Кажа. Јас го слушнав тоа. Сега Реформаторите ептен земаа замав ама тој сеуште не се откажува. Незнам како му е убаво да сака да е на чело кога гледаш дека НИКОЈ од ТВОИТЕ веќе не те сака. Па и судењата се веќе закажани...мислам дека на 08.11 е на суд за изборни нерегуларности заедно со негови сопартијци. Велам, па и немора да го осудат, доста е бламот што ќе го доживее.
@An-na да неопределените ама и "сончогледите". Оние што се вртат накај таа партија што е на власт. Вчера со маж ми се чудевме за 2.3 ца пријатели -успешни бизнисмени и еден актуелен директор од вмро -на фб објавија слики со славење за сдсм. Па ако си определен за една партија биди до крај, јас тоа така го сфаќам. И секако има такви, ама ретко. Ама парите се пред се.
Мене ми е многу интересен феноменот на селективна меморија. Сдсм не чинеле, поради транзицијата, пред 25 години. А тоа сдсм повеќе не постои, се реформира, Бране се пензионира, јас незнам од постарата постава, освен Шеќеринска, се се нови фаци, за каква транзиција зборувате, зошто грешките од предходните раководства ги лепите на новиве? А зошто никој не спомнува за 2001ва? Кој тогаш беше на власт? Мене од моменталнава гледна точка ич не ме допира кој победи, затоа што не живеам таму повеќе, секогаш сум била контра вмро, од се што се случи, најмногу ми се свиѓа да го гледам пвемиевот како се дави ко да му се заглавиле 20 цм во грло, како квичи ко куче, ова е вредно за сите пари, падот на диктаторот, човекот кој мислеше дека е бесмртен и вечен. Второ ми се маалските локални шерифи, ќосиња, скриени во дупка, и они квичат нема повеќе шерифување уууу аааа, срцево ми е полно. Последната ве молам, известете ме кога господинот Латас ќе се одважи и ќе излезе на телевизија, сакам да му го видам суратот. Останатите режимски вошки се достапни по ФБ, таму можете да им ги видите одвратните фаци и да се ситите. А што рекол Шилегов, требало и повеќе. Никола Груевски треба да биде на клоци од дома дигнат со шутирање на плоштад да го каменуваат јавно, со лајв пренос и ние што сме исселени да гледаме. Или уште ќе имаме милост за нив? Он 2-3 шамара нарачуваше од јаките, се чудеше како неможеле едно убиство да скријат, рушеше по кратка постапка со динамит после да не се секирал и да си бил раат, да не ја тупеле многу, а овде ќе го жалиме, не требало така. Треба, треба јавно да се линчува за сите несреќи што ги предизвика, лични и не лични. Во историјата треба да се учи и да биде запамтен.
Груевски и да е си даде оставка членството ке го бара тоа од него. А тоа што треба да одговара плус. И мене ми се интересни сончогледиве. Јас разбирам луѓе што ја сменија партијата ама ете 6 месеци пред избори не биле задоволни од едните и се приклучуваат кон другите и тоа ми е океј. Ама до вчера делел упаљачи за ВМРО денес во СДСМ се слика шо карактер на човек е тоа не знам.
Јас на ФБ отварам профили на луѓе од моја генерација, и си гледам сеирот, до вчера најгласни беа за вмро, трчаа, на пресови излегуваа, цели профили им беа пропаганда, тие таквите шупаци, кои се вгнездија за да лапнат работно место на шалтер, и за нив немаше зима откако средно завршивме, значи вмро дојде на власт летото 2006та година, јас бев за втора средно тогаш, и еве од тогаш до сега, они верно си гласаа и си висеа на државна цицка, безсрамно убедувајќи не колку ни е убаво на сите, само затоа што нив им беше убаво. Е сега колцето се сврте, тие луѓе незнаат како ед а си во опозиција, затоа што од нивното завршување средно, па и факултет, си цедеа и си паразитираа како вошки, на измислени работни места, како разни дирекции и агенции. И сега, оп. Убавини. Си отвараш профили, и сеири си гледаш, еден куп такви партиски вошки отворив да гледам како патат, или патат, или ги нема скриени ко пизди под кошули, ништо не објавуваат. Ајде децо сега малце во опозиција, да гори газенцето мазно.
