Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    А во најголемиот Рамстор, немаш видено? Таму обично стојат кај зачините.
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  2. baby-star

    baby-star Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    10.927
    Да ве прашам кои се најдобри печурки за полнење и за печење?
     
  3. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.316
    Допаѓања:
    81.893
    Пол:
    Женски
    Обично свежите шампињони. Гледај да земеш некои покрупни и ќе бидат во ред.
     
    На baby-star му/ѝ се допаѓа ова.
  4. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Дали некој правел Red Velvet?
    Ми се уврте во глава да пробам и тоа чудо да направам.
    Вкусно ли е барем?
    И ако имате некој испробан рецепт пишете.
     
  5. slimy

    slimy Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    1.452
    Пол:
    Женски
    dali moze nekoja da napise recept za bombici?
    vi blagodaram
     
  6. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.960
    Допаѓања:
    203.318
    Пол:
    Женски
    На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.960
    Допаѓања:
    203.318
    Пол:
    Женски
    Во Веро сигурно има, ама се ептен во мали ќесички, кај зачините. Значи барај пињоли во такви мали проѕирни ќесички, мислам дека на Captain's беа. Не можам да најдам слика на интернет, да ти покажам како изгледаат. Многу пати сум се мислела да купам, ама некако цената ме предомислуваше... не ми текнува колку чинеше тоа мало ќесиче, ама не беше баш евтино.

    Се извинувам за пост под пост, кога се редактира не постои опција да се внесе цитат, или пак јас не сум видела :?:
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.284
    Допаѓања:
    111.708
    Пол:
    Женски
    Последен пат земав пињоли за 50 денари, на Captain`s, од Веро.
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  9. slimy

    slimy Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.383
    Допаѓања:
    1.452
    Пол:
    Женски
  10. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.460
    Јас пробав, и го пробав прво без ништо додадено, имаше текстура слична на маргарин, тоа ми беше најблиско, ама никаков вкус? До мене ли е или авокадото ме зезало нешто? Баш никаков вкус немаше, а кога додадов малце сок, стана киселко, што не ми беше нешто преубаво.
     
  11. makedonkamak

    makedonkamak Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Пол:
    Женски
    Женски еве една интересна идеја, не е многу тешка :D
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.460
    Ама брзо да се јаде, хаха, јаболките потемнуваат не знам колку би било за очи убаво ако стои многу долго :) Ако имаш дете па не знаеш како да го натераш да јаде јаболка, би требало да успее. :lol:
     
    На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ArmaniCode

    ArmaniCode Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Пол:
    Женски
    Jas go secam na pola I ja zemam taa polovina bez semkata, stavam malku sol I crn piper I direktno so lazica go jadam. Me potceka na vareno jajce:)
    A inaku najvkusno e vo gvakamole, go gmeces, stavas sitno seckan kromid, patlidzan, cilantro(mislam deka e korijander na nase, ne sum sigurna), sol, piper I sok od limon.
     
    На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.
  14. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.650
    Допаѓања:
    2.476
    Како да измерам 100грама брашно без вага? :D
     
  15. ArmaniCode

    ArmaniCode Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Пол:
    Женски
    Ako Imas solja za caj doma tie se mislam po 200 grama, taka da pola solja. Jas sekogas taka meram od oko, nemam vaga doma:D
     
  16. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.650
    Допаѓања:
    2.476
    200 милилитри се тие, не 200 грама
     
  17. ArmaniCode

    ArmaniCode Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Пол:
    Женски
    E ako de, tuka nekade e, haha. Koga si nema covek vaga ke improvizira:rofl:
     
  18. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Пол:
    Женски
    Освен со чаша (јас така најчесто мерам, со чаша од 2 dl) може и со супена лажица. Една супена лажица фаќа отприлика 15 грама, така што за 100 грама отприлика 7 супени лажици.
     
    На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.237
    Допаѓања:
    330.130
    Пол:
    Женски
    Како подготвувате готово лиснато тесто?Треба да се сука или како ?Сакам нешто вакво да правам
    image.jpg
     
    На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  20. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Пол:
    Женски
    Ја сум правела лисната погача и кифлички, па одприлика би можело и за вакаво нешто.
    Од кога ќе го замесиш тестото, да стаса, и го делиш на повеќе дела и формираш топчиња. Потоа од секое топче сукаш кора, ја премачкуваш со маргарин и редиш едно врз друго.
    На последното не ставваш маргарин.
    Потоа наредените сукани кори ги сукаш до дебелината, која мислиш дека ти е таман ( како за овие потенка мислам дека би требало).
    Сечеш форми и ги спремаш како сакаш.
     
    На Mrs.Bass и joy1 им се допаѓа ова.