Што се финансиски поодговорни? Зошто не плаќаат струја во нашава држава, зошто полицијата не им може ништо, зошто работат на црно и со криминал. И јас да не ја давам пола плата на сметки и кредити ќе бидам финансиски поодговорни.
Едина разлика меѓу албанци и македонци е шо овој првиов додека те вара, барем нема дозволи да се акаш ко магарица натоварена по дуќани, и да мењаш три воза и еден брод до работа, а па да не зборам уште помалку додека си трудна. Или па да се мољакаш за пари за улошки и леб за децата, ако не работиш.
Денес во периодот од 14:15 до 16:00 часот манијак се самозадоволуваше на летниковецот во градски парк спроти терените за тенис. Јас стоев спроти него.. Има околу 35-40 години и има пополн изглед. Доколку знае некој повеќе за човеков нека каже, се шета низ новиот дел од градски парк.
И тоа е точно. Криминалот им е јака страна. Но, битно не чекаат жената да крева кредит, жената да полни фрижидер, жената да мисли кај ќе живеат синовите итн. И македонските мажи не се нешто одговорни. Се оженил, ама кафеана со другарите му е приоритет пред благосостојбата на децата. Наместо да купи облека за детето, ќе најде ојлевци дојлевци, ќе ги чести во кафеана. Едноставно, тоа за мене не е родител. Знам за дечковци кои на девојката и наплаќаат пари за гориво кога после излегување ја враќаат дома со кола. Тоа на што личи? Еве другарка која се омажи на Запад, пишуваме на социјални мрежи и таа не е нешто задоволна од животот таму, оти овде си имаше кариера, свои пари, работа, а таму сега не го знае јазикот, па додека јазик да научи, па роди дете, па фати корона нели, па кажува дека луѓето се ладни, немаш каде да вежбаш јазик, оти никој кај никого не оди, значи наброја доста работи кои се негативни. Од кариеристка стана домаќинка. Чувствува дека назадува со личен развој. Во себе си помислив, „добро, свесна ли си дека во Македонија да седиш 3 години без да донесеш денар дома, мажот ќе ти префрла дека и за влошките што ти ги купува“.
Да бе, познавам едни дома си седат, мажите им рекле сакате работете сакате дома седете, јас ќе носам. А посакаат да одат до продавница оп еве го мажот да ги носи со колата, сакат до градот оп еве го пак, па и прашува да не и треба пари па после оде да ака, не прае тинтири минтири како македонецот.
Манијаци "врие". Установи нема, за жал го мешаат и тоа нормално население што остана со луѓе кои имаат тешки неутврдени дијагнози.
Имав случка во автобус 5ка околу 11 часот претпладне, се качи маскиран лик ( со наочари за сонце и маска од оние N95) и седна на седиштето позади мене. Се почувствував непријатно и се преместив на друго место и дојде по мене и седна карши мене. Почна да ми кажува најодвратни работи ( соблечи се сакам да те видам гола, убава си ми сакам да те гледам ајде соблакај се). Кога изреагирав и му кажав да ме остави на мира и дека е ненормален, имаше испад и почна да ме брка низ автобусот додека ми се закануваше дека ќе ме силува, ќе ме убие и нема никој да ме најде, дека од кога ќе ме истепа никој нема да ме препознае. Другите во автобус не направија ништо, се симнав и го пријавив. Дознав дека шоферот потоа пријавил дека било расправија помеѓу дечко и девојка... Овој манијак често се вози во 5ка и го имам видено повеќе пати после ова како се качува во автобус во исто време (10 до 11 часот претпладне) со истата маска.
Кои гомнари од народ сме значи, ми се повраќа од што не ги можам. Да глеаш дека на девојка проблеми и прави манијак и ја загрозува, и мртов ладен да си седиш.. па шо створ треба да си? Ја разбирам, кај страв и било, па и нејќела да се напраи драма, но кога си имаш работа со манијачни типови секако мора да се реагира соодветно. Гнидите што биле во автобусот знаат вака да не се мешаат демек и да седат на страна, ама само коа се у прашање вакви случаеви, со прст да не сакаат да мрднат, и да се умешаат, да помогнат, а први се на пример нос да пикаат кај шо не треба и коа не треба. Гнасен народ.
Они за трач муабети се први, ама за вакви работи - не. Да не зборам дека скоро сите имаат ќерки, внуки. @Mrs. right
И тој гад, ама и они. Си требала да се развикаш и по нив. Како не им е срам, бе? Па и они и нивни блиски можат да се најдат во ваква ситуација со него.
А на нив да им се деси вакво нешто, ќе почнат да зборат како другите се себични и злобни. Каква хипокризија владее меѓу рајата. Нека го затворат болесников у Идризово веќе, аман. Не заслужува пристап до цивилизација. А овие шо гледале, приступ забрана во ЈСП. И возачот глеа нешто не штима, па запри го автобусот, ти ебам матер. Дечко и девојка, а? Мрш пичка ти матер. А ќе се чуди кога негова ќерка, жена, сестра, мајка ќе се најдат во ваква ситуација и останатите ќе седат со скрстени раце. Сами допринесуваме за општеството во кое живееме. Да би реагирале, све би било поинаку. Ова важи и за останатите имбецили шо дремеле ко мисирки, све да им ебам Ама ме наљути ова шо го прочитав. И глејте да си набавите онаков спреј шо љути на очи, не е на одмет. И плус џебен нож. Ете ќе се деси ваква ситуација, бар ќе можете да се одбраните, да избегате.
Ova pred godina i pol mozi i povekje sesuci vakvo neshto vo park, srednoskolci valjda bea, na klupa sednati toj i se creka i vika ja molkneshe ili za kosa ili za palto, mu pojdov da go trgnam i razdelam, zede brato od nigde nikade me udri so tupanica po stomak, za moment kako realcija na seto toa ko sum mu stegnal eden samar po vrat, pukanje i se trgna. Nalet to, pocna da i se zveri nea " i ovde vo gradov najde dupaci, kurvo edna". Tolku mali a decava nauceni.. srekja pa zamina i devojcevo se smiri... nikogas nema da ja zaboram sluckava.
Седи брат ако биле пар не се мешај кај шо не ти е работа, утре таа пак кај него се враќа ти ќе го јадеш само.
Абе монструми едни, тоа душата ни во пеколот нема да ви ја собери. Кој се шета и ја гази земјава па и од ден во ден се повеќе и повеќе никнуваат... И секако МВР си спие Со која рака ја допираше? Со левата, десната, со двете? Е ќе немаш раце сеа идиоту еден. Добро бе зарем не се свесни дека дома имаат и ги чекаат ќерки, сестри, мајка, девојка, жена, братучеда? После таков МОНСТРУОЗЕН ЧИН како ќе ги погледнат домашните??? Ах бе идиоти едни А тие шо со прст не мрднале да и помогнат на девојката, треба да се измени кривичниот закон и да се одговара исто како и за соучество со умисла заради не укажување на помош на жртвата при морална и етичка свест а виделе.. Да си свесен и да гледаш а да не помогниш треба да си толку, не знам шо да речам, али исто ѓубре се како и тие.
Си купив спреј и џебен нож, единствено така побезбедно е да се движам низ Скопјево. Исто така најдов неколку статии што зборат за истиот, маскиран човек во автобус допира жени и се самозадоволува... пишува дека бил во куќен притвор некое време. Само требало да се убие после првата случка...
Јас имав случај каде шо сум се враќала од теретана и хеланки ми беа направени со спрема Најлошото е што сконтав од како дојдов дома за малку не повратив. Не знам дали во бус ми се случи тоа за тоа што со бус се враќав или кога одев пеш ама гадно многу. Не знам како не се осмелил никој да ми посочи дека имав такво нешто на хеланки
Извини ама сериозен си? Ај ако се пар да ги остајме нека се тепат. Нека ја тргачи за коса или палто ако ептен сака. Сепак пар се. @Konzerva38 стварно ми е жал. Само то сакам да кажам. Се надевам дека пријавата ќе напрај нешто ама во најмала рака шо детално сподели шо носи на него (маската, времето кога обично се качва, автобусот) е доволно за некоја да има во обзир дека постои ваков крипер на та релација.