@Offspring тие истите фацки први ке се залепат за СДСМ. Способен и самостоен човек си почитува една партија и ја критикува кога таа греши без да се плаши. Не може за 12 години власт се им беше розево во ВМРО сега ке глумат дека се ке им е розево со СДСМ, И нема никој да ги избрка од работа верувај.
Ne ne, nema taka glatko da im pomine, aj setete se kolku bea glasni 11 godini. Aj setete se. Ne e ova kako porano, malce sdsm na vlast 4 godini, pa malce aj kje se smenime vmro kje dojdat, ova bese konstantno gusenje 11 godini od ednite isti faci, znaci celiot zivot im se sostoese vo toa da smrdat i trujat i da sirat propaganda, omraza, prostotiluk, bezobrazluk, serifuvanje. Sega moraat malce u neutrala vreme da pominat, nemoze odma op, na lokalno nivo se znaat koi se i sto se site. Vo Veles site se znaat koj za kogo e, i koj agitiral za kogo, a koj dremel 11 godini vo opozicija i cekal. Nema taka lesno da gi pustat da cicaat i da izigravaat seirifi. Ajde deco malo u opozicija. Milina, samo otvorete im gi profilite na vasite lokalni gnidi, nema da se pokaete, garantiram zabava do besvest.
Многу ме нервираат тие што се преокретливи т.е како сончоглетки се вртат. Сега победија СДСМ голем број "симпатизери" на ВМРО отидоа од кај СДСМ бидејќи сега тие се на власт. На наредни избори ако победи ВМРО, па кај нив ќе отидат биди си од истата партија и да губи и да победи, а не ај ќе се преместуваме само на што личи тоа. Море јас да сум не ги примам не ми требаат сончоглетки.
Епа, конечно му се исполни најголемата желба на Грујо, да биде лицето Б.Ц. Почна како него, и заврши така. И СДСМ... И за крај, поздрав до полтроните на форумов... Не ми е жал оти ќе летате од работа. Пуса.
Ни во тоа не успеа, да биде како Бране. Бране се повлече мирно и си отиде во пензија, ова гомното до крај мислеше бесмртно е.
Се е супер, само да се надеваме дека нема да бидат ко оние другине.. па и книшки, и се живо да бараат за работа итн. Навистина ќе се разочарам ако е така. Значи конечно да можеме да живееме ко луѓе без да зависиме од ниедна партија за работа и плата која чесно си ја заработуваме.Аман! И да видиме баш дали секој ќе си одговара за се што правел, и тоа треба новата влада да го исполни, кога веќе го трубеше на секое ако ги амнестираат епа крај, крајно ќе се разочарам
Таквите сончогледи се најчесто лица кои се стравуваат д не бидат избркани од работа зошто некој претходно ги вработил или пак бизнисот нечив да не пропадне.
Нашиот градоначалник беше се пофалил на фб после парламентарните избори дека поделил нови 40 ако не се лажам членски книшки. Не можеме да очекуваме дека нема свои луѓе да вработуваат. Јас не очекувам дека нешто вау ќе се смени, ама ајде имаат време 4 години, ќе видеме како ќе се покажат.
Нека летаат сите до еден кои не вредат и кои само држат некое работно место,а за истото единствената квалификација им е партиската книшка и послушноста кон партијата.Останатите кои вредат,треба да се задржат без разлика од која партија се.Професионалци се уште имаме во државава,се надевам.Нека се даде шанса на секој граѓанин подеднакво. Клиентелизмот е длабоко вкопан во менталната свест на Македонецот,не може да се искорени,личниот интерес е пред се друго.Затоа постојат сончогледи и затоа не ме чуди овој пресврт на политичката сцена.За промена,новава власт нека работи и нека докаже дека доаѓа живот за сите граѓани без разлика на политичката определба на поединецот.Затоа им ја дадовме довербата,нека ја искористат моќта која им е дадена во позитивен правец.
