Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Литературни муабети

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 23 мај 2012.

1. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    25.785
    Ова повеќе е ко за нас што пиратеријата ни е малце ризична :D

Абе кај си ти :hai:
    Имаш фора до полноќ.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.599
    Мислам дека не е скем, ама ќе подистражам уште малку.
    Инаку и за мене ова би било, dreams come true. :D

3. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.000
    Допаѓања:
    81.341
    Ништо интересно не си најдов за stuff your kindle day. А не па дека и имав нешто посебно на листата...да не се лажеме. :D

На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    778
    @GirlRose Зошто 2.5/5 за Фаренхајт 451- Реј Бредбери?

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  5. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    26.943
    @Космонаут
    Книгава ја читам цели 1 и пол година со сила ја влечкав, на моменти предосадна, преконфузна. Синоќа си реков со сила морам да ја довршам. Крајот беше океј, ама на делови не знаев што читам, препрочитував. Од мене е не, стварно читав хајпови од неа, очекував многу, но не ги исполни моите очекувања. Едноставно не уживав додека ја читав.

На Космонаут му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Космонаут

Космонаут Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2023
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    778
    Фер, фала ти

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sino.o.oka

sino.o.oka Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    3.480
    Барам книга подарок за пријателка. Голем љубител е на поезија, омилена и е Мед и млеко од Рупи Каур. Сакав и други книги од Каур да и купам, ама не најдов најверојатно не се преведени. Па сега ми треба помош ваша, што од поезија да и земам, а да биде нешто слично како Мед и млеко?

8. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.000
    Допаѓања:
    81.341
    Ти може и си купила нешто веќе, ама нема врска, јас да си кажам. :D

"Сакај ја диво" од Атикус е скроз иста шема како поезијата на Рупи Каур. Издание на Арс Ламина е мислам, сигурно го има во Литература.

Се мислам да го читам Game of thrones серијалот...Го има некоја читано?

На sino.o.oka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.090
    Мене ми беше досаден заради самиот волумен, едноставно цела вечност треба да помине додека да ги прочиташ сите, а немав толку трпение. Не би ги препорачала книгите, зашто мислам дека многу малку се добива во споредба со тоа колку време треба да се вложи. Посакувам да ја купев тогаш само првата книга за да ми помине меракот. :D Дополнително, Џорџ Р. Р. Мартин нема никаков план да го заврши серијалот и мислам дека тоа ми створи одбивност. Инаку тука повеќе имам пишувано за нив.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.000
    Допаѓања:
    81.341
    Ти ги помнам овие рецензии, ама не можев да се сетам дали ти се допадна серијалот или не. :D

Не знам, немам читачко расположение за ништо периодов и ми се чита нешто вакво, некој обемен серијал. Дилемата ми е помеѓу овој и Туѓинка на Д. Габалдон. И овој не е завршен сè уште, авторкава најави 10-та книга и не знам што е полошо искрено, дали недовршен серијал или бесконечен. :D

Ќе пробам со првата книга ГоТ, чисто за да не ме копка, па ќе видам што понатака.

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.220
    Допаѓања:
    25.785
    Сигурно до сега имате слушнато за скандалот со Нил Гејмен, какви се вашите мислења? Го немам читано но има книги што сакав кога тогаш да ги прочитам но после ова :shake:

12. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    Јас му ги обожавав книгите. Искрено се шокирав кога прочитав и не знам дали би можела да го разграничам авторот од делата.

Разочарување ко со J.K. Rowling.

На ane.bella и EmporioIvankov им се допаѓа ова.
  13. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.000
    Допаѓања:
    81.341
    Hello, fellow readers :coffee:
    Кај сте бре женски, читате ли нешто? Досадно ми е, па ми текна на темава. Пишете нешто. :smirk:

На ane.bella и *Ench@nted* им се допаѓа ова.
  14. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    390
    Хелоу од ex-reader :D

Некако последниве години ја изгубив навиката за читање и бев апла на серии фрлена и тоа што го читав повремено некако не ме влечеше многу.
    Во последен период си реков ќе ги читам книгите што ги имам дома, а ми стојат на полица, ама баш тие не ми се читаат моментално.
    Не звучам баш на reader по муабетов :D

Ете барам препорака ама за книги онака што се голтаат во еден здив со надеж дека ќе вратам пак на асално читање. Ве молам само не трилери/хорори, анксиозноста ме пука на најјако кога читам такви книги.
    Не мора да се на македонски, читам и на киндл.

