Легализација на марихуаната во Македонија

Discussion in 'Политика и настани' started by злоба, Nov 20, 2020.

1. злоба

злоба Популарен член

2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Штетни се и цигарите и алкохолот па легални се.
    Неутрална сум по ова прашање. Тоа што марихуаната е нелегална, не ги спречува да ја користат оние што сакаат да ја користат, едино што ги прави да се криминалци.

LadyC, CameliaMiller, AngIv and 12 others like this.
  3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Double stimulation за туризмот.

Пошто сите други проблеми ги решивме, со невработеноста, здравството, правниот систем, сега останува само уште да ги запалиме лулињата на мирот и пафнеме.

4. winnie7

winnie7 Истакнат член

Не гледам причина зошто да не. Како што кажа членката погоре и цигарите и алкохолот се лоши па ете се легални. Плус, премногу луѓе користат, посебно мојата генерација. Пола друштво ми пуши а и другари други исто така. Знам дека е штетна ама и да е забрането сепак се конзумира. Во премногу држави е дозволено само кај нас се касни.:D

Justicija likes this.
  5. fana

fana Форумски идол

Ако остана уште само марихуаната да се легализира, нека се легализира и комплет средени да сме се на место да ни е.
    (facepalm) :puke:

Leat, Idedemja, Осе and 3 others like this.
  6. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Болни за секаков екстра профит.
    Ја опљачкаа државата, економски опустошија, сега туризмот ќе ја спасувал.
    Толку, нејќам да придавам внимание на фикс идеи на луѓе кои се нашле во позиција на моќ поради космичка грешка.

7. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

И ова видов.
    "Ајде закопувајте, да не гледам"-Ванчо Петрушевски.

*емоуџи што се крсти и легнува во кофчек

Vitaly and fana like this.
  8. dayla

dayla Популарен член

Сум за легализација, ама да може секој да си одгледува по едно-две стебла. Познавајќи ја нашата државичка, желбата за легализација опасно труе на договорен продукциски монопол. Тенкју бат ноу тенкју.

9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се согласувам целосно. Сум за легализација за можност за растење стебло-две и поседување и конзумирање на одредена мала количина. Ова што овие го нудат - "Според него, идејата е марихуаната да се употребува во угостителските објекти, контролирано, под одредени критериуми, и дека тоа би било овозможено во главните туристички центри низ Северна Македонија..." - јасно укажува на нечиј профит и перење пари.

10. Ева33

Ева33 Популарен член

Легализација на марихуана(освен за медицински цели) во овој систем што не функционира е класична поддршка на криминал и дилање, паралелно и останати "препарати" и остава огромен простор за злоупотреба.
    Да сме систем подговтвен за контрола, во вистинска смисла на зборот, тогаш да, се сложувам.

Прашања кои бараат одговори:

Кој ќе ќари од ова?
    Кој ќе успее да добие дозвола?
    Колку тоа ќе чини?
    Дали има судир на интереси со дел од политичарите?

Idedemja, doubleg and Осе like this.
  11. Bratot

Bratot Форумски идол

Од како ја прочитав веста денес, песнава цел ден не ми излегува од глава :smoke:

Amelia and злоба like this.
  12. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Алкохолот го уништува црниот дроб, цигарите ги оштетува белите дробови, па се легални.
    И јас сум за легализација (ама да биде строго забрането во затворени простории, исто како и за цигарите).:) Нека си пафкат луѓето кога ќе бидат излезени на кафе.:D Среќата е најбитна.:makeup:

13. elimkd

elimkd Форумски идол

Нема да се направи голема штета со легализација пошо тука ретко кој го има

14. Wallker

Wallker Истакнат член

Да се смееш ил да плачеш, македонија ќе била амстардам седи па немој, уште 10 века е малку за да биде.:.дали може да постои поголем апсурд од тоа што е забрането пушењето на цигари во угостителски објекти а се разговара за да се дозволи конзумирање на марихуана хахах, ова е исто како да влезеш во вода и сув да излезеш, во ред е да се дозволи и легализира оваа билка е со докажан бенифит во здраствената индустрија но немојте вакви смешни работи ви се молам илии господата земале поголема доза се опуштиле повеќе и не се свесни пто глупости тропат :D

15. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Не само што треба да биде забрането пушење во угостителски објекти туку и треба да има посебни места за пушачи каде што нема голема фрекфенција на луѓе за да не им штети.
    Таа билка е со докажан бенефит ако се конзумира како масло при одредена болест. А не ако се пуши. Тоа што на некој рандом лик му се тресат раце и се криви целиот и после два дима марихуана тој не се тресе тоа не значи дека е лек и дека има бенефит за здравјето. Тоа е исто како да речеш дека ракијата е лек само затоа што на пијаница не му се тресат рацете и тој се смирува после конзумирање или исто како да речеш дека кокаинот е лек бидејќи доколку си пијан и шмркнеш една линија ќе се отрезниш..

16. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Е добро, сега не знам дали сум за или против искрено. На денешниве деца, се им е дозволено, и им е на дофат, уште во светот на дрогата фали ова да им е дозволено, ќе посегнат и по нешто повеќе, затоа што нели нема да им боде веќе интересно што е ова легално, и така се почнува, ова ништо не е, она ништо не е, а се ствара зависност, малце ли им се тие телефони, компијутери, излегувања до колку сакаат, и што се уште не, па сега и ова да им е легално и дозволено, не знам баш, многу повеќе ќе се олабави ситуацијата на ова поле, а сигурна сум дека ќе се посегне и по друго, кога ќе се дозволи веќе едно.... дадов пример за помладите, секако тоа не ја исклучува можноста и многу постари генерации да забегаат. Многу контрадикторна тема за мене, комплицирана од сите страни, не знам искрено дали сум за или против.:smirk::smirk::smirk:

Guns N` Roses, Idedemja and Amelia like this.
  17. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Сеа и наркомани слободно да се шетаат на улица? Овие скроз забегале

Veta, cresa-jagoda, 1112 and 4 others like this.
  18. asdas

asdas Популарен член

Излегувањето касно навечер е штетно и ствара завист?

19. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Нормално ќе ја легализираат. Од една страна ќе му го полнат џебот на Заев и Вицето, кои го држат монополот за производство на марихуана, а од друга страна ќе ни ја трујат младината.

20. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Лек е тоа не вели така. :lol: Ќе се лечат, рекреативно.

Аргентина * likes this.