Лапароскопија

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од stevemila, 23 март 2011.

1. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    1.044
    Zdravo zenski, se borime 2.5god so neobjasneta neplodnost, dali nekoja od vas pokraj proodni kanali pravela i laparoskopija? Maticnata nisto ne mi kazala do sega ama nekako me kopka da ne treba uste ispituvanja

2. Swwtbbgl

Swwtbbgl Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2023
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    2
    Здраво девојки. Дали имате искуство со лапараскопија на ендометриозна циста 35мм. Се двоумам помеѓу систина и ремедика. Дали може да ми препорачате доктор за оваа проблематика

3. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.828
    Мојата беше околу 30мм на десен јајник, лапароскопија со ексцизија и адхезиолиза правев кај проф. Глигор Димитров, тогаш беше во Ремедика, сега е во Систина.

35мм обично не е за операција, а дали ќе се отстрани зависи од повеќе други фактори: времетраење на обиди за бременост, состојба со резерви на јајце клетки, симптоматологија... Штом размислуваш за приватно, моја препорака е Димитров, докторот е врвен за оваа и слична проблематика.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anettta

Anettta Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2022
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    138

Еве исто и јас мислам како членката подолу доколку си млада и немаш деца и болки не ја вади бидејќи се оштетува јајникот и после постои можност пак да се појави на исто место. Еве јас имам исти проблем млада сум и немам деца и имам ендометриоза 16мм. Во ремедика ми кажаа да ја вадам ама јас побарав и други мислења. И бев во Плодност кај др Таше и тој ми рече да не ја вадам и дека таква циста се вади кога е над 5цм

5. TiFani87

TiFani87 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    121
    Колку временски бевте на боледување по интервенција?

6. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    299
    Девојки вие што правевте лапароскопија да прашам за искуство,во петокот на клиника правев,во саботата ме пуштија,во понеделникот почнав да крварам вагинално мислам дека е циклус тој период е,ама денес сабајалево имам многу јака болка со грчеви во стомакот,дали е нормално тоа,му се случило ли истото на некој

7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.181
    Допаѓања:
    56.683
    Баш пред добивање ти ја направија?
    Обично ја прават по добивање, или лошо се сеќавам?

Јас имав неколку тешки менструации по зафатот.
    Ама ако имаш јаки болки, контактирај го докторот што те оперираше. За секој случај.

На Iki lepi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    299
    Итна беше,се работеше за вонамтерична бременост

9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.181
    Допаѓања:
    56.683
    Оди да те видат за секој случај и да ти дадат нешто, да не се мачиш со болки.

10. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    1.589
    Девојки после колку време од лапароскопија (отстранет десен јајцевод) започнавте со физичка активност? Сакам да почнам да правам едноставни вежби без тежина како пилатес ама незнам дали смеам ..поминати повеќе од два месеца

11. kristi23

kristi23 Активен член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    27
    Zdravo devojki. Sega brzo mi otkrija cista od 5cm dali mora da se operira ili moze so terapija da se namali?
    I ako treba da se ostrani nz stvarno kaj kogo. Preporaka za privatno?

12. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.777
    Допаѓања:
    4.723
    @kristi23 ти требаат повеќе информации за да се реши дали ќе се оди со операција или не. Вака не би се осмелила да ти дадам совет на форум, а верувам и доктор не може.
    Најпрво, претпоставувам матичниот ти ја открил цистава? Од него земи си упат за на специјалист за на државна клиника. После тоа побарај си и второ мислење ако сакаш од доктор од приватна клиника.
    Ама во меѓувреме, испитај си хормони на 3ти ден од циклус и тумор маркери пред да отидеш кај специјалист, и за овие побарај упати од матичната.
    На база на овие испитувања и плус кога специјалистот ќе те види на ехо, според изгледот ќе ти каже од каков најверојатно тип е цистата, ќе одлучи дали си за операција или прво ќе пробаат со хормонска терапија да ја намалат цистата.
    Една препорака што можам да ти ја споделам од лично искуство е да не земаш апчиња од матичен без да те види и специјалист.
    Со среќа.

13. kristi23

kristi23 Активен член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    27
    Da maticnata mi ja otkri. Ona spomna deka najverojatno e cokolasna i deka mora da se odstrani i samo me prati kaj doktorot vo new born sto sum i ne mi dade nisto da ispitam.
    Fala ti mn na objasnuvanjeto

14. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    85
    Ај ве молам совет, или некој што е запознаен со ова
    Направена е лапароскопска операција
    На раната што е над папокот има нешто бело
    Пробав нежно при туширање да видам дали ќе се извади но несака
    Што би можело да е??

15. milamila94

milamila94 Активен член

Се зачлени на:
    24 јули 2023
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Дали знаете колку чини лапароскопија во Систина ? Инсеминациите ги правам таму па докторот ми препорача доколку и втората инсеминација е неуспешна да се направи лапароскопска операција.Дали ако се одлучам за на ГАК ќе требаат некои дополнителни испитувања за да се изврши таму операцијата ?
    Фала.

16. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    Јас правев хистеро лапараскопија во Систина и кога прашував за цена ми рекоа не можеме точно да кажеме зависи што ќе се прави во текот на интервенцијата, околу 2500 евра.
    Мислам дека излезе 135 000, ја правев кај Димитров на 28.02.2023 и по 2 месеци останав природно бремена (сега може да имаат и нов ценовник )

17. milamila94

milamila94 Активен член

Се зачлени на:
    24 јули 2023
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    А која дијагноза ја имаше ? Ако може да ми кажеш. Јас имам ПЦОС и непрооден десен канал.

18. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    Мене после вонматерична бременост на ХСГ снимање ми покажа субсептум на матка и хидросалпинг на лев јајцевод. Ми кажаа дека не ми го отстраниле туку некако само го пресекле како под врзан а уште е таму.

На milamila94 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. milamila94

milamila94 Активен член

Се зачлени на:
    24 јули 2023
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Фала, надеж ми си :sun:

20. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    7.008
    Препорака за лекар?

И дали некој има искуство со здравствено приватно? За бенигни цисти како дијагноза имам уште од 2019, ама само ги следев. Сега докторката ми спомна за лапароскопија, ама не го пиша тоа никаде во извештај.

Дали ако уплатам приватно здравствено би ми била покриена операцијата? Или ќе мора друга дијагноза да напише докторот прво...