Тенкс соу мач :sun:

15. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.000
    Допаѓања:
    81.341
    @Hinebrra и јас се чувствувам исто за книгите кои ги имам дома. Не ми се толку интересни, веројатно затоа што ми се на дофат. :lol:

А не па дека нешто поразлично ми се случува и кога фаќам да читам на киндл. Почнувам некоја книга и таман ќе ми тргне, ќе ми текне дека - ееее еднаш ја видов *некоја таму книга* на Гудридс и морам сега веднаш да ја симнам и да ја ставам на киндл. Па ајде симнувај и се од почеток. :tmi:
    Еве баш во моментов сум вака, таман ми тргна со една книга, јас се фаќам како размислувам за некои други кои одамна ми се симнати и чмаат низ фолдери на компјутер. Не дека не ми е интересно ова што го читам, ама ете, глупава некоја нетрпеливост имам. И после читачка криза, епа криза. :bug:

Ако сакаш да читаш чик-лит, јас од срце ти ја препорачувам Kristan Higgins. Good luck with that, My one and only, Out of the celar blue sky. Еве ми текна дека од неа за читање ми остана Now that you mention it и имам нагон да ја почнам. :D
    Шала на страна, супер авторка е и книгите се заразни, многу брзо се читаат.
    Исто ја препорачувам и Paige Toon, последна читана од неа ми беше Only love can hurt like this и баш ми се допадна.

И Kate Queen е добра, во случај ако си фан на историски драми. Препорака за The Alice network, одлична книга. Ми се чини дека не осетив како прелетав низ 500 страници.

Мене чик-лит секогаш ме враќа во форма за читање. И психолошки трилерчиња, брзочитки си ги викам. Само тешко наоѓам нешто што ми е подносливо од овие вторите.

На Hinebrra му/ѝ се допаѓа ова.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.109
    Допаѓања:
    66.999
    Знаеш што, сега кога спомна, мислам дека и мене ми треба или чик лит или некој од оние глупите трилери што те тераат само да вртиш страници и после одма ги збораваш зашто не ни имале смисла in the first place. :D
    Таман нешто бар да прочитам до 21ви, додека излезе третата од Ребека Јарос.
    Не знам што чик лит да почнам, мислам дека нешто такво подобро би ми дошло. Ама пак ако е ептен глупава уште толку ќе ме фрли во слампот.
    Можеби од Емили Хенри, мислам дека новата ја немам прочитано, а памтам забавни дека ѝ беа книгите.

17. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.000
    Допаѓања:
    81.341
    Ти си печена за Фрида МекФаден, ама ај. :D

Јас сакам пак да читам нешто romantasy, ама не знам дали конечно ќе падне изборот на Ребека Јарос или нешто сосем трето. Многу ме повикува тој серијалот од Мариса Мејер, доста е стар. The Lunar chronicles. Симнат ми е во компјутер којзнае од пред колку години, ама пред некој ден видов низ град девојче како шета со книгава и не можам да ја извадам од глава сега, нормално. :tmi:

18. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    390
    @Mishela Гледаш сега се фиксирам на овие книги и одма симнувам се'. Фала многу на препораките, сакам и историски драми, баш ќе видам и од тие.
    Јас од скоро направив некоја листа, се водев по темата за Последна прочитана книга и кратка критика, главно што ми се допадна од рецензии, тој ми е филтерот за книги моментално :D
    Ама мислам паметно е да почнам со чик-лит колку да ми тргне читањето, па после друго.
    Новопечена мајка овде, со "многу" слободно време, ама тоа ми е целта сега, да се тргнам од бинџање истите серии постојано.
    Се надевам ќе се читаме за брзо во некои од темите за книги.

На Трагедијаупмм, BeMyFriend и Mishela им се допаѓа ова.
  19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.109
    Допаѓања:
    66.999
    Која ти е најдобра од нејзе? Ама мислам дека само додатно ќе ме изнервира. Можда сепак Funny Story од Емили...

20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.037
    Допаѓања:
    12.765
    Јас сега читам ерменска литература. Ме заинтригира пријателка од Ерменија.

На eliesaab и BeMyFriend им се допаѓа ова.