The Institute и Billy Summers, најмногу ми се допаѓаат од поновите негови книги. Од постарите, можеби The Mist ќе ти се допадне зашто и таа е нешто ко Stranger Things - не буквално, ама пак има некои сличности според мене. Мала е, дали има 200 страници.
"The Shinning", па "Salem's Lot" и "The Stand". Викаат "11/22/63" дека е многу добра, но уште ја немам читано. Иначе, до скоро 300та страна сум од "East of Eden", книгата е добра меѓутоа колку ја хајпаат на тикток очекував дека мозокот ќе ми го промени, дури ја завлеков некако, еве цел месец едвај до пола сум.
Јас скроз ретко читам sci-fi, а fantasy скоро па ич, така што слободно охрабри се да отвориш таква тема. Можеби ќе се убеди и некоја од нас да читне нешто вакво. Патем, ја прочита ли East of Eden? Ја имам одамна на Киндл, ама често помислувам на книгава и би сакала да ја читам наскоро. Само не знам како ќе ми оди, затоа што не сум фан на читање класици на англиски, ама дека американец авторов па мислам дека би се снашла. Инаку преферирам да ги читам на македонски. Како и да е, муабетот ми е - дали е тешка за читање или лесно тече мислата?
Од East of Eden останати ми се 40тина страни и сакав да ги дочитам, па да ти пишам, ама ќе заборавам, па сеа да ти кажам, модерен англиски е, апсолутно нормален и читлив, нема разлика тука. Приказната е убава, поучна, многу силни пораки има, има многу случувања и детално разработени ликови, претставено е едно специфично време во Америка, интересно за гледање како живееле и размислувале. Сепак, веројатно е до мене и мојот вкус, споро ми оди, еве втор месец како ја читам, се осеќам ко да сум изгледала серија од 15 сезони. Убава е, но за мене не е исклучително убава, на тикток ја воспеваат ко life changing, за мене и мој вкус од тој аспект дури ме разочара, некако прехајпната ми е. Мада истото го осетив и со "Piranesi", "Stoner", "Madonna in a fur coat", "Bear Town". Ниту една не ми беше нешто посебна. За темата, не знам што да пишам. Еве сеа излезе филмот за "Project Hail Mary", книгата ми беше врв, кој знае дали некој друг ја читал.
Фала, мислам дека ќе се охрабрам да ја почнам. Немам некои очекувања, само би сакала да ја прочитам, па останува да видам дали ќе ме внесе приказната. Ако не, здравје. Project Hail Mary е една од ретките сај-фај книги што сум ги прочитала во животов. За атер на маж ми, заедно ја читавме кога излезе и многу, многу ми се допадна. Се надевам дека моментот "Well. Yes. But it was a scientific poke with a very scientific stick." го има во филмот , контекстот кога беше кажано ми беше пресмешен. Си го присвоивме и интерна шала ни е од тогаш. Сè уште не ми е гледан филмов, ваљда има добра снимка веќе. А не сум ни посегнала по нешто од жанров од тогаш. Баш сум некако резервирана, од некоја непозната причина. Периодов потчитнувам од финалистите што влегоа во „трка“ за Меѓународен Букер, ама некако што знам, тенка работа. Сè тоа, пак тоа со темиве веќе. Ме растажи She who remains и заглавив, ништо не ми се чита сега.
Здраво може прашањето не е баш за оваа тема, но како поактивна од областа на книгите, поради тоа решив тука да прашам. Дали имате препорака за кафе книжарница во Скопје? Знам за Литература во Дајмонд и Ист Гејт, но дали имате пррдлог за некоја друга кафе книжарница или кафич со пријатна атмосфера и удобни седишта, каде може да се читаат книги?
Ајде помош, кој серијал да го почнам: The Empyrean на Rebecca Yarros Kindred’s Curse на Penn Cole Hierarchy на James Islington Drenai Saga на David Gemmell Stormlight Archive на Brandon Sanderson Children of Time на Adrian Tchaikovsky
Ако сакаш зачинети сцени, тензија, одлично изграден свет, топла препорака. Би ти го препорачала серијалот Chaos walking од Patrick Ness, или Unwind од Neal Shusterman, спаѓаат во YA, дистописки се, не се романтази, ама се предобри. Project Hail Mary и мене ми беше супер, уште филмот го немам изгледано, ама едвај чекам.
Изгледан Project Hail Mary и можам да кажам, ова беше нешто феноменално добро. Ме привлече сега да ја читам книгата меѓутоа не верувам да ги исполни очекувањата после ова што го изгледав, вакво ремек дело оддамна немам гледано.