Маносфера и штетни последици од истата

Дискусија во 'Психологија' започната од CameliaMiller, 28 март 2025.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.001
    Допаѓања:
    172.648
    Па, да не можи споредба да прај со друг. :D И ова го мислам најбуквално шо можи пошто се ова се базира на длабока несигурност и зато толку тие на "врвот" профитират од несигурноста на сите кои се приклучуваат. Следно би рекла е недостатокот на искуство кај та девојка. На еден начин мислиме на 15-18-20, на друг 25+. Полесно е да моделираш и изманипулираш некој млад и без искуство, за разлика од некој шо искусил работи и научил базирано на тие работи. Ова е зошто мислам дека е. Hell, сигурна сум. Ако ги прашаш нив ќе ти зборат за важноста на жената, гнасни метафори како километражи на коли, клучој и брави и важност/квалитет на жената како е дур е млада и "неоштетена". Да спомнат религија - ретко сум сретнала искрено, а не дека нема шо користат и то.

Само тие кои ги "тренираат" можи да гледат п*чка. Овие другите? Цела поента е дека дел не ни сакат жена ради толкава омраза или сакат како "објект" за празнење. Другите сами се опишват како мирни, скромни, повлечени дечки (nice guys, цел феномен се) шо уствари се манипулаторски и предаторски гниди кои не можат да фатат женска и место да видат кон себе кој е проблемот, место да слушнат други блиски и жени во негов живот шо е проблемот - тие одат кон алфа бро подкасти и алфа бро лајф коуч да научат женска да фатат. И место женска да фатат, пошто со нивни tips and tricks посекако не можат, станват уште поогорчени и опасни и иди до ова маносфера шо ја збораме.

Леле памтам ова. Пробвав да најдам ама тешко ми оди. И јас мислам дека требаше да се одржи, скроз ќе ми беше како филтер од кои (мажи) да бегам шо подалеку.

Можиме. Зошто? Па пола од работите шо ги пиша и се очигледно вистина за тебе, не се за мене.

Генерализации се неопходни во нашиот живот, така се штитиме и носиме одлуки често и несвесно. Ама тука суштината е друга. Лошото од то е шо секоја шо отстапува од калапот во кој сакат да не стават сите, а нормално многу отстапуваат, е етикетирана, малтретирана, (физички) напаѓана, станува мета на ваквите неисполнети мажи со кревко его. И зошто? Па не им одговара да има поинакви жени.

На Bezimenka90, eliesaab, Asparagus и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.750
    Допаѓања:
    40.329
    Па и ова е дел од таа порака која ја праќаат. Дека жените не знаат да размислуваат и сите бираат лоши партнери а мирните ги игнорираат. Што секако во пракса не е точно бидејќи секакви профили на луѓе имаат партнери.
    На крајот на денот немаш поголема или помала вредност ако имаш партнер, ако си немал, ако си имал многу итн. Но ништо од тоа тука не важи бидејќи треба да си алфа и да ги гледаш жените како квантитет кој се поминува бидејќи apparently живееме во некоја племенска животинска заедница која се бори да избере најјак маж.
    Јас би отишла и чекор понапред и не би го користела тоа што се сами како навреда против нив бидејќи само ги засилува нивните основни верувања.

Веројатно дел од нив се навистина мирни и повлечени, можеби аутистични па немаат одлични комуникациски вештини, ама овие работи не те прават по автоматизам и добар човек, особено не кога ќе западнеш во вакви води.
    Тоа е битното, што луѓе со собна температура IQ aма лидерски тип и вешти за маркетинг искористуваат други луѓе кои се психолошки вулнерабилни.

На Nausicaa, Bezimenka90, M&M и 8 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.362
    Допаѓања:
    271.125
    Ова е буквална репрезентација на што се случува со маносферата. Младите мажи ДА, навистина страдаат и никој тоа не тврди дека е поинаку, не можат да најдат role model лесно бидејќи татковците/дедовците прават работи кои можеби нивните мајки/баби ги трпеле, денешните жени едноставно не ги трпат.
    И овие „алфиве“ со курсеви „како да станеш маж“ буквално ги гледаат како извор на парички, со истите тие парички си го хранат „алфа животот“ и повторно привлекуваат нови мажи кои страдаат. И тоа е бескраен круг, затоа што никој од овие курсеви всушност не успеал да се чувствува подобро, напротив, уште повеќе се чувствува лошо, евентуално и често заглавува финансиски затоа што „идеите“ кои ги добиваат за заработка се биткоини, пирамидални шеми и слично.
    young-men-struggling-meme.jpg

Не постои quick fix. Се согласувам дека не им е лесно, како што не им беше лесно на америте да се откажат од робови. Ама МОРА, затоа што сме сите луѓе, затоа што не се во право, затоа што имаат незаслужени привилегии и затоа што на крајот, никое човечко суштество не постои за да служи како објект за забава/гратификација.

На Nausicaa, M&M, senjorita-v и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.701
    Допаѓања:
    22.281
    Леле баш барав уште некој бисер од Тејт и ми излегува ова

Опасно тежок комплекс да покажат колку се они јаки ментално, па после истураат скриени фрустрации према жени. Ама биле јаки, не покажувале емоции, жими мајка.

Коментарите се врв.:D
    "I wasn't shitting, my ass leaked as I was squating on the toilet"

Последна измена: 1 април 2025 во 18:56
  5. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.701
    Допаѓања:
    22.281
    Found it

На CameliaMiller, theowndemon и Adidas888 им се допаѓа ова.