Што напредуваат албанците? Јад и беда се и они, и кај нив е слаба излезеност, ене ти Гостивар до 12 часот нема ни 10 проценти.Унапред се договорени кои општини ќе ги земат, има градови и општини каде што нема македонски кандидати.
Што народ ќе бевме пасивен и мазохистички. На гласање не оди, на протести не оди, бидејќи "и онака ништо нема да се смени". Ама ќе седиме така и ќе кукаме оти ништо не функционира, а со прст не мрдаме да смениме нешто. Епа не знам што очекувате да се смени. Партиските ботови се радуваат кога не сакаат да гласаат другите, цела моќ и власт ним им ја давате. Малцинството на крај нека одлучува, оти мнозинството е пасивно и чека магично да се поправат работите во државата.
Како што напредуваат? Минатиот пат гледав интервју со кандидатите од Боговиње, пред џамија, чисто, средено, искосена тревата, рурална општина, а личи на град, има 25.000 жители, повеќе од Кратово и Паланка заедно, и едвај 16 Македонци, три семејства има таму. Боговиње е посредено од градовите во Источна што се пустош. Гласав пред 12 часот за кандидат од кој има некои 3 добри мерки не само за мене, за општо добро. Ветен е покрупен проект близу мене, дел ќе плати еден бизнисмен што беше многу сиромашен порано и тука живееше. Премалку е тоа, но е премногу ако земам предвид дека сум гласала и потоа или ништо не сум добивала, или контра мерки следеле. Јунаци бре, нејќете на гласање да одите, не па да ве зберат држава да браните. Оној што прдна битолчанецот, ццц, леле мајко, 42 години, 25 години невработен, сега прво вработување, градоначалник ќе станел. Прашајте се колку има такви меѓу народов, па оценете до кај сме. Кое мнозинство? 58% сме на попис, 5% сметај физички не се тука, можеби и повеќе, во странство се, на парламентарни за 4 години, ќе си дочекаме судбина на косовски Срби, па кукајте после.
Тоа ти се вика себичност. Не чини, ама џабе ништо нема да променам. Сеедно им е, а всушност тоа им одговара. Оти ако нешто не ти чини, се бориш против тоа, гласен си, се трудиш да направиш промени, ама најлесно е да се откажиш и вината на друг да ја префрлиш.
Е така за нас Кичевчани кои седиме тука 4 години во ѓубре, смрдеа, неасфалтарани патишта, криминал, корупција и што уште не, одлучуваат 2/3 илјади шќип од Швајцарија и Австрија што идат тука 3 дена само за да гласаат
За сити избори дијаспората има право да гласа, разликата е: За локални избори имаат право да гласаат само ако дојдат во Македонија. За претседателски избори имаат право да гласаат или во Амбасада (ако се пријават) или да дојдат во Македонија. За парламентарни избори имаат право да гласаат или во Амбасада (ако се пријават) или да дојдат во Македонија, но во Амбасада ќе гласаат само ако има услов да се избере пратеник од дијаспората. Гласачкото ливче за гласање во Амбасада и гласачкото ливче за гласање во Македонија не е исто.
Затоа сметам дека треба да се воведе задолжитено да се гласа. Ако не сакаш да искочиш плати си казна. И јас се чудам на мои пријатели кои никогаш во животот не гласале. Зошто ? И јас сум за истото подобро да искочам да заокружам одколку дома да останам.
Имаше гужва на гласање што ме изненади. Она што не ме изненади беше негативното расположение меѓу гласачите за актуелните, нели се чекаше бајаги голем редот беше па си збореа луѓето и ги слушнав. Исто не ме изненади што младите додека чекавме на ливчињата до вратата ја бараа Левица каде е на ливчето. Вечер ќе има изненадувања.
Јас работам на три работни места и за време на пауза работам бидејќи нема оглас за нови вработени не пуштаат , што уживам јас државно, извини ?
А, бе ајде за името се виде колку глас има народот , Албанците се знае кој ги брани хелп НАТО и тоа е , во што верувате еве не знам
И да има огласи они нивните си ѓи вработуваат, не им е гајле за народот. Нивните да им се под државно крило, народот нека работи по 3 работи.