Лекарите простестираат поради насилството врз нив

Дискусија во 'Политика и настани' започната од referentka, 18 септември 2019.

1. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    119.109
    Оти бе душо не пријавувате? мои блиски без разлика што јас сум доктор, си чекаа ред еднаш кај доктор, многу лошо поминаа, пријавија и лекарот си доби казна. ОПРАВДАНО!!!
    Никој од убаво не оди на лекар, ниту пак нашите проблеми вас ве занимаат. Проблемите зад врата и колку што можеме да помогнеме, тоа треба да ни е целта.
    Се згрозувам од некои примери кои ги наведивте, елементарна култура немаме како нација, жални сме

На cresa-jagoda, Sesil, ElenaOfRivendell и 3 други им се допаѓа ова.
  2. DevilGirl212

DevilGirl212 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2019
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.319
    Па најчесто секаде е дива лига,па нема и каде да се пријави, а и ако се пријави ќе се заташка

На cresa-jagoda и Tanjamm им се допаѓа ова.
  3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.869
    Допаѓања:
    129.732
    Да,де,лесно е да се каже да се пријави,ама ако е партиски вработено лицето,тоа не помага.

На cresa-jagoda, DevilGirl212, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.397
    Допаѓања:
    22.643
    А демек ако го истепате докторот, пациентов магично ќе оздрави, па сите други доктори од страв и трепет ќе почнат совршено да работат???
    Ќе истепате, ама да пријавите нема никогаш никаде.
    Сум имала и многу лоши искуства, и ок искуства а и супер искуства.
    Колку и да сум била лута, не сум помислувала на тоа да тепам некого.
    Последно на кардиологија, кога им беше тешко да ми дадат инфо, оти имало морбили и ете, не можат инфо да дадат, избувнав, ама си напраив сама на себе муабет. Додека милион други луѓе, луѓе кои чекаа исто инфо мене ме смируваа, тие се шушкаа меѓу себе шо да прават.
    Па го фатив болничарот, и со смирен тон му објаснив, дека знам дека им е тешко, ама мораат, мораат да сфатат дека нас ни е потешко, дека ние не завршивме медицина вчера за да знаеме што им е на нашите. Дека се што имаат да кажат, треба да го кажат со убаво, ќе разбереме луѓе сме, а не да се понашаат према нас како стока.
    Јас прашувам секогаш со убаво и секако барам со убаво да ми се објасни.
    А да ми каже не знам, не можам, без притоа да се потруди да може, посебно за ситуација каде човек си вратил од мртви, епа не смее!!!

Исто и за пациенти. Сведок сум била како доаѓаат и си бараат инекција за болка, ама докторов веќе му дал и не смее повеќе...
    Ама не, упорен, сакам инекција...
    Ајмооо, коктелче боцкање... и излага докторот лош, иако никако не смее ни под разно пак да стави таа фамозна инекција за болка.
    Баба на мм 88 години, се јавува кај докторкара и и вика ЈАС СУМ, ало чекај застани, кој е тоа јас???
    Не знам дали треба да имаат поголема плата, зошто не знам колку зимаат, ама од она што знам од моиве роднини медицински лица, сосем доволно за нормален живот без да му се секираш како ќе преживееш до 1ви.
    Но, секако секој труд плус треба да се наградува. Дежурство треба да е плус платено. Уствари секој работник треба да е така платен. Ама кај нас не е така.

На Alishan30, mira.mira и Sesil им се допаѓа ова.
  5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.384
    Допаѓања:
    42.019
    Ја сум за порадикални мерки од тепање, па да размислат друг пут мито да зимаат и курташак да си играат...

На Feminka22, cresa-jagoda, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  6. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    7.407
    Nasilstvo ne odobruvam.
    Ako nekoj e nezadovolen od usluga pravi zalba so arhivski broj do rakovoditel.Ako nekoj e ucenuvan I bara mito isto.
    Vaka ispagja loshi doktori, baraat mito, pacienti davaat I se nezadovolni I site si molcat.
    Mala drzava SME , site Se znaeme. Ako site prijavuvame mito vo site segmenti togash ke gi izmenime navikite.
    Kafe, bombonjera, ili nekoj pijalok nikoj ne bara, toa ako imas zelba ke odneses,znachi tvojata zelba. Jas nosam no od svoj keif, ne za mito.
    A ako ne cenam nekoj doktor I nemam doverba ne ni odam kaj nego da se lekuvam ,a najmalku da go vikam od DOMA koga ne e na smena da dojde da raboti.
    Denes strujadgija, mestese svetilki, dnevnica 3800 den.Mi trebalo go viknav, si plativ.
    Za kafe I pijalok ne mi dojde.
    Nedoverba megju lekari I pacienti ne treba da ima. Site ne zimaat mito. Tie sto zemaat neka se prijavuvaat so ime I prezime. Chekame I vo bolnica, I vo banka, I na Frizer, I vo privatni bolnici ama si kutime.
    Sum chekala I vo stranstvo, no mi bilo objasneto deka moram da chekam. Ne sum tepala .
    Primitivizam ako edinstven nachin e nasilstvo.

