Целта ми е да споделуваме легенди за тоа како го добиле името некои македонски градови, села или други места. Мислам дека би било интересно, ќе се запознаеме повеќе со македонските легенди и преданија. Еве јас ќе напишам за градот Охрид. Според легендата, Самоиловите војници кога се враќале изнемоштени од една тешка битка, се измориле од ридовите и стрмнините по патот па кога пред нив излегол уште еден рид, тие качyвајќи се по него извикувале: Ох, риде, ох, риде... Така поврзани тие два збора го создале зборот, односно името на градот Охрид. Ќе ја споделам и легендата за Кичево. Името Кичево се поврзува со тврдината што ја изградил Волкашин на ќерка му Кита над градот. По нејзиното име, тврдината е наречена Китина тврдина, Китино кале. Кога под тврдината се создале првите населби и се формирал градот, тој бил наречен Кичево по прекарот на Кита (Ките, Киче). Споделувајте што знаете.
За с. Непроштено - Тетово . Имало некој поп на кој му наметнале нешто што не го сторил и завршил во затвор . Кога џандарите го носеле во затворот , попот се свртел накај селаните и извикал ова ќе биде непроштено ( незнам колку е ова точно , така ми кажале така пренесувам ) За градот Тетово . Легендата вели дека мноогу одамна имало некој ѕвер во градот од кој сите се плашеле никој немал храброст да го убие . Тето бил човек кој собрал храброст и го убил ѕверот . Од тогаш градот се вика Тетово , или по дијалект Тетоо .
Паликура - Тиквеш, Кавадарци. Во времето кога биле војни, нашите против турците. Во време на борбите ееден оод војниците извикал Пали а некој му одговорил ку*ац нема мониција.
За Струга постојат две легенди. Едната вели дека Струга го добила своето име поради отворената географска положба на градот – место каде што постојано „струже“ (дува ветер). Втората легенда вели дека некогаш, одамна, македонските словени Брсјаци и Мијаци во струшкиот регион се занимавале со сточарство и овците ги носеле на стрижење токму на истекот на Црн Дрим од Охридското езеро. Од стрижењето на овците се доаѓа до зборот Струга.