Ме радуваат промените, но поголем ми е стравот дека ќе ни се случи истото, ама овој пат вмровците ќе бидат побрзи во промените и пак ќе ср вратат. Лекцијата си ја научија, ама за разлика од сдсм сериозни се...и нивните внатрешни промени ќе одат брзо. И после ќе ни следи пак долго вмро...зошто поразот на вмро е од самите членови, а нивното гласачко тело е полојално од она на сдсм. Измешани ми се чувствата по прашањево. Веќе почнаа со истите финти и начини од кои ми се гадеше од вмро. Од високото раководство немам грижи ама од ситната штабска риба и те како. Тие толерираат лакомост на врвот за да имаат простор за да користат и они. Така беше со вмро...така пастирот доби одврзани раце и забега. Веќе почнаа со партиски вработувања и лижат по тоа што плукаа. Не е само за давање време кога нивниот суштински механизам е повторно лењо членство кое проси од државатa. За да се поткрепи тоа треба да се земе од нас обичните граѓани...и повторно влегуваме во истиот круг... И моето семејство беше засегнато од вмро и тоа јако, не сме партиски членови и гласаме објективно. Ако сдсм ги повтори грешките ништо нема да не спречи да гласаме поинаку. Заради тоа не можам до крај да се нарадувам на промената за која се борев и јас бидејќи го гледам истото...дежа ву. Знаете ли дека веќе се делат откази заради тоа што некому според заслужено му била дадена казна, но зошто службеничката си го одработила своето, по жалба до повисоки истанци, веќе не работи... Мал милион примери има... и не се радувам и не се ситам. Само полека се разочарувам... зошто од такви ситници правиме цела држава. Оние кои протестираа и беа на страната на правдата среќа го делат мојот став. И при тоа не мислам на мизерии како Васиљ. Да не звучам ко Јоци, но пишав уште пред неколку години дека тој има политички амбиции уште кога сам не беше свесен. Има таква една фаца која укажува на инфантилен безинтегритетен човек. Посебно ми е драго за исходот на Кисела Вода. А Гази Баба примете сочувство. Толкава општина со толку пари, не за џабе е ставен човек со толку низок капацитет. Тони со оваа власт немаше да мрдне и ќе имаше баланс да не направи глупости и за прв пат да работи како што треба. Во тој реон како што се трчаше и местеше никаде на друго место. Борба им беше општината од разбирливи причини - најбогата и најголема општина. Од таму ќе црпат пари и за град Скопје. Не се радувајте дека ќе дојдр редот да ве закрпат. Ќе си направи Борче у негово село и тук таму услуги за неговите советници, вие другите ќе свирите... Не ми се допаѓа тоа што се гневиме кога победува овој или оној како да сме крвни непријатели...а не сограѓани. Уште еднаш покажавме дека сме несозреани како нација да имаме држава...и дека све је исто само њега нема... Лесно создаваме монструми кои не уништуваат давајќи им ја целосно довербата... Идеално ќе беше за нас обичните граѓани да победеа сдсм со најголем број општини, но не толку доминантно. Ама гневни на пастирот се радуваме во име на негов инает...не сакаме реално да си ги видиме работите... Ќе спласне се ова... што ли ќе правиме после? Препознавам веќе исти зборови, исти финти...исто се... Од народот веќе почнуваат другите да живеат на висока нога...другиве во страв, неопределените кои гласаат за човек во истите говна. Ова ли е здраво општество? Не е... И да ги отпуштат вмровците ќе дојдат исти дебилни сдсмовци кои истото ќе го зборат и прават. Му спремаат позиција на еден ропак кој ден работно искуство нема, го бркаа од пракса од што не му фаќа црпката, не претерувам...веќе почнува да се понаша ко Диме Спасов по секој основ. Гоце Георгиевски кој го спремаат за директор за паркови и зеленило од друга страна, почна тенденциозно да реди постови на фб со цел да ја поткрепи својата релевантност за позицијата. Порано не беше така, го интересираше патриотизмот и евтина политика. Откако вмро му го начукаа (беше верен член на вмро и страствено ги мразеше сдсм) се сврте демек не ги сакал политиките на пастирот (дека него гзенцето не му го наместија де...). Бивши добар другар на Бетменот впрочем оној кој го внесе помеѓу македонистите и вмро. Човек кој едвај го заврши факултетот со помош на неговата кума професорка и сопартијка. Ист ко Бетмен само малку попаметен...оди на "ситно". Можеш да не се согласиш со идеите на водачот, но идеолошки да си за таа партија. Да не бидеш активен или да се бориш активно против тие лоши идеи на лидерите. Ама преминување од една во друга дијаметрално спротивна партија, не е од простодушна потреба за да го окрепиш својот народ него да го наместиш својот гз. Не си задоволен што не те задоволиле. Просто ко грав. Ако си прав маж ете ти реформатори поддржи ги, седи си во вмро. Но не...