Македонски автобус се запалил во Бугарија - 45 загинати

Discussion in 'Политика и настани' started by Bitter-Sweet, Nov 23, 2021.

1. simona_baby

simona_baby Популарен член

Многу голема себичност постои кај луѓето стварно не ми е јасно зошто станавме вакви?!И кога?
    Во тој автобус можело да има и некој нивен близок.Тоа е исто како со загадениот воздух.Откупуваат секаков отпад го горат тука за големи пари,они се богатат,ама тој воздух го дишат и самите и нивните деца и внуци.Во колку злобен свет без емпатија живееме.

poi, Guns N` Roses, tambelina and 3 others like this.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Ќе се повторуваат вакви работи пошто уште свест се нема дека не е "Господова работа" и "се случува" туку има причина зошто постои ред и правила и правилници и закони и казни во нормален свет кои се спроведуваат. Не се измислени оти некој попаметна работа нема и сака да малтретира луѓе со притисоци.

3. vitamina

vitamina Форумски идол

После долго читање на повеќе вести од овде и од бугарија истото го воочив, жално, страшно и претажно. Ма најужасно нешто што може да постои.
    Животот се сведе на бизнис и само бизнис, без притоа било кого да размисли на огромни последици и загубени животи од огромен ризик.

меѓутоа ми падна во очи делот кај тубите, најпрвин сите бугарски вести пишуваа за тубите и за бензинот, од после почнаа да изјавуваат дека тубите биле канти или катализатори и на другиве им се пречинувале тубите со бензин. Ова ме збуни, фактот дека ја сменија изјавава вчера вечер. Од туби до причинување до канти и катализатори?!

автобусот три години стар? Ма не да е нов, пренов е, маж ми како познавач на моторни возила вели дека автобусот бил нов, дека три години не се ништо за автобус, камион, автомобили… Дека навистина ќе биде чудо да бил расипан…
    Башка има огромна разлика од дизел до бензин, дизелот тешко гори а додека бензинот е фурија. Не се сопира.

експлозија и 2 до 3 минути јаглен?
    Траорно.
    Најверојатно ќе да е до тубите и петардите. И погорната реплика на анатх.
    И самите бугари си признаваат отворено и зборуваат колку нафта пренесувал народот и ја истоварал исклучувајки се од автопатот софија-благоевград на некое место, таму ги чекале со коли, значи ваквата појава била секојдневна. Ваквиот шверц.
    Не било ништо ново и изненадувачки.

зошто? 46 човечки животи, млади и деца желни за живот, зошто? Ради шверц? Нафта? Па и петарди?
    Ако се докаже дај боже да не се заташка затвор, затвор за сите од прв до последен и да, чешлање на граници… но, но, дали тоа може да се случи. Отиде светов во неповрат дефинитивно!

poi, Idedemja, cresa-jagoda and 8 others like this.
  4. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Колку што прочитав агенцијата се оградува од тоа носење гориво,демек и да имало најверојатно во сопствена режија на шоферот тоа било.Мртва уста не зборува,па кривицата кон него за жал.Жално и тажно за изгубените животи....;(

poi, H.VAGA, Idedemja and 3 others like this.
  5. KateKane

KateKane Форумски идол

И јас сега прочитав, не знам дали е шпекулација или вистина. За да си полнат регулар бензин би фатило 500 денари од човек поскапо, ете за толку ова се случило.

Ќе платат на граница нерегистрирани да ги пуштат, ќе платат цариници, полицајци, све што треба, ама до тие 500 денари плус од човек дошло. Ќе плателе 80 место 70 евра луѓето ко ништо.

Медал за најглупа нација може комотно да ни се даде. Излезе едно копито од партија вчера, зеле лиценца на беса. Бравос, госпо за јајца го фатиле, ќе си отвори сеа шпреса транс, пак нема да ја регистрира и ќе си возат пак подвижни бомби.

Да си ебам се живо и диво глуперди едни недоделкани, кур не им е рамен колку се глупи.

6. Annath

Annath Форумски идол

Сите ќе се оградуваат, точно, оти има кому да ја префрлат вината. Ама и во другите автобуси имало бензин, не бил само овој, сигурна сум. Да не се случеше ова, којзнае до кога ќе тераа со шверцов.
    Ама дали мораше луѓе да умрат, ни криви ни должни, за нечија алчност за пари....

poi, H.VAGA, Idedemja and 14 others like this.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Како беше драмана… парите се отепувачка

poi, Mikha4 and theBride like this.
  8. нина122

нина122 Популарен член

А овие па на Твитер што си тераат мајтап дека сме останале без петарди за Нова година, стварно без осет.

cresa-jagoda, Amelia and Feminka22 like this.
  9. referentka

referentka Moderator Staff Member

Наводно тубите биле празни, немало во нив бензин.

Со истрагата (од бугарска страна) се одело до толку далеку што дури било испитувано дали можеби се работи за терористички акт:^).

cresa-jagoda, mal.ecka and Pea like this.
  10. shz

shz Форумски идол

Нешто е имало што предизвикало веднаш да се запали автобусот.
    Еден од преживеаните кажа се се случило за секунда.
    Да се е запалил постепено ќе преживеале сите.
    Не знам кога беше лани ли се запали автобус на армијата ама сите искочија значи не се случило во секунда.

11. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Ништо материјално не вреди кога е човечки живот во прашање,нит повреда полесна,камо ли толку животи:(

poi, Ava.84, Amelia and 1 other person like this.
  12. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Како еден не излезе и не си поднесе оставка од морална причина. Излегоја прочитаја од ливчињата, дури не знаат 2 реченици без да им биде напишано да кажат. А сите треба да си поднесат оставки. И што дека ја одзедоја лиценцата? Што со тоа? Некој мора да сноси одговорност. Да има и затворска и парична казна, за ум за другите. Дајте еднаш да бидиме држава барем еднаш во 30 години. А дечкото што спаси 6 луѓе за мене е херој, бравос таква храброст и присебност е ретка.

poi, Idedemja, cresa-jagoda and 2 others like this.
  13. Liu

Liu Популарен член

14. forumce

forumce Форумски идол

15. Liu

Liu Популарен член

Ова сега станува мистерија, и наводно починале од задушување :?:

16. нина122

нина122 Популарен член

Постои голема веројатност да се прекачил од еден во друг автобус кога правеле пауза, не може да исчезне, со оглед на тоа дека сите живи патници се повредени, нема шанси само така да искочил од автобусот и да го снемало, или пак уште е на местото на несреќата, пешачел до негде и му се слошило.

Angie1432 and Bella* like this.
  17. allaround

allaround Популарен член

И јас истото го помислив. Но целата забуна е тоа што едниот од преживеаните вели дека осум се спасиле.

18. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Значи досега шо заклучивме:
    1.Шоферот возел ептен брзо, не може 300 и кусур км да ги поминеш за 4 саати
    2.Траги од кочење нема
    3.Еден човек фали??
    4.Пренесувале нафта/бензин ватевер бидејќи лирата девалвираше
    5.Експлозијата настанала во секунда.

Јас мислам вака: Он си возел си возел, му се брзало за накај дома, или може пошо шлепале нафта и петарди, сакал да го фати човекот на граница за да пројде на слепо исто како и шо влегол, е сеа брзајќи не видел дека има закривување, со залет влегол, надворешниот дел почнал да се загрева гребејќи се од банкината, плус нафтата и петардите внатре и бам.
    Само зашто почнал од напред пожарот?Кај е вториот шофер?Зашто брзал Љупчо?
    нафтата, бензинот, петардите се лесно запаллива материја, при најмало загревање на температурата-бам.
    Гледам сеа на Гугл мапс, да влегол во Бугарија во 21 као шо викаат, а ваму да стигнал накај 3 сабајле, тоа се цели 6 саати, по гугл мапс, тој пат се вози за 17 саати.Јас стаив од граничниот до Радомир бидејќи не можеше до Боснек
    257604765_1186465871879113_4108963185530437389_n.jpg
    Ако одел по оваа маршута, еве и по другава од 7ипол саати да идел, саат ипол кај е?Плус паузи правеле сигурно.Како успеал да прелета преку Бугарија не сфаќам?
    Плус, не биле овие чисти уште кога влегле за накај Турција, влегле во Бугарија без дозвола за меѓународно патување као и да се вика тоа.
    Овде е повеќе од очигледно дека врски се у прашање, башка но офенс ама знаеме сите дека брачата имаат на границиве и по полиции и царини врски колку ти душа сака.
    Смрди работава.Не треба да се гледа само као трагедија, има нешто повеќе.

19. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Неповрзано, ама не гледаш добро на мапата. Тоа ти е да фаќаш превоз со мењавање бусови/возови, со паузи чекање итн. Стави го како со автомобил, тоа е приближното време.

Како и да е, не гледам како агенцијава може да се извлече од одговорност?

Неисправен автобус? Кој му дозволил да вози?
    Неодговорен шофер? Кој го вработил и контролирал?
    Шверцање? Кој им дозволил и контролирал?

Агенцијата е таа која мора да одговара за безбедноста на патниците. Таа се обврзува да го изврши превозот безбедно од едно до друго место.

20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Еве со кола ставив, 3 саати и 25 минути, ама не е релевантно тоа.И Скопје-Охрид со кола е 2 саати, ама со автобус е 4.
    Нема теорија да помине толкав автобус со плус 50 души внатре за 6 саати.
    Еве кажаа, суспенцирале цариници и раководител нивден бидјеќи уопште не го евидентирале автобусот.
    Друго нешто сеа успат ми текна, од сите 4 автобуси само овој демек немал лиценца за меѓународно превезување патници така?А во истиов се шпекулира дека шверцале петарди и нафта, шо ако луѓево и патувањво биле само маска за да идат да си земат нафта?Дека стварно е преевтина у однос на нашиве цени.Мене така ми се поклапаат коцките.Пошо не може баш од сите 4 он само да нема лиценца и баш он да шверца нафта.
    Ви викам има нешо.Нека не мачкаат очи.Нашиве да се одма ќе замкаат, башка нема да се дознае ништо.Се надевам Бугариве ќе ја истераат до крај работата и ќе искочи на чистец.
    @mssuniquee и вие бевте преку Беса?не примети нешто сумљиво?

cresa-jagoda, Idedemja and Amelia like this.