Zdravo zenski, se borime 2.5god so neobjasneta neplodnost, dali nekoja od vas pokraj proodni kanali pravela i laparoskopija? Maticnata nisto ne mi kazala do sega ama nekako me kopka da ne treba uste ispituvanja
Здраво девојки. Дали имате искуство со лапараскопија на ендометриозна циста 35мм. Се двоумам помеѓу систина и ремедика. Дали може да ми препорачате доктор за оваа проблематика
Мојата беше околу 30мм на десен јајник, лапароскопија со ексцизија и адхезиолиза правев кај проф. Глигор Димитров, тогаш беше во Ремедика, сега е во Систина. 35мм обично не е за операција, а дали ќе се отстрани зависи од повеќе други фактори: времетраење на обиди за бременост, состојба со резерви на јајце клетки, симптоматологија... Штом размислуваш за приватно, моја препорака е Димитров, докторот е врвен за оваа и слична проблематика.
Еве исто и јас мислам како членката подолу доколку си млада и немаш деца и болки не ја вади бидејќи се оштетува јајникот и после постои можност пак да се појави на исто место. Еве јас имам исти проблем млада сум и немам деца и имам ендометриоза 16мм. Во ремедика ми кажаа да ја вадам ама јас побарав и други мислења. И бев во Плодност кај др Таше и тој ми рече да не ја вадам и дека таква циста се вади кога е над 5цм
Девојки вие што правевте лапароскопија да прашам за искуство,во петокот на клиника правев,во саботата ме пуштија,во понеделникот почнав да крварам вагинално мислам дека е циклус тој период е,ама денес сабајалево имам многу јака болка со грчеви во стомакот,дали е нормално тоа,му се случило ли истото на некој
Баш пред добивање ти ја направија? Обично ја прават по добивање, или лошо се сеќавам? Јас имав неколку тешки менструации по зафатот. Ама ако имаш јаки болки, контактирај го докторот што те оперираше. За секој случај.
Девојки после колку време од лапароскопија (отстранет десен јајцевод) започнавте со физичка активност? Сакам да почнам да правам едноставни вежби без тежина како пилатес ама незнам дали смеам ..поминати повеќе од два месеца
Zdravo devojki. Sega brzo mi otkrija cista od 5cm dali mora da se operira ili moze so terapija da se namali? I ako treba da se ostrani nz stvarno kaj kogo. Preporaka za privatno?
@kristi23 ти требаат повеќе информации за да се реши дали ќе се оди со операција или не. Вака не би се осмелила да ти дадам совет на форум, а верувам и доктор не може. Најпрво, претпоставувам матичниот ти ја открил цистава? Од него земи си упат за на специјалист за на државна клиника. После тоа побарај си и второ мислење ако сакаш од доктор од приватна клиника. Ама во меѓувреме, испитај си хормони на 3ти ден од циклус и тумор маркери пред да отидеш кај специјалист, и за овие побарај упати од матичната. На база на овие испитувања и плус кога специјалистот ќе те види на ехо, според изгледот ќе ти каже од каков најверојатно тип е цистата, ќе одлучи дали си за операција или прво ќе пробаат со хормонска терапија да ја намалат цистата. Една препорака што можам да ти ја споделам од лично искуство е да не земаш апчиња од матичен без да те види и специјалист. Со среќа.
Da maticnata mi ja otkri. Ona spomna deka najverojatno e cokolasna i deka mora da se odstrani i samo me prati kaj doktorot vo new born sto sum i ne mi dade nisto da ispitam. Fala ti mn na objasnuvanjeto
Ај ве молам совет, или некој што е запознаен со ова Направена е лапароскопска операција На раната што е над папокот има нешто бело Пробав нежно при туширање да видам дали ќе се извади но несака Што би можело да е??
Дали знаете колку чини лапароскопија во Систина ? Инсеминациите ги правам таму па докторот ми препорача доколку и втората инсеминација е неуспешна да се направи лапароскопска операција.Дали ако се одлучам за на ГАК ќе требаат некои дополнителни испитувања за да се изврши таму операцијата ? Фала.
Јас правев хистеро лапараскопија во Систина и кога прашував за цена ми рекоа не можеме точно да кажеме зависи што ќе се прави во текот на интервенцијата, околу 2500 евра. Мислам дека излезе 135 000, ја правев кај Димитров на 28.02.2023 и по 2 месеци останав природно бремена (сега може да имаат и нов ценовник )
Мене после вонматерична бременост на ХСГ снимање ми покажа субсептум на матка и хидросалпинг на лев јајцевод. Ми кажаа дека не ми го отстраниле туку некако само го пресекле како под врзан а уште е таму.
Препорака за лекар? И дали некој има искуство со здравствено приватно? За бенигни цисти како дијагноза имам уште од 2019, ама само ги следев. Сега докторката ми спомна за лапароскопија, ама не го пиша тоа никаде во извештај. Дали ако уплатам приватно здравствено би ми била покриена операцијата? Или ќе мора друга дијагноза да напише докторот прво...