Приватно здравствено ќе ти покрие само ако има индикација од специјалист дека мора да се изврши зафатот, без разлика дали била стара болест ако ситоацијата наложува дека сега треба да се изврши, јас пред околу 8/9 месеци имав вонматерична бременост каде за два дена од дијагнозата настана креварење внатре и мораше да се направи лапароскопија итно, кога се јавивме да пријавиме кажаа дека за операција треба предходно да ги информираме ама бидејќи кај мене беше итно (истиот ден се изврши операцијата по вториот преглед) бев покриена со извештај и ми покрија околу 98 илјади во приватна болница.
Девојки, дали вие што правевте лапараскопија нс ендометриоза веднаш после операцијата ви дадоа хормонска терапија или по резултатот од хп?
Дали на некој се има десено ова. Ми правеа лапараскопија Германија(ужасно разочарана од здраството) и ми кажаа дека сум имала адхезии. Како резултат на операција што сум имала пред 20 годино,се створиле адхезии. Ок, одлепија ткивата, помина една недела од операцијата,мене ми се вратија истите болки од претходно,дури со појак интезитет. А кажаа дека друго се е уредно. А јас болки доле и накај десниот јајник,ужасни. Бев и на гинеколог,вика во ред се дека е,а јас болкиве неппдносливи. Ова веќе е малтретирање,2 месеци ме маткаа со апчиња за болки,триста компјитерски томографии ,ултразвуци,ренгени на абдомем,на крај лапараскопија и после се,јас ужасни болки пак имам
Здраво членки. Сакам да ве прашам за искуство со лапараскопија кај др.Тофовски. Имам непроодни канали од хсг наод и матичниот ми препорача лапараскопска интервенција. Мене ме фаќа паника од самата помисла на анестезија. Имам една операција од слепо црево и лошо поминав пред неколку години и се плашам да не ми се случи истото.. Сакав на ИВФ да одам но матичниот ме предомислува прво оваа интервенција да ја направам.
Тофоски е предобар доктор и прекрасен човек. Мој совет ти е отиди на преглед кај него и разговарај па одлучи си. Мене ме има оперирано двапати и моето искуство и мислење е само позитивно. Имав прелошо искуство со анестезија на првата операција пред неколку години, ама кажи им ги сите сомнежи и стравови. Ќе биде океј.
Ти благодарам што го сподели твоето искуство. Најубави зборови имам слушнато за докторот. И како оди опоравување после лапараскопија? Дали од следниот ден се продолжува нормално со активности? QUOTE="WarriorAngel, post: 6961777, member: 55541"]Тофоски е предобар доктор и прекрасен човек. Мој совет ти е отиди на преглед кај него и разговарај па одлучи си. Мене ме има оперирано двапати и моето искуство и мислење е само позитивно. Имав прелошо искуство со анестезија на првата операција пред неколку години, ама кажи им ги сите сомнежи и стравови. Ќе биде океј.[/QUOTE]
Не, нема уште наредниот ден да продолжиш со нормални активности. Зависи колку лапароскопски дупчиња ќе имаш, јас имав 4, колку болки ќе имаш... Позитивната страна со ваквите операции е што ќе направат само неколку мали дупчиња наместо огромен рез и опоравувањето е многу полесно. Немој да се стегаш во фармерки и да брзаш да се вратиш на секојдневните обврски. Пази се, зошто сепак е операција и треба да си дадеш доволно време за опоравување. Маж ти нека се заангажира повеќе низ дома или мајка, сестра, другарка да ти помогне. Работата ќе си продолжи и без тебе така да земи си боледување колку што те следува обавезно, не брзај. Е сега, кај некои жени е потешко, кај некои полесно. Во првите две недели после операција додека бев на боледување јадев полесна храна, си лежев поголем дел од времето и излегував на кратки прошетки во населба. Имав и болки и пиев апчиња. Ме болеа и ребрата малку ама тоа беше 2-3 дена највеќе после операција, ако ти се случи ова немој да се исплашиш. Тоа се случува поради воздухот што ти го пуштаат во стомакот за да имаат поголема прегледност кога прават лапароскопски операции. Ќе си пазиш да не креваш тешко, да не чистиш, да не се замараш со ништо друго освен опоравување. Можеш да си купиш спреј има еден во аптека, со антибиотик и може да си прскаш врз влезовите од операција за да ти бидат чисти. Плус и прави убаво чувство како на ладење. Ќе мораш да паузираш од односи на некое време, после месец дена препорачуваат обично. На мене не ми беше лесно искрено, ама ќе си станеш ќе пропешачиш малку иако си бавна, ќе си јадеш нешто полесно, одмараш и читаш книги. Ќе пазиш да не спиеш на стомак, после првата недела мислам веќе можев на страна да спијам или откога ми ги извадија конците после 7 дена. Од ден на ден ќе приметуваш разлика на подобро. Со лесно.
