1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Магнетна резонанца

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од renata76, 3 ноември 2010.

1. JasminaKK

JasminaKK Активен член

Се зачлени на:
    24 август 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    35
    Аџибадем Систина и има актуелен попуст за празници и викенди ...а слободно може да се јавиш да ти објаснат за времетраење

На Qqq22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Препорака за МР на колено?
    Добар доктор рентгенолог, може и приватно

3. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Во Петровец е најефтино за истата јачина има во Систина со попуст за околу 13000 и таму радиолозите се секако подобри ама не знам кај кого точно.

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    86
    Zdravo, nekoja preporaka za kompjuterska tomografia na urinaren trakt? Veke so godini e pram vo sistina pa rekov da smenam ako znaete nekoj sto e podobro

5. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.641
    Совет како да се издржи МР. Бев, коа го видов чудото се пишманив. Башка и немаа слушалки...

6. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Многу паушално кажуваш зависи што се снима за некои делови не се влегува со цела глава.

7. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.782
    Допаѓања:
    4.796
    Види, не е лесно. Може да ти биде страшно и клаустрофобично, и плус машината тропа ама тропањето е сосем нормално.
    Ако ова испитување ти е многу битно, би ти рекла да издржиш, да дишеш длабоко само и да пробаш да не паничиш. Ќе ти дадат копче за паника нели за да го притиснеш ако не можеш да издржиш? Сепак имај во предвид дека ако го прекинеш снимањето пак одново ќе треба и дупло време ќе бидеш во машината.
    Знам дека ти изгледа страшно, и на мене ми беше, јас пред месец дена правев. Ама освен да се фокусираш на дишењето и да бидеш со затворени очи, немам друг совет. Ако мора да ти се направи испитувањето, само храбро. Со среќа и се да си биде во ред.

На Meddy и Frosty! им се допаѓа ова.
  8. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.641
    Па да беше колено сигурно немаше да баарам совет какп да издржам. Влегов во тунелот, главата секако внатре ми беше и побарав да ме извадат веднаш. Лифтот ми прави паника, ова 1000 пати повеќе

9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.585
    Допаѓања:
    38.889
    За смирување напиј се нешто пред да се снимаш.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.237
    Допаѓања:
    12.868
    А со анестезија? Не е шала анестезијата ама ако некој воопшто не може да издржи?

Само не знам дали сите снимања можат со анестезија да се изведат, да не влијае на резултатот, па уште и контраст ако треба.

Еднаш требаше да идам и не отидов, језива ми е самата помисла. :worried:
    Среќа што прво предложија Еег, па ако има нешто и Мр ама немаше потреба.

Ама коа се мора, ќе се иде, здравјето најбитно е.

11. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    Снимка може да се прави и со анестезија така деца се снимаат.

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WarriorAngel

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.782
    Допаѓања:
    4.796
    Сепак зависи кој дел се снима.
    На пример јас бев на абдомен и мала карлица, и имаше еден дел кај што мора да си буден затоа што ти кажуваат вдиши длабоко, задржи не вдишувај па после издиши.
    Добра идеја е нешто за смирување, или ако мора да се направи испитувањето на приватно каде што ти даваат слушалки. Мене ни слушалките не ми помогнаа т.е помагаат малку да се намали тропањето, само затворени очи, дишење длабоко, морав да се исконтролирам едноставно за да не отворам очи и да гледам колку блиску е прстенот до мене. Исто и мислата дека само сакав да завршам и да се мавнам оттаму да не одам по вторпат пак.

13. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.237
    Допаѓања:
    12.868
    Да, затоа и реков, да нè не може на сите органи и ткива со анестезија.

А премногу бучи машината?

Викаат и дека како аларм за тревога, сирени, разни звуци се слушаат плус тесно и затворено, ужас, а тоа ротира посебно па над глава коа треба, за да се напраат нели снимки од поише агли.
    И долго траат некои снимања, не е кратко знам па да речеш ај, секунда работа и ќе заврши.

14. WarriorAngel

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.782
    Допаѓања:
    4.796
    @Mrs. right сум била на пет скен и на магнет, пет скенот не буши толку ама па беше 45 минути со рацете испружени наназад, и таму со вдиши издиши. Не е толку клаустрофобично на пет, малце поголем е отворот и не тропа ама шо знам дали ќе и дадат упат за пет освен ако нема потреба. И таму би и било доста тешко...
    За магнет да доста тропа, не бучи како бор машина ама има позадинско бучење што за мене не беше толку гласно. Има и некои звучни сигнали како пред да треба да вдишеш повторно ќе титне 3 пати, така нешто што мене лично ми олеснуваат кога ќе ги слушнам. Исто така и броев цело време од 1 до 10. Едно време и рацете почнаа да ми трпнат од што не мрдав ич, кај мене беше 30 минути + 45 минути, така нешто. Ротацијата не ја осеќав така, барем јас дека со затворени очи не го гледав пошто апла на 10 сантими од фаца е. Само се убедував дека морам да издржам, да не мрдам и дека имам доволно воздух да дишам и дека ќе биде океј.
    Жал ми е за секој што мора да оди, е тешко да се издржи.

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    312
    @WarriorAngel магнетната кај нас е луксуз се работи за скапо снимање а од клиниките само специјалисти може да праќаат упат на државно снимање и тоа го прават само во крајни ситуации и најчесто праќаат на ренген или ќе ти каже оди на приварно бидејќи ренгенот е ефтин.
    Технологијата кај магнетната е таква да новите апарари се со пошироки отвори и не бучат тие се 3 Т јачини и кај нас има во клиника два и еден во Систина. Другите се 1.5 Т со мали отвори и додатно постојат и такви од отворен тип што не се квалитетни и снимките се буквално за во ѓубре ама се рекламираат поради ефтината цена.
    И најголемата работа што треба да се знае за ова снимање е фактот дека нема зрачење работи со јонизација и магнетно поле што значи за разлика од ренгенот и компјутерска томографија е најсофистицирано снимање кое за жал кај нас за поголемиот дел од населението како што кажав е луксузна работа.

16. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    48
    Kade se snimase magnet za mala karlic I abdomen, treba I jas da odam, dali se gleda na magnet debeloto crevo I site promeni

17. Anettta

Anettta Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2022
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    138
    И јас исто снимав во Систина. Не се гледат цревата
    За дебело црево треба колноскопија. Така ми рекоа мене дека само цревата не можат да се фатат со магнетна

На mira.mira и FedoraFedora им се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.902
    Допаѓања:
    20.116
    Колку време трае магнет на глава на апаратот во државна? Некој правел скоро?

19. ceka96

ceka96 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    2
    Dali treba da sum gladna za magnet na rbet i glava? :)

20. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    2.499
    Јас сум правела двапати, околу 45.мин до саат со контраст правев. Без контраст не знам можеби е пократко.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.