На candy.cane и Alishan30 им се допаѓа ова.
  7. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.543
    Допаѓања:
    62.200
    Претпоставував дека ќе наидам на негативни коментари, после темата за штрајк на професорите се ми беше јасно.

Ај вака:

Кажете ми, дали мислите оти ова е фер? Дали е коректно човек кој учел 6 години минимум, а некои предмети како интерна медицина им се над 1000 страници го заслужил ова?

Не можам ни да замислам како е да ти умре човек а ти си дал се од себе да го спасиш. Замислете како им е кога на една фамилија треба да кажат дека член од истата има карцином. Или дека некогаш и да се распарчат луѓе искршени од сообраќајки не можат да ги состават.

Еве не мора да е специјалист, општ лекар на кој секојдневие му е 'ај пиши антибиотик и не ми кажувај, јас знам како треба', 'земи ме да ме прегледаш оти ќе те искршам' мислите оти заслужил толку? Помалку од 10.000?

Настрана да тргнеме дека колку и да се ентузијастични како млади лекари услови за работа имаат нула, барем денес имаме можности да гледаме какви нови апаратури има, а кај нас со компири се приморани да работат. Отидете до градска болница у помал град, ќе видите како изгледа, како остаток од Чернобил а не како институција во која треба да се лекуваат и да работат луѓе. Кај другарка ми едно време се случи да немаат анестезии со адреналин, едно време газдата и чадеше над глава дека троши ракавици.

И покрај тоа има коректни медицински лица, еве ви ја @CameliaMiller , @Alishan30 еднаш у 40ка ја зачитав даваше совети, @Annath на пола фемина забите им ги има оправено или барем ги има насочено кај да идат или смирено ако се во паника.

Наместо да плукате по бел мантил оти има неквалитетен кадар, застанете рамо до рамо со нив за да им ги подобрат условите за работа. Затоа што фрустрацијата им ја правите делумно и вие почитувани дами и господа, кога ги девалвирате вака јавно. Help them help you. Затоа што ако не им се смени проблемот со платата и апаратурите сите квалитетни доктори ќе си отидат. 1200 лекари се заминати за 8 години.

Нека добијат поубави услови за работа ќе видите како ќе тргне кон подобро работава. Ама не, во генот ни е да си тераме поганење во секој сегмент од државава.

За крај - несовесен лекар никогаш нема да поддржам и прва велам за отказ на сите кои работат нечовечно и несовесно. Ама не е фер да не се изборат за своите права тие кои чинат ради овие. Или да не се проба да се спречи одливот на белите мантили.

На CameliaMiller, candy.cane, Dream-Girl и 6 други им се допаѓа ова.
  8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.877
    Допаѓања:
    142.125
    ^Ама јас како пациент не сум крива за платата на докторот. Крива сум ако навредувам и малтретирам.
    И колку други лица вработени секаде со иста таа плата, се однесуваат културно.
    Да, учат толку години и на крај ни добиваат културен третман ни солидна плата, ама не зависи платата на докторот од мене.
    Има медицински лица работат по 20-30г за таа плата, не се пожалиле таму каде што треба, ама ајде сега заради ниската плата, разочарани па ќе вадат фрустрации на пациенти.

И пак ќе кажам, има медицински лица кои заслужуват орден! Кои посветено работат и пред се поседуваат човечност. Ама ете има и такви кои не заслужуваат почит заради лекардката негрижа, однесувањето према пациентите

На Annath, Sofi.ja, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.869
    Допаѓања:
    129.732
    Темава не е за платите на докторите,туку за нивното барање за обезбедување.Не мешајте.
    Да,треба да има обезбедување во секоја болница,но треба да биде казнето и несоодветното однесување на дел од медицинскиот персонал во болниците.
    Како што не е во ред пациент да тепа доктор,така не е во ред и доктор да му се дере на пациент и да одбива да го прегледа.