Здраво девојки ,поради неуспешно ивф и поради сомневање на асимптоматска ендометриоза Решив да правам хистетоскопија и лапароскопија ,најдов пријатели на ГАК и ме вметнаа кај Ирена Алексиоска Папестиев се согласи таа заедно со Тофоски да ми прават , на преглед исто ми видоа полип 12 мм и ретроградна матка Дури рекоа дека е ригорозно завртена надолу а досега во 5 години борба никој не ми кажал Е сега сакам да прашам од искусните девојки некоја да ми помогне вчера ме пратија на испитување на клиничка биох,трансфузија и снимање на белоте дробови потоа ми рече сестрата на 13.03 со сите резултати и плус пап ќе дојдеш тука кај мене имаш закажано за анестезиолог дикторката сака месец март да ти прави ,тогаш би ми бил мене 7 ден од циклус сакам да прашам по колку време од денот кај анестезиологот ќе ми закажат
Posle dolgo maltretiranje po bolnici vo Germanija,napraveni 4ri KT,kade sto se bese vo red,osven koprostaza na prviot KT na desnata strana od debeloto i tenko crevo,no posle na sled ite KT vo red bese,no bolki pogotovo posle jadenje normalna ishrana nekolku dena,bea uzasni.I reseno e da bide napravena laparaskopska operacija za da se vidi sto se desava vo stomakot ,sto predizvikuva tolku jaka bolka vo dolniot del od stomakot.A crp i leukociti vo mokraca non stop imav pokaceni,ama nesakaa da mi dadat antibiotik,ovde vo odnos na toa,uzasni se.Na laparaskopskata,najdeni se mnogu adhezii kade sto se otstraneti . Posle edna nedela,jas bolki vo dolniot del od stomakot i pokaceno crp i leujociti vo mokraca uste povisoki. Vo bolnica ne mi dadoa antibiotik,me pustija doma so bolki. Maticniot mi dade antobiotik, pomina taa uzasna bolka. No problemot e sto jas dole povtorno osekjam nekoja bolka koja ne e ni za apce ama ne e i za bez apce. Kako pred menstuacija koga sum, nelagodno custvo.Ginekoloski,vo red e se,osven cista na leviot jajnik i lipom,koi ne bi trebalo da bidat priciniteli za takva bolka. Operacija e napravena pred 4ri nedeli. Dali e mozno povtorno da se pojavat tolku brzo adhezii? Zarem nema spas od tie,zarem treba da se priviknam na zivot bez bolka? Ve molam dajte mi bilo kakva slamka nadez, bidejki kaj otvoriv,kaj procitav,samo edno nesto dobiv. Ankcioznost. Ova adheziite bile poloso i od bolest da imas nekoja,kako sto gledam. Se nadevam na nekoja nadez barem mala ,mnogu sum uplasena,nemozam da fubkcioniram,zal mi e za kerka mi mala e,me gleda se vo krevet,zamislena,uplasena
@anchence многу ми е жал...најлошо е кога се чувствуваш лошо а не знаеш од што е. Адхезиите се од ендометриоза претпоставувам? Да го расчистиме прво тоа па може ќе има некоја жена тука искуство да ти сподели.
Ne, ne mi potvrdija endometrioza. Spored hirurzite, toa bilo ppsledica od operacija na slepo crrvo sto sum ja imala pred 20 godini.Gi prasav dali moze na laparaskopskata da se cidi endometrioza,rekoa da imase ke videvme.
Ве молам некоја што правела лапароскопија на клиника да ми пише порака, да си прашам околу некои нејаснотии