Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки ајде овде да прашам сигурно има доста кои се со визи
    Колку време се чека за виза?
    Поднесено во Скопје во Германска амбасада преку интернет на меил добив порака со регистерски број и пишува дека 4недели пред интервју ке ме известат пак преку меил, но поминаа 11месеци и нема уште ништо

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Ќе отиде мажот ти во општината овде која ги обработува твоите документи и ќе направи притисок. Можно е и документи да ти изгубат последно другарка моја чекаше 10 месеци и на крај искочи дека овде во Германија и го зафрлиле досието. Сега со коронава застој сигурно има, ама пак и они немаат работа за администрација. Така да пуш на најјако.

3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Se ceka mnogu i poveke od godina ke fati sega zasto gi prezakazuvaa terminite .

4. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Имаше една учителка која праќала немирни деца во ќош. Набрзо се дозна, ескалираа работите меѓу родителите, градинката викаше демек не е така.. ама учителката си замина дека нашла подобра работа (...) и направија некако целосна реконструкција на тимот и на менаџментот на таа подружница.

Не ја оправдувам учителката, но вредно е да се спомне дека во градинката има неколку деца на кои, на огромна жалост, не е воопшто посветено внимание од родителите. Едното од нив веќе години е со ќерката во градинка, уште од претходната градинка, и не е проблемот што е бесно, проблемот е што е бескрајно невоспитано. Сум имала ситуации да сум со него и мајката (на улица, па и на кафе сме биле) и стварно детево скока на глава и буквално други деца мава, а мајка му само ноншалантно "****** немој да ја маваш ****, тоа не е убаво!". Ок е на 2-3 години муабетот, ама на 4.5 накај 5.. што знам... Од инает мава по туѓ точак, плука други деца, .. на ќерката ѝ имаше речено дека ќе земел нож и ќе ја пресечел.. (на 3.5 години..)..

Во никој случај не се оправдува праќање во ќош, но многу ме заинтересира тој период каков метод би се применил за деца кои гњават други деца, а воспитување со муабет од страна на учителките е неплодотворно затоа што за тоа дете не постои никаков авторитет.

На Ava.84 и edna_malecka им се допаѓа ова.
  6. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    34.037
    Нормално ли е од вакцина до вакцина да има размак само една недела, денеска прими малиот една вакцина наредата недела уште една па после од 16ти август друга односно за крлежи ќе треба да прима. Јас не сум во можност што да мислам и што е најпаметно матичната се налути зш ја прашав кои се задолжителни и морални вакцини тука :@. Според неа сите:@

7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Носиш преведен картон од тука? Барем да не му ги дуплира. На недела дена не би боцкала, на месец ми имаат закажувано. За крлежи не е задолжителна сигурно. Има матични што не прифаќаат пациенти што не вакцинираат, ама мислам дека неможе со сила да те натера да ставите тие што не се по календар.

На TutiFuti и Kaetana им се допаѓа ова.
  8. Bela Rada

Bela Rada Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2020
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Дали некој има информација од кога би можело да се патува од МК за Германија? Дали некој одел сега брзо?
    Воедно, дали има некакви нформации за училиштата дали ќе почнат со работа на време? Или ќе има некои други алтернативни решенија?
    Фала ви!

9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.753
    Исто и јас мислам дека минимум да има еден месец растојание меѓу вакциние.Зошто од крлеж- не е задолжителна.Малку ли има да прима па и плус некои не задолжителни|(

На Biljarkata, Chantal и TutiFuti им се допаѓа ова.
  10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    34.037
    Е ајде де и успеа маж ми да го убеди дека морало на толку растојание..а он плиткоумен за некои работи|(|(.
    Ќе и се јавам да и кажам дека по еден месец може да ја прими таа што треба сега на 23ти да ја прими инаку еве кои ги имаме примено од мкд го носев картонот направи она копија и плус овие ги пиша. 20200717_073413.jpg 20200717_073421.jpg

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Ама сепак ако речете не сакам така, сакам вака, педијатарот нема ништо да каже. Кога мислиш ти тогаш. И да е ок на растојание од една недела јас не би ставила, би чекала минимум еден месец, а идеално би било од 3 до 6 месеци според мене.
    Ние уште ммр втора доза ја влечеме.
    За крлежи ти како сакаш. Не мора.

На Biljarkata и TutiFuti им се допаѓа ова.
  12. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    И јас имам прашање за вакцините. Имал ли некој од вас скоро У7 ? Ме интересира која вакцина е на ред. И витамин д давате ли уште ?
    @FreeMind можеби?

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Јас после два три месеци од тебе. 21-24 месец е тој.
    Де витамин редовно до три години ми рекоа.

Со втората доза мрп ги прими сите вакцини следна и е на пет години. Верувам малиот ги прими сите досега по ред.

На Minnie 1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Може ве имам прашано ама сум заборавила. Во градинка ако има некое дете роденден од групата носам ли јас нешто?

15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.378
    Не.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.753
    Јас однесов еднаш на едно што ќерче си игра со него ептен ситнурии дали 5 евра беше.Ама детето многу се радуваше.Сега во септ има нејзиното најдобро другарче пак ќе купам некоја количка мала.Колку да го израдува:) Инаку не носам и јас.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Јас кога бев дете и на моливче се радував. Чудни луѓе се овие. Јас планирам да им носам на децата, па ќе видам дали на моето ќе му донесат. И да не му донесат да се живи и здрави :)

Не можат да ја успијат инаку. Или ми ја враќаат неспана или ми се јавуваат да си ја земам. Ајде ќе им дадам уште една недела да се научат. Иако ги скарав денес малку дека така не може. Ќе си најдат начин да ја успијат. Јас што правам година и пол ами?:D

На mal.ecka, Ava.84, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Зависи како заспива. Има деца овде, во количка ги заспиваат, па и во јасли во количка ги успиваат. Јас нормално, нијесам те срече, исклучиво со мене заспиваше и никогаш во јасли не заспа. Дури во градинка, сега, последнава година, барем велеше дека преспала. Ама сама пројавуваше желба да спие.
    Ако заспива без тебе дома, нешто со мече, ќебенце, имате шанса.

На mal.ecka, Ava.84 и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    И однесов и мечиња со кои заспива. Она заспива сама кога и се спие. Они секако се обидуваат ја чешкаат, нишкаат, а веќе два пати си ја земам од количка во која се обиделе да ја возат и ја изнервирале само. Им реков да ја остават али плачела и ги будела другите. Тогаш најдете си начин мора да постои некој им велам :)

На mal.ecka, TutiFuti, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.753
    Па јас однесов една топче што кога скокне светка и е гумено и личи на короната со пипци и нормално некој гумени бонбони.Во мало кесенце.Детето е со потекло од Виетнам и родителите 10 пати ми рекоа фала:$

Моето заспиваше дома нишајќи ја во раце.Во градинката ја оставаа и сама си заспиваше.Ама прво беше со плачки.После и дома се одвикна од нишање.Тие што прават кога треба да спие ќе те викнат тебе и децата се паметни учат .А јас сега не спијам ќе плачам и ќе дојде мама.Па нека тераат така 1-2 недела ќе попишти детето сигурно за 3 дена.

На FreeMind и Biljarkata им се допаѓа ова.