Аџибадем Систина и има актуелен попуст за празници и викенди ...а слободно може да се јавиш да ти објаснат за времетраење
Во Петровец е најефтино за истата јачина има во Систина со попуст за околу 13000 и таму радиолозите се секако подобри ама не знам кај кого точно.
Zdravo, nekoja preporaka za kompjuterska tomografia na urinaren trakt? Veke so godini e pram vo sistina pa rekov da smenam ako znaete nekoj sto e podobro
Види, не е лесно. Може да ти биде страшно и клаустрофобично, и плус машината тропа ама тропањето е сосем нормално. Ако ова испитување ти е многу битно, би ти рекла да издржиш, да дишеш длабоко само и да пробаш да не паничиш. Ќе ти дадат копче за паника нели за да го притиснеш ако не можеш да издржиш? Сепак имај во предвид дека ако го прекинеш снимањето пак одново ќе треба и дупло време ќе бидеш во машината. Знам дека ти изгледа страшно, и на мене ми беше, јас пред месец дена правев. Ама освен да се фокусираш на дишењето и да бидеш со затворени очи, немам друг совет. Ако мора да ти се направи испитувањето, само храбро. Со среќа и се да си биде во ред.
Па да беше колено сигурно немаше да баарам совет какп да издржам. Влегов во тунелот, главата секако внатре ми беше и побарав да ме извадат веднаш. Лифтот ми прави паника, ова 1000 пати повеќе
А со анестезија? Не е шала анестезијата ама ако некој воопшто не може да издржи? Само не знам дали сите снимања можат со анестезија да се изведат, да не влијае на резултатот, па уште и контраст ако треба. Еднаш требаше да идам и не отидов, језива ми е самата помисла. Среќа што прво предложија Еег, па ако има нешто и Мр ама немаше потреба. Ама коа се мора, ќе се иде, здравјето најбитно е.
Сепак зависи кој дел се снима. На пример јас бев на абдомен и мала карлица, и имаше еден дел кај што мора да си буден затоа што ти кажуваат вдиши длабоко, задржи не вдишувај па после издиши. Добра идеја е нешто за смирување, или ако мора да се направи испитувањето на приватно каде што ти даваат слушалки. Мене ни слушалките не ми помогнаа т.е помагаат малку да се намали тропањето, само затворени очи, дишење длабоко, морав да се исконтролирам едноставно за да не отворам очи и да гледам колку блиску е прстенот до мене. Исто и мислата дека само сакав да завршам и да се мавнам оттаму да не одам по вторпат пак.
Да, затоа и реков, да нè не може на сите органи и ткива со анестезија. А премногу бучи машината? Викаат и дека како аларм за тревога, сирени, разни звуци се слушаат плус тесно и затворено, ужас, а тоа ротира посебно па над глава коа треба, за да се напраат нели снимки од поише агли. И долго траат некои снимања, не е кратко знам па да речеш ај, секунда работа и ќе заврши.
@Mrs. right сум била на пет скен и на магнет, пет скенот не буши толку ама па беше 45 минути со рацете испружени наназад, и таму со вдиши издиши. Не е толку клаустрофобично на пет, малце поголем е отворот и не тропа ама шо знам дали ќе и дадат упат за пет освен ако нема потреба. И таму би и било доста тешко... За магнет да доста тропа, не бучи како бор машина ама има позадинско бучење што за мене не беше толку гласно. Има и некои звучни сигнали како пред да треба да вдишеш повторно ќе титне 3 пати, така нешто што мене лично ми олеснуваат кога ќе ги слушнам. Исто така и броев цело време од 1 до 10. Едно време и рацете почнаа да ми трпнат од што не мрдав ич, кај мене беше 30 минути + 45 минути, така нешто. Ротацијата не ја осеќав така, барем јас дека со затворени очи не го гледав пошто апла на 10 сантими од фаца е. Само се убедував дека морам да издржам, да не мрдам и дека имам доволно воздух да дишам и дека ќе биде океј. Жал ми е за секој што мора да оди, е тешко да се издржи.
@WarriorAngel магнетната кај нас е луксуз се работи за скапо снимање а од клиниките само специјалисти може да праќаат упат на државно снимање и тоа го прават само во крајни ситуации и најчесто праќаат на ренген или ќе ти каже оди на приварно бидејќи ренгенот е ефтин. Технологијата кај магнетната е таква да новите апарари се со пошироки отвори и не бучат тие се 3 Т јачини и кај нас има во клиника два и еден во Систина. Другите се 1.5 Т со мали отвори и додатно постојат и такви од отворен тип што не се квалитетни и снимките се буквално за во ѓубре ама се рекламираат поради ефтината цена. И најголемата работа што треба да се знае за ова снимање е фактот дека нема зрачење работи со јонизација и магнетно поле што значи за разлика од ренгенот и компјутерска томографија е најсофистицирано снимање кое за жал кај нас за поголемиот дел од населението како што кажав е луксузна работа.
Kade se snimase magnet za mala karlic I abdomen, treba I jas da odam, dali se gleda na magnet debeloto crevo I site promeni
И јас исто снимав во Систина. Не се гледат цревата За дебело црево треба колноскопија. Така ми рекоа мене дека само цревата не можат да се фатат со магнетна
Јас сум правела двапати, околу 45.мин до саат со контраст правев. Без контраст не знам можеби е пократко.