Ме интересира и знам за некои растенија по нешто , плус ми се дел од мојата идна професија ( студирам фармација ) . Делуваат ако им е соодветна намената т.е за одредена болест одредено растение и секако зависи до кој стадиум е болеста . Секако хронична болест не може да се лечи со лековите билки . Сепак во денешно време малку е злоупотребено тоа па сега сите мислат дека можат да лекуваат. Лековитоста на билката зависи пред се од подрачјето од каде е собрана , времето на собирање , начинот на собирање , сушењето , чувањето итн
ne znam bas, ja sum malku skepticna koga stanuva zbor za bilki. znam samo deka site faktori koi gi nabroja devojcevo pred mene za efikasnost se tocni i ja plus bi dodala nacin na podgotovka. kaj nas mnogu luge ne znaat kako se pravi caj t.e go pravat pogresno. eve nesto korisno. vodata za caj se gree do tocka da pravi meurcinja, ne treba da se ceka da vrie, trevkite se stavaat vo takva voda, treba da stojat 10-15 minuti, ne poveke vo pokrien sad, se cedi i se pie. ako vodata e premnogu zagreana, i ako stojat mnogu vreme, od rastenieto se oslobuduvaat t.e ekstrahiraat i drugi komponenti koi ne se lekoviti i koi go namaluvaat efektot na cajot. mada e dnoe sigurno-sigurno ne stetat, ne lekuvaat tuku ublazuvaat bolka, taka da....
sekoja trevka ima svoja namena i kako sto pisuva pogore mnogu e bitno dali e sobrana na vreme kako se susi i tn.
На тој начин се подготвуваат чаеви што содржат цветови или листови, значи понежни делови од растението. Ако чајот содржи корења, кора, плодови, семки тогаш се подготвува со варење 10-15 минути, стоење и цедење. Има препарати што се подготвуваат и со стоење на билката во млака вода неколку дена и тоа се најчесто препарати од корења и кори, каде треба подолго време за екстракција, а каде активните состојки се термолабилни.
многу се ефикасни билките дома моите ги збират и ги сушат еве вчера имаа зберено мајчина душица и ја оставија да се суши наесен ке пиеме чај од неа многу е убав кога имав воспаление на јајниците пиев ајдучка трева малку нагорчува ама ме спаси од малтретирање низ болниците секојдневно и така редовно кај нас има билки прават разни чаеви од нив и сме задоволни многу се лековити подобро така одколку да пиеме таблети.
Лековитите билки помагаат исто толку како и таблетите и апчињата кај разни излечиви болести, само доколку се пијат редовно и се приготвуваат на одреден начин. Јас преферирам природни чаеви, отколку хемиски препарати од кои некои не се ни проверени и испитани,а се пуштени во промет.
imam lekoviti rastenian i me interesira kade mozam da gi prodavam ako znaete nekoj na e-mail ako moze :/
Ништо подобро од алтернативната медицина. Дома секогаш, во секое време мора да има барем дел од целиот тој широк дијапазон на лековити билки. Пример, кантарионот. Мајка ми става цветови од кантарион во тегличка, во комбинација со маслиново масло и остава да отстои пола година. Се добива нели масло, без кое јас благо речено не можам да функционирам во лето, особено периодот кога се оди по одмори и слично. Делува супер против изгореници. И да не го споменувам и добро познатото антидепресивно дејство на чајот од кантарион. Баш алтернатива на разно разни лекови, само кој е доволно паметен па да го искористи тоа. Исто така, ајдучката трева ми е една од поомилените. Чајот добиен од неа, секундарно ги смирува сите желудочни тегоби или било какви проблеми со варењето на храната. Само што кај нас дома, поради тоа што благодетите од билкава не ги искористува никој друг освен јас, ретко и се снабдуваме со истата. Да не ги набројувам камилицата, шипинките, темјанот... Сите ми се подеднакво омилени. Само, многу е битно од каде се набавуваат, јас мислам дека ова е главниот фактор за тоа колкаво дејство ќе имаат.
Дали некој има слушнато за лек за кашлица од глуварче?На мајка ми некој пријателка и кажувала за лек за кашлица,од глуварче,арно ама јас прогуглав малку,и никаде не најдов лек за кашлица,ра рак,камен на бубрег и слично.Сте чуле за овој лек со глуварче и како се подготвува?
Се прави мед од растението,се вари со шеќер,ако сакаш ќе прашам и ќе ти ја кажам рецептата,само треба да биде жолт цветот,многу брзо му поминува жолтата боја и станува такво разлетано,бело што лета кога ќе го дувнеш,треба порано,на почеток на април да се бере и вари,ама ако најдете ќе ти ја пишам рецептата,многу е лековито и се користи доста,барем кај нас.
Опааааааа, Шо не кажуете вакви работи. Колку ли литри ќе треба да испијам? По моја проценка колку еден резервоар за камион. Да не ме отера у еуфорија па после
Зависи колку растенија имаш,се става во длабоко тенџере,само вода и глуварчиња,заедно со рачките и се вари,да изврие водата ама не скроз,ке стане темна боја,глуварчето станува како памук после варењето,потоа се прецедува,и во водата се додава шеќер,за 4 тегли 2 кила шеќер,и се става лимон исечен на тркалаца,за 4 тегли 4 лимона,треба да се внимава кога врие водата,шеќерот и лимоните да не истече,и треба да стане густо како шербет,но не ептен , ќе го тргнеш од оган кога мислиш дека е доволно густо,после кога стои да се олади станува погусто,значи треба да се внимава да не е толку густо кога се трга од оган,да не е како мед,ама и потоа не е толку густо како мед,поретко е.Јас како што знам не е за кашлица,за прочистување на крвта е,тоа е главното дејство,се надевам дека ти помогнав,ако сакаш да прашаш нешто друго,повели
Дали некој го знај ова растение, дали го има кај нас, како се вика на македонски и каде можам да го најдам. Гледав на др. Оз, многу поможва за мигрена.
не е камилица, 10000% друго нешто е!!!! на англиски е feverfew, неможам да го преведам, не ми излегва ништо.