Здраво Фелимена. Дали направи Хсг? Јајовод со загадена течност? Мисли на хидросалпинкс? Тоа не преминува во канцер ама е проблем за одржување на бременост и имплантација бидејќи таа течност може да се излие во матката и да направи проблем на ембрионот. Статистички помали се шансите за бременост со хидросалпинкс. И дефинитивно подобро да се извади. Ако за тоа станува збор. Не губи време, подобро вади тоа за побрзо да си средиш работа со бременост пошто и тоа може да биде причина за инфертилитет. За анестезијата не се плаши. Ова е седативна, кратка. Не е како оние операции по неколку саати што треба да се прават па им ставаат и туба. Ако си правела ин витро досега истиот тип на анестезија.
Ти благодарам за одговорот, да хидросалпинг е, не сум правела ништо такво до сега, иначе да и за инвито е работата ама и тоа колку ќе успее незнам и сопругот е со олигоазоспермија само 1 нормален сперматозоид затоа ми е тешко да донесам одлука за операција
@Felimena јас сум со хидросалпинкс и јас имав подолги обиди за бременост и сите ми советуваа да се затвори тубата, освен др Димитров, единствено ми рече при позитивен тест да испитувам бета на 2 дена дали ќе се дуплира правилно, бидејќи постои ризик од вонматерична бременост ако овулацијата била на тој јајник. Имав закажано за лапароскопија на гак, поради ковидот сѐ се одложи, во меѓувреме останав бремена. Јас имам успешни две природни бремености, јајцеводот уште ми стои. Не сакам да те разубедам, ако има потреба, ќе го отстраниш, според мене слушни повеќе мислења.
I jas treba da otstranam hidrosalpings. Bev kaj Tashe, Dimitrov vo Sistina, Dr. Rosa na Gak. Tashe mene mi rece tumor markeri da napravam i bea ok, Dimitrov mi rece ako ne ostanam trudna za 6 meseci da odam na laparoskopija. Na GAK mi kazaa laparoskopija posto gjabe mi e toj jajcevod. Sekoj si ima razlicem stav. Ne znam zosto taka te isplasil Tashe i mene negoviot pristap ne mi bese najprijaten.
Za laparoskopija iskustva da spodelite na GAK kaj Dr. Dimitrov? Za vozrasna licnost prasuvam. Dali brzo se zakazuva operacija ili se ceka? I koku dena se lezi vo bolnica?