На Sofi.ja, cresa-jagoda, g8lQQk и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.550
    Допаѓања:
    13.894
    Kриви се и лекарите. Во мојот град жена јавно се пожали на социјални мрежи, се јавила во брза помош и рекле „Сега се менува смена, ај јави се за 20 минути“. Тоа ли е брза помош?Ако некој ми почине ќе одам и ќе се тепам со нив. Нивната негрижа нема граници, се продаваат за едно кафе лекарите. Други жени исто се пожалија дека ноќе брза помош не ни оди на терен, освен ако е сообраќајка. Кој тука кого злоупотребува? Тие нас, оти јадат леб од наши пари, а не работат. Јави се за 20 минути, ма немој, ако ми почине дете за 20 минути оти не дошле, ќе ги жалам, не бе глава ќе им разбијам. На другарка мајка почина од лекарска грешка, од ич ништо и се слошило, жената на 42 години почина не и обрнале внимание. Болниците на шалата личат поедини одделенија. Друго , како смее мене очен доктор да ми агитира на работа во болница, дека треба да купам помагала од кај него. Морам ли? За мои пари кај сакам ќе одам, а не да ме уценува. Тоа за мене е уцена. Демек купи од кај мене, инаку ќе си бидам дремла како другите лекари, па ќе мораш да одиш на приватно, и да те одерат.

На Sofi.ja, cresa-jagoda, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Според тоа што го видов низ скопската државна болница, градска болница и некогашната воена болница персоналот можеби понекогаш е нервозен но навистина се труди, и тоа мнооогу! Разберете и тие се луѓе со потреба од храна, вода, тоалет и одмор.

Проблемот е во не секогаш соодветната болничка инфраструктура, недоволен персонал и несоодветен систем а кој се креира веројатно од луѓе кои ретко или воопшто немаат реална претстава како изгледа низ клиниките со толку многу пациенти.

Кога тие работи би се средиле тогаш ниту лекарите ниту пациентите нема да прават проблем.

Лекарите во повеќето случаи се преоптоварени со работа и невозможно е во еден ден квалитетно да прегледаат толку многу луѓе а со недоволно персонал, апарати и инструменти.

На candy.cane, Annath и Alishan30 им се допаѓа ова.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Интересно како секаде, во сите теми сте против насилство, а овде оправдувате.
    Епа ај кажете критериум кого смееме да тепаме, кого не во секојдневие.

На candy.cane, Alishan30 и kolovoz им се допаѓа ова.
  13. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.262
    Читајќи ги сите коментари искрено се засрамив од својот народ. Никој не подразмисли дека со овие муабети само го разгорувате насилството во една институција каде секојдневно се движиме?!
    Сфаќам гневни сте на здравствените работници, ама до толку да не разберете дека при такво насилство можете ненамерно утре и вие да настрадате?! Се што треба е еден залутан куршум.

На daylight, candy.cane, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. DevilGirl212

Се зачлени на:
    27 август 2019
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.319
    Па покрај докторите не вервам дека во мене би залетал куршумот :rofl::rofl::rofl:

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    119.109
    Многу злоба, многу.

И кога нечие мислење го пријавувам треба да се избрише, (или да се образложи зошто сеуште стои) не толерирам такви погрдни зборови, не кон здравството, не кон образованието, не кон судството. КОН НИКОЈ!!!

На што личи ова? Кој е модератор овде? па ова не е дискусија, ова е срамота.
    Да не го цитирам мислењето, замолувам да се отстрани, да не читаат деца и сите други, глупости од вака силен навредувач, кој јавно ги споделува.

2 грама осет да се немало(facepalm)

На candy.cane, joy1 и "Zoki" им се допаѓа ова.
  16. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Ќе чекаш ред и некој психо наместо на докторот на тебе ќе ти го свирне метакот.
    Срамота се смее бе(facepalm)

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DevilGirl212

Се зачлени на:
    27 август 2019
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.319
    Па прво ко шо ми се тие некултурни дојдени преку гла (чест на исклучоци) јас мислам дека би била тој психо шо би зела пушка и нив би ги испопукала, па ваљда сама себе немат да си вперан пиштол

18. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Има и такви некултурни доктори.
    А што правиме со некултурни пациенти кон тие исклучоци од доктори.
    Пиштол во глава?

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DevilGirl212

Се зачлени на:
    27 август 2019
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.319
    И на едните и на другите :rofl::rofl:

20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    119.109
    Воопшто не е смешно:x

На candy.cane, nextredstyle и "Zoki" им се допаѓа ова.