Еве една загатка што и на мене не ми е баш најјасна па ако го знае некој одговорот нека пише: Одат тројца другари на пиво. Сите земаат по едно пиво. Келнерот им кажува дека пивото е 10 денари. Сите му даваат по 10 денари. 3 Х 10 = 30 денари. Келнерот се враќа и кажува дека газдата на кафичот за редовни муштерии има попуст. Им враќа 5 денари од вкупната сума. Секој од нив зима по 1 денар , а другите два им ги даваат како бакшиш на келнерот за да не се караат кој да ги земе. Значи секој дал по 9 денари. 10 - вратениот денар = 9. 3 х 9 = 27 плус 2 денари бакшиш за келнерот = 29! Каде е денарот? :geek: :geek: :geek:
не дале по 9, дале по 10 , значи 30 вкупно, келнерот им вратил 5 значи остануваат 25. Секој земал по 1 денар, назад, а за келнерот останале 2, 25+3 = 28 + 2 = 30 9*3 = 27 + 2(од келнерот) = 29 + 3(вратените)= 32 ке испадне поише ајде сега логика???????????? Значи испаѓа на тојначин дека дале повеке пари
Не се додаваат + 2 денари бакшиш за келнерот, пошо тие два денари спаѓаат во тие 27. До 30 има уште 3 кои си ги зеле тројцава другари како кусур поради попустот.
ne dale po 9 den, tuku po 9,33333... bezkonecen broj e pa ke presmetame 9,33 * 3 = 27,9999,okolu 28 + 2 (kenlerot) = 30 zagatkata ja dale taka za da se zbunime poveke
Ќе поставам јас една загатка која ја прочитав во една логичка игра и е многу смотано праашање Што е тоа што го има два пати во еден момент но ниеднаш во илјада години?
ттууууфф бре иш не ме бива за загатки.. ама ќе пишам една смешна...Си бил еден човек и се самоубил .Имал жена,швалерка и девојка.На неговиот погреб девојката се смеела,швалерката плачела, а жена му била мртва ладна. Кој го убил?
Па со три жени не е лесно, затоа се самоубил Се самоубил така што со пиштол трипати си пукал во грб морав да треснам нешто
јас мислам жена му затоа што дознала што имал тој па го убила него па потоа се убила и она па ги погребуват заедно затоа е она мртва ладна.
На крајот од едносмерна улица, полицаец наплаќал казна за секој возач што возел во погрешна насока. Во тој правец сообраќајот бил забранет за сите моторни возила. Меѓутоа наидува таксист исто во погрешна насока, му вели здраво на полицаецот и си заминува неказнето. Зошто полицаецот не му напишал казна на таксистот? Пс: се извинувам ако се повторува немав време да проверам
Уште една: Се случува злосторство...најден е мртов човек. На полицијата и се познати времето, местото и злосторникот, меѓутоа на него нема да му се суди! Зошто???