Мали достигнувања за нашето здравје

Discussion in 'Психологија' started by NoirSerpentine, Jul 5, 2022.

1. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Ве читам и се радувам на вашите мали успеси :)

Во последно време почесто разговарам со луѓе. Не им ги одбегнувам разговорите и на некои луѓе похрабро им се спротиставувам. Порано постојано си го искажував мислењето, едно време намалив ама сфатив дека тоа не сум јас и подобро на лице место да кажам што си мислам отколку потоа да мислам дека требало да изреагирам, а не сум го направила тоа. И подобро ми е така отколку претходно.

2. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се почастив сама себе после доооолго време штедење и двоење за другите дома. Си купив нешто лично за себе, што не планирам да ги делам со други. Не потрошив многу, но сепак потрошив. И повеќе го направив од психичка потреба и свесна за целта отколку заради итна или реална потреба за купеното.

INNERBEAUTY, joy1, eliesaab and 6 others like this.
  3. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Pocnav pozdravi obroci da si pravam i poveke vreme vo fitness da pominuvam. A i da izbegavam negativna energija

4. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Научив како да не внесувам луѓе кои ми го уништуваат психичкото здравје.
    И тоа е успех,нели?

5. NoirSerpentine

Забележав дека не премолчувам туку се впуптам во коментирање на она што ми пречи. Го правев тоа online ама сега и во живо со луѓе што не ги познавам толку и не дозволувам надменост туку го стопирам тоа во ист момент пред да се развие во нешто што ќе ми предизвикува вознемиреност.

6. joy1

joy1 Форумски идол

-Се вратив на мојата стара љубов , читање книги
    -вежбам секој ден последните 3 недели
    -откажав турско кафе скроз(не ми пријаше ич на организамот)
    -направив чистка на цел стан(исфрлив се непотребно), обновив некои детали дома
    -конечно сум доследна во пиење витамини редовно и skincare
    -си исполнувам желби сама на себе ;)

7. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Pocnav da go kazuvam toa sto go mislam bez da mi e gajle dali stavot ke bide prifaten ili ne i pocnav da se grizam poveke za podobruvanje na mojata samodoverba a so toa i komunikacijata so drugite mi e polesna

8. eliesaab

eliesaab Популарен член

Почнав да се дистанцирам воопшто од непотребни разговори, непотребно дружење, непотребни информации. Почнав да се сакам повеќе себеси, да бидам посебична и да двојам барем час време дневно само за себе (намерата ми е и повеќе).

9. pdb123

pdb123 Популарен член

Успеав една седмица секоја вечер пред спиење да ги чистам забите со конец :). И притоа пронајдов задоволство во тоа :f:.

10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Пред некое време поставив во мајчински едно прашање за тоа како мајките го започнуваат денот а да тоа е релаксирано (доколку е можно ) потоа и во темата анксиозност имаме едно така потпрашање но има еве една одлична тема која би требало да е поактивна.

Јас забележав дека вежбањето ми помага подобро да се чуствувам. Иако не вежбам редовно а додека вежбам осеќам малку тежина после тоа подобро ми е и телесно и психички.

11. Nate- princeza

Nate- princeza Активен член

Jas grickam sonchogled..omilen mi e I poseben samo od edno mesto Kade shto najubav go pravat .!

NoirSerpentine and marchi-cool like this.
  12. NoirSerpentine

Намалив со јадење на преработено благо. Освен еден ден за кој ми беше зацртан дека ќе направам исклучок. Не е баш лесно и вчера одвај се воздржав ама оди некако. Навистина ми требаше ова зошто под различни изговори, почнав многу да јадам преработено благо (овде мислам на кондиторски производи, особено чоколади).

13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Еве една добра подкаст епизода за така некои општи нешта кои се ситници, а влијаат позитивно врз здравјето, и физичкото и менталното:

Секоја физичка активност е битна, секоја. Макар и да е одење пеш до маркет. Секако е подобро отколку одење со кола до маркет. Секоја минута одвоена од екран. Секој изеден балансиран оброк. Ете нека биде и само парче зеленчук, секое парче е битно, значајно, со позитивен бенефит. Има многу нешта што може да ги правиме секојдневно, а се навидум безначајни.

NoirSerpentine likes this.
  14. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Еј, супер што ми излезе темава.

Моментално си дадов предизвик да одам 30 дена во теретана последователно. Овој предизвик е искрено највеќе ментален, за да изградам дисциплина, да си докажам себеси дека можам да си ги следам обврските дури и кога не сакам. Но, секако дека и физичкото здравје ќе биде топ. После 30 дена, постепено ќе намалам затоа што не ми е sustainable секој ден да одам во теретана

Моментално сум ден 4/30, и за сега е океј, воопшто не ми се оди, ама одам, целта ми е да се појавам без разлика колку краток или глупав ќе биде тренингот, small steps како што и пишува во темава. :)

GirlLove, Badii, FreeToGo and 2 others like this.
  15. Gentlewoman!

Gentlewoman! Истакнат член

- утринското кафе го заменив со мача лате
    - јогуртот го заменив со домашно направен ќефир
    - почнав да користам продукти (млеко, сирење) со низок процент на млечна маст
    - готвење само во air fryer (пржење е историја):D:D

16. MissChievous

За малите нешта, чисто за мотивација.

Open this and watch more trending videos. https://vm.tiktok.com/ZMMdHsQUL/

Секој мал чекор е подобар од секој замислен, а ненаправен чекор, чекајќи некое "подобро" време за почнување правење промена.

NoirSerpentine likes this.
  17. macka91

macka91 Форумски идол

-Конечно почнав да пијам вода, по литро ипол на ден.

18. MissChievous

5 денови во неделата терам 16:8 пост.
    Секое сабајле пијам ќефир, што сама си го правам.
    Немам влезено во лифт на работа со месеци, поради што барем 3 пати во денот се качувам-симнувам 4 спратови.
    Во последно време на пауза терам 20минутна прошетка со најбрзо темпо што можам.

19. eliesaab

eliesaab Популарен член

Да не слушам глупости и барам поддршка од луѓе, макар и блиски. Зашто секогаш ќе најдат нешто да измрчат, без разлика колку е добро како идеја. И да, не се осеќам криво ако намалам комуникација.

GirlLove, Badii, Cosmic Girl and 2 others like this.