Маносфера и штетни последици од истата

Дискусија во 'Психологија' започната од CameliaMiller, 28 март 2025.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.362
    Допаѓања:
    271.125
    Еве, како маж, што би можело да биде позитивно?

Јас, како жена, не гледам како позитивно ова може да влијае врз било кој маж. Односно, реторикава служи само да продлабочи каква и несигурност да има еден маж.

Еве да речеме дека е некој низок. Оваа група ќе му каже дека е непривлечен, непожелен, нема "шанси", не го сакаат жените затоа што е низок, ако и најде девојка тоа е затоа што го сожалува/има пари/има некаква корист од него. Што секако не е реалноста, нечија висина нема допирна точка со значајни партнерски односи, може да има врска со површни односи.

Ама еве, кажи ми ти ако гледаш нешто позитивно, од твој аспект.

На Nausicaa, M&M, KateKane и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.290
    Допаѓања:
    89.694
    Која возрасна група на мажи се опфатени во маносферата?
    Некаде прочитав 18-24 ?

3. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.079
    Допаѓања:
    20.642
    Мислев дека е повеќе за подобрување на самодовербата и да се мотивираш да одеш повеќе во фитнес и да одржуваш и изглед и ментално здравје.

На senjorita-v му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.362
    Допаѓања:
    271.125
    Не би рекла.
    Оргиналните "творци" се родени некаде 1980-1985, тоа се оние генерации кои беа 20 годишни кога интернетот стана достапен за повеќето луѓе.
    Пре би рекла дека "пленот" е 18-24 годишни мажи и помлади, овие 40 годишниве имаат семинари, вебинари, книги, разни платформи каде што заработуваат од помладите, т.е. ги "просветлуваат", им даваат "црвена пилула", и ги "учат" како да заведуваат жени или како да се однесуваат со жените.

На Cosmi и senjorita-v им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.547
    Допаѓања:
    183.744
    Епа сега кое е, ова
    Или ова?
    Мислам, секта ко секта, само онлајн. Јасен ми е бизнис моделот, уште го мислам функционирањето:?:

Нема ништо позитивно @Stark , само зависи колку заебана самодоверба имаш и како тоа ќе биде злоупотребено против тебе.

На M&M, Stark и theowndemon им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.362
    Допаѓања:
    271.125
    Па затоа спомнав погоре дека се повеќе групи, различни.
    Може и во детали да одиме, но накратко (цитат е):
    „Уметниците во заведувањето“ (PUAs - pick-up artists) се посветени на поучување на хетеросексуалните мажи за уметноста на сексуалното освојување. „Експертите“ за заведување смислија низа контроверзни техники и речник кои се засновани на принципи кои произлегуваат од еволутивната психологија, како што се „negging“ и „kino-escalation“. Овие тактики станаа нашироко достапни преку индустријата за самопомош и се предмет на бројни семинари за заведување, обуки, книги и видеа со упатства итн. „Мажите кои одат по својот пат“ (mgtow) се мажи кои решиле целосно да ги прекинат врските со жените, иако некои се залагаат за односи со сексуални работнички и жени од земји кои не биле под влијание на феминизмот. „Традиционалните конзервативци“ вообичаено ги поддржуваат вредностите на традиционалните хетеросексуални бракови, патриотизмот и антиабортус движењето, додека „инцелите“ се мажи кои веруваат дека се одбивани за сексуални односи поради феминизмот, нивниот изглед и биолошки предодредената тенденција на жените за „алфа мажјаци“.

Negging произлегува од negative feedback, односно негативни забелешки или директни навреди маскирани како „комплименти“ – класичен пример е: „Навистина одржа одличен говор, како за жена“ или „Многу си убава, не можам да разберам зошто не си мажена“.
    Kino-escalation претставува изведен збор од терминот „кинестезија“. Кино-ескалацијата се однесува на постепено зголемување на физичкиот контакт кон жената, а во дадениот пример се однесува на „науката за допирање на жената“.

На Nausicaa, M&M, Cosmic Girl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    41.336
    I rest my case.

IMG_20250329_020206.jpg

На CameliaMiller, FriendOfDorothy, Cosmic Girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.001
    Допаѓања:
    172.648
    :D Овај муабет со еден го имам праено и никако не можев да му објаснам дека јас во темна уличка сама абер немам дал тој маж е од добрите или не и многу ме кошта ако не се плашам. А, тој ми расправаше дека е добар и повредени му се чувствата. Јебига, секогаш паралелата е немање на безбедност за едните и повредени чувства за другите.

Бро, не. :D Шо би било позитивно?

Од било која возрасна група. Кај нас, на наше Балканско подрачје, мислам дека не е толку изразено некој да слуша вакви реторики оти во поголема или помала мера кај многу посекако веќе има всадени вакви ставој. А, тие постари алфа бро поткастери, покрај кон возрасна категорија многу таргетираат и деца зошто се лесна мета за влијание.

На темава најмногу ми масираат мозок видеата на The Authentic Observer.

На KateKane, BlackAndWhiteSwan и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  9. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.079
    Допаѓања:
    20.642
    @theowndemon пишав погоре ама изгуглав и видов дека ова е twisted shit и нема ништо позитивно.

На senjorita-v му/ѝ се допаѓа ова.
  10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.196
    Допаѓања:
    67.629
    Колку би било убаво и овој пост да беше таков, како едноставно да направат да не се осеќаме загрозено. Ама не, мора да се истакне тоа како ние жените ги правиме мажите да се осеќаат стресно, дури и ете, кога само си одат по улица наместо, едноставно нели, да си го смениме мајндсетот дека не сите мажи убиваат и се исти, и оп, одма ќе престанеме да се плашиме и мажите веќе нема да осеќаат ваков стрес поради нас жените. Колку е тоа забегано само да се напише за да се минусира нашето искуство, нашиот страв и стрес, да бидеме ние жените прикажани како параноични, слаби... Додека ние се плашиме за нашиот живот, а они се стресирале од леле женава што ќе помисли за мене. И пак фокусот на нив.

На Nausicaa, truffles, KateKane и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.007
    Допаѓања:
    25.229
    Yeah, men and accountability.
    Секогаш ја избегаваат. :rofl:

На Nausicaa, CameliaMiller, KateKane и 4 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.362
    Допаѓања:
    271.125
    Па токму тоа (барем јас лично) го гледам како корен на проблемот - привилегираната група не сфаќа дека е привилегирана и сè сфаќа како личен напад, наместо да се обиде да разбере со што се соочува другата група.

Пречест наратив и во реален живот, малкумина сакале воопшто да ме ислушаат.

На Nausicaa, RainBow и senjorita-v им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.882
    Допаѓања:
    255.206
    Каме, маносфера кај нас има уште од старо време. Мислам оддамна си постои тоа, само ете сега има име и има интернет. На Балканот ова е секојдневие.
    Јас стварно не знам каде живеете, ама вакви мажи има еден куп. И доста млади. И не се под влијание на он лајн групи или мрежи, туку така израснати.
    Ти го читав воведниот пост, како и за доста други работи нашле термин, имаме интернет, па сега тој муабет од коорпорација се шири на социјалните мрежи.
    Разликата од некогаш и денес е што младите, жените се поосвестени, посамостојни и економски независни. Па немора да го трпи дома говедото кој је малтертира и очекува да му е потчинета.

Ништо ново, сто пати дискутирано на форумот, само ете сега има име.

На Nausicaa, M&M, tambelina и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Cinnamon Bun

Cinnamon Bun Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2017
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    6.004
    Нема само мажи туку има и вакви дебили што се дел од маносферата:

На FriendOfDorothy, CameliaMiller и Angie1432 им се допаѓа ова.
  15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.007
    Допаѓања:
    25.229
    Лелелеле ќе умрам крај, кај ја најдовте оваа забеганава :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
    Ја гледав на тик ток како се губи, и сите маносфери доле во коментари пишуваа дека девојкава морала да биде заштитена по секоја цена :rofl::rofl::rofl:
    (facepalm)

16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.362
    Допаѓања:
    271.125
    Јас ете немам такви искуства, не сум растена во "традиционално" семејство, татко ми пред коперација не седел, немале дома "женски и машки" обврски, а и нивните пријатели не се ништо поразлични.
    Затоа како возрасна почнав да ја приметувам мизогинијата, кога јас и мои другарки во средно бевме изложени на истата, и кога почнав да се дружам со деца чии родители не се пријатели на моите родители.

И многу работи не ни можев да разберам толку млада, не ми беше јасно зошто?

Точно е дека ова е нешто што постои, никој никаде не вика дека не постои или дека е нов концепт, проблемот е што во последните 20 години кога почнавме да сметаме дека имаме сериозен напредок во општествата, се појавија мислителиве ЈАВНО, влијаат на мажи, па и жени (традвајф цел тренд е) и доаѓаме во ситуација повторен подем да има крајна десница.

Крајна десница е сериозна закана за секоја жена, јас се чувствувам небезбедно во овој свет, дури сум "ќар" што во моментов не сум девојче од 16, 20 години. Ужасно место е за нив, поужасно него што беше за мене средното, на пример. Ама јас кога бев средно, мислам дека барем во моето опкружување имаше сериозност ако некое девојче е било како нападнато/омаловажено, се случи токму да се шири експлицитна слика, учениците беа санкционирани и не беа оставени туку-така.

Денес мислам дека сè повеќе луѓе дигаат раце и се осеќаат немоќни.

ЕДИТ: Повторно, кога бев средно, имав соученик хомосексуалец, иако да, очигледно не го прифаќаа машките, не го ни малтретираа онлајн.
    Денес живееме онлајн (а јас сум онлајн генерација) и не е исто тројца да ти речат "грдосијо една" и цел онлајн свет да ти вика "грдосијо една" (и работи толку нецивилизирани што нема да ги повторам).
    Коперација е едно, ова е сосема друго, по својата далекусежност и влијание.

Последна измена: 29 март 2025 во 18:19
    На M&M и senjorita-v им се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.290
    Допаѓања:
    89.694
    Прашав за возрасната група бидејки во контекст на маносферата како најподложна често се споменува баш оваа 18-24 возрасна група.
    Дали како плен или жртви.
    Но од друг агол ,тоа е генерација која ја одгледале и воспитале многу послободни,посилни и порамноправни мајки од претходните,па е баш чудно.
    Како е возможно деца на такви мајки да чувствуваат денес мизогинија:?:
    Ама тие се и деца на новиот онлајн свет каде социјализацијата е онлајн.

Ова термини со црвени/ сини пилули 80/20 ми се екстремни глупости.
    “Мотивацијата” зад која стои маносферава се ментални проблеми на асоцијални индивидуи премногу втурнати во овој виртуелен свет.
    Екстремизам кој не е реален.
    Јас немам лично искуство со мажи кои би се вклопиле со ова но имам и тоа многу блиска која е од другата страна, на мизандријата , мрази се што е машко па и кога машко дете кога ќе се роди, :drunk:е потенцијална опасност.
    Се е тоа болест која треба да се лекува.

На M&M, Miss666, dunika и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    41.336
    Многу си ми смешна кога дискутираш на теми како овие каде секогаш само жените ги напаѓаш.

Кутрите мажи се само плен или жртви, асоцијални особи со ментални проблеми, ама жените се опасни по околината... Најверојатно оти треба да добијат или не се ебани де. Хормони, шта чеш.

Ти лично никогаш не си имала допир со мажи со вакви погледи, и никогаш не ти е јасно од каде овие муабети у овие модерни и напредни времиња, па дури предпоставувам никад не си упознала маж што му е криво женско коа ќе се роди, па затоа ти е фрапантно што знаеш жена што мрзи машко коа ќе се роди.

Кажи кај живееш, па барем жениве неопасни по околината да дојдат да уживаат во овие благодети.

На Nausicaa, Bezimenka90, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  19. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    6.853
    И двете се штетни, и ова кое добило некакво име и крајниот феминизам. За луѓе што си немаат попаметна работа и имаат време на оптег. Убаво викаше мајка ми-Абе земи учи таму, не туку се глупирај.

Идиоштини обострани.

На M&M, Букерко, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.290
    Допаѓања:
    89.694
    Не знам зошто сум ти смешна(facepalm) не ги напаѓам жените туку не следам глупи трендови.
    Кои се екстрем и повеќе ги има виртуелно.
    Прашав легитимно прашање како е возможно дете воспитано од феминистка да е следач на маносфера?!

Не, во мојата реалност нема мажи кои припаѓаат на оваа група.
    А можеби зошто и јас сум женско дете,на татко миленичка.
    И немам фрустрации од мажите.
    Да фрапантно ми е, зошто секој екстрем е идиотштина за мене.
    Да му е страв на човек да има машко дете, веднаш е етикетирано од некои жени како тебе како предатор(facepalm)

На M&M и Realist1 им се допаѓа ова.