Сигурна си уринокултура си правела? При уринокултура нема информација за број на леукоцити, само присуство на бактерии
Urino kultura pravev vo cetvrtokot I urins rezultatite super, vcera urinata leukociti 30-40 I poradi toa mimi dade doktorkata pancef I mi rece da napravam denes nova urinokultura, odnesov denes nova urinokultura I napraviv nova urina I iskoci deka nema leukociti I deka urinats e dobra, doktorkata mI rece poso imam bolki prI mokrenje I mokram cesto bez razlika na se da pijam pancef 5 dena, jas sum zbuneta ne znam so da pravam
Zdravo bremena sum 4 polni meseci pred da ostanam bremena pijev dostinex tableti doktorot mi rece da gi koristam do krajot na bremenosta. Dali Ima rizik ako gi prekinam
И јас ги пијам, а гинекологот и ендокринологот ми кажаа чим имам позитивен тест да ги прекинам, и да одам на преглед за да ми одредат доза на Бромергон. Тие се користат за време на бременоста. Достинекс не е испитано дали да се прима за време на бременоста.. Те советувам да побараш совет од друг доктор.
Смеам ли да ставам Ацикловир на херпес на уста? И фластери со салицилна к-на против жуљеви? Искуство некоја? Да не го замарам докторот
Извини каснам. Јас додека лежев на ПИН пиев Цефалексин и Панцеф. Не само јас, туку еден куп трудници околу мене. Не велам да се пијат како бонбони, ама таму во потребни ситуации, докторите ги препишуваат. ОффТопик: Инаку, секојдневно сите трудници со ризик за предвремен порагај пиевме Диазапам. Ја смируваат матката и контракциите. Сепак, се под препорака на лекар.
Тенкју Сега гледам одговоров, не ми стигнало известување. Аликловир веќе ставам, си реков- ризик јак, мила душа...- ама не се издржуваше. А од фластериве ќе лепам вечер, мада и за нив верував дека може, за време на доење знам дека е безбедно.
Благодарам Со лесно нека е. Ме мачат непцата а чист парацетамол немав само под друг назив Далерон. Па ме бунеше дал да земам или не ..
@duffi @Lejlaah бруфен не е за бремени жени, ова од лекар совет, а и ако прогуглате секаде пишува дека не е се препорачува.
https://forum.femina.mk/threads/Труднички-муабети.13506/page-3221 Тука се дискутираше за него. Меѓу безбездните лекови е, сепак на крај секој си слуша доктор.
Ова е дискусија меѓу феминки не би рекла дека е некој стручен совет. Имам главоболки често и 3 ца лекари дома, како за свое дете не го препрачуваат не е ваљда дека сакаат да се мачам. Прашав и гинеколог и истиот одговор го добив. Еве и некој линк, а ги има пуно https://www.theguardian.com/society/2011/sep/06/ibuprofen-warning-to-pregnant-women Од едно не верувам дека нешто ќе се случи само ме би рекла дека е меѓу лековите кои се безбедни.
Еве го упатството, назначено е да не се користи во трето тромесечие, за останатото консултации со лекар. Сепак на крај секој сам одлучува за своето здравје. file:///C:/Users/rsc/Downloads/PIL%20Ibuprofen%20Aktivl%20MK%20Obnova%202013.pdf
Сега ја видов дискусијата. Не знам што да речам... Сите медицински журнали и статии кои јас ги прочитав се наведува како безбеден до 27-28 недела. Како посигурна опција од парацетамол поради најнови истражувања. Не само што гинеколозите тука го препорачуваат, туку и во болница како терапија го препишуваат на трудници, како најбезбеден. Секако дека не зборуваме за состојби каде долго или континуирано се употребува, мислам дека во тој случај никој не е препорачлив, но по потреба и инцидентно сите стручни совети од доктори кои јас сум ги добила биле ибупрофен да е прв избор.
Мене ми препорача кардиологот денес против главоболки да земам Рапидол С што е всушност ибупрофин/бруфен а јас сум 29 недела, а сега од претходново пишано сфаќам дека не е безбедно. Дали некој го пиел во трето тромесечие?