еве една од мене: стојат двајца пред уметничка слика и едниот го прашува другиот кој е човекот на сликата а овој му одговара тој е син на татко ми ,а јас немам брат. Кој е човекот на сликата?
Еве една интересна: Еден човек е пронајден мртов во својата канцеларија.Телото е навалено врз работната маса со револвер во раката.Полицијата го вклучува диктафонот и веднаш се слуша гласот на убиениот"Јас повеќе не можам да живеам.Животот повеќе нема никаква смисла".После тоа се слуша истрел.По што полицијата заклучила дека мажот е убиен?
Ako za da se svari edno jajce od guska se potrebni 20 minuti,kolku vreme e potrebno za da se svarat 4?
Еве една и од мене: Планинската полиција нашла обесен човек во својата куќарка. Човекот бил обесен на средината на еднособната куќарка, а под него имало вир вода.Човекот бил висок 1.8 метри, плафонот - 4 метри, а најблискиот ѕид бил 3 метри. Немало никакви столчиња или било какви додатоци во куќарката. Како се обесил човекот?
Се наоѓаш во просторија со 4 врати кои се наоѓаат една до друга и едно мало прозорче на кое има решетки,3 од вратите се лажни зад нив има ѕид,а само една води надвор,имаш клуч кој ги отклучува сите 4 врати,но во моментот кога ја отклучуваш едната другите 3 се заклучуваат и не можеш да ги отклучиш,значи имаш право на само еден обид,покрај тоа во просторијата е темно и само една свеќа осветлува мал дел од просторијата.Што треба да направиш за да излезеш?
одговорот на последната загатка не го знам ops: ops: :? но еве уште една загатка за размислување: еден човек тргнал на пазар со волк, коза и зелка.стигнал до реката во која имало чамец но во чамецот може да качи само еден од нив.во негово отсуство волкот ке ја изеде козата а козата зелката.како човекот ке ги пренесе на другиот брег троцата?
Ќе ја земе козата, и ќе ја пренесе од другата страна на реката. Потоа ќе го земе волкот, и тој ќе го пренесе, но кога ќе го остави волкот, ќе ја земе козата назад. Ќе ја остави козата на првиот брег, и ќе ја земе зелката, ќе ја пренесе зелката и ќе ја остави кај волкот. На крај ќе ја земе козата од првиот брег и ќе ја однесе на вториот.