Кое е најубаво бело чоколадо за прелив, од поубавите и со Милка пробав кај мене не успева :?:
     
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.013
    Допаѓања:
    198.827
    Пол:
    Женски
    Не се меша со маснотија при топење на пареа, никогаш. И мора да пазиш капка вода да не падне во чоколадото, садот во кој топиш да не допира воопшто до водата што врие одоздола, и секогаш да биде сув. Никогаш не сум имала проблем со топење чоколадо, макар и да се шеќернине табли што се продаваат како чоколади за готвење (Леона), стално си излегувало течно и убаво.
     
    На mal.ecka и anggell им се допаѓа ова.
  12. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    8.356
    Пол:
    Женски
    Може ли некој рецепт за турлитава?
    Со тиквичка, домат, морков и сл. Немам идеја како да ја правам.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.252
    Допаѓања:
    124.698
    Otvori na Moi recepti na internet ima ubav recept.
     
    На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Hortenzija

    Hortenzija Популарен член

    Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    13.585
    Пол:
    Женски
    Moze da spodelite recept za ekleri? Proverena recepta...
     
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.013
    Допаѓања:
    198.827
    Пол:
    Женски
    На mal.ecka и Hortenzija им се допаѓа ова.
  16. Waverly Raven

    Waverly Raven Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    2.820
    Допаѓања:
    10.462
    Пол:
    Машки
    Колку време треба да се варат пилешки коски за да добијам bone broth? На интернет читав и до 12 часа.. или можи и пократко?
     
    На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anggell

    anggell Популарен член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    4.747
    Допаѓања:
    8.759
    Пол:
    Женски
    Која шлаг пена е најцврста, најгуста, некако сите ми се премногу течни :^)
     
  18. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.879
    Допаѓања:
    13.392
    Мене сите ми се океј, пробај да ја матиш подолго
     
    На anggell и pamelche им се допаѓа ова.
  19. AneSk

    AneSk Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.130
    Пол:
    Женски
    Девојки ми дадоа една тегла Таан, до сега немам користено и незнам за што би можела да го искористам и како. Па ако сакате да ми кажете за што и во што можам да искористам Таан.
     
  20. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.032
    Допаѓања:
    26.557
    За хумус, ако си љубител секако :)