Помалку ми е веројатно дека бил врбуван, повеќе ми личи на недостиг на внимание. Форсиран, но сепак имало подобри од него. Психијатриска установа е полоша од затвор, но него кај и да го сместат ќе му е лошо. Во психијатриска установа под дејство на лекарства, без никаква социјализација....во затвор ќе биди мета затоа што секогаш силувачи и убијци на деца лошо завршуваат. Убаво проучувал законик дека нема да го гонат, но се надевам дека нема ни да излези никогаш на слобода
Во пубертет/адолесценција се регистрираат првите проблеми обично. Можеби заради тоа што тогаш почнува да се појавуваат симптомите, а можеби и заради тоа што недостигало порана дијагностика, било заради немање соодветна служба за предшколска возраст било заради тоа што едноставно никој не увидел дека треба да се следи (наставници, родители и сл) Проблемот е што кај личност во развој не само што сеуште се одвива менталниот развој, туку си има своја еволуција и патолошката состојба или растројството. Се менуваат со времето и низ годините. Затоа можеби дијагнозите се еднаш едни, другпат други, па личи дека се погрешни (може и да се, не исклучувам и тоа, но може и да прогресираат) Мене лично ми е жал за сите во оваа несреќа. Па дури и за убиецот, дури и за неговите. Мислам дека причината не е една и не е едноставна. Сигурно се поклопиле повеќе нешта за да дојде до овој исход, како домино ефект или како perfect storm. Може ниту еден фактор сам по себе немало да доведе до ваква трагедија ама сите заедно да. Во секој случај не обвинувам само едно нешто или само едно лице, или само една институција. Ако се работи за психичко растројство, го чекаат години по психијатриски установи. Најверојатно цел живот. И семејствата на жртвите и на луѓето кои биле изложени истотака им е потребна психолошка поддршка. Секоја чест на србите, барем тоа го пружија експедитивно.
Psihopatite se svesni za svoite postapki zatoa idat vo zatvor a ne vo mentalna ustanova. U slucajov radi godinite ne moze u zatvor da ide a ako e psihopat ne moze ni vo mentalna bolnica. A i mnogu podobro moze da funkcioniraat vo sekojdnevniot zivot vo svetov takov kakov sto e za razlika od ostanatite.
Прв пат коментирам но едно да кажам сакав, да оставиме на професионалните служби да си ја работат работата, па кога и ако има некои званични информации, ќе се дознае. Се ова по блогови што читаме е рекла казала и скоро се се измислици и лага, за повеќе кликови и повеќе пари. Какво нормално детенце изгледа на видеово. Жално е и стварно нејасно како дошло до сево ова. Мене не ми изгледа дека ова е загрижувачко однесување, ова е најнормално однесување на дете. И јас како мала бев активно и компетитивно дете. Кога ќе направив нешто, сакав да се пофалам. Некои биле такви како мене, други биле помирни и посрамежливи, пример брат ми таков беше како мал. Сите различни сме биле али ова конкретно на видеото ми изгледа нормално однесување. Затоа и се сите во таков шок цело време, бидејќи уште никој не знае што довело до таквиот чин. Се надевам еден ден ќе добиеме некој вид на 'closure' со тоа што ќе се објави нешто поконкретно околу мотивот и причината али може и никогаш да не ја дознаеме.. Читнав за тој Тим. Многу језива и многу слична ситуација како и овој случај. Детето дури и многу ми личи на некои слики и на Коста. А и генерано личи на фино образовано дете. Воопшто не личи опасно или сомнително. Мајката изјавила дека се до настанот, никогаш не би ни помислила на нешто вакво. Дека биле сосем нормална фамилија. Пишува "The family was considered wealthy, the boy shy - but not lonely." Ептен слично ко и Коста според тоа што видов. Ова површно што прочитав, не копав премногу по случајов али е многу сличен случај и не знам дали воопшто некогаш се расчистил, мислам не. Ако некој успее да добие повеќе инфо за кој бил мотивот/причината за случајот со овој Тим, нека пише.
Се слагам дека е нормално размислување за таа возраст, ама за нормални деца. Кај него ова може да се земе како еден од рани показатели на психичкото растројство што допрва ќе му биде дијагностицирано.
@Ana.brojka Јас некаде прочитав дека претходно тој бил третиран во психијатриска болница, па го испуштиле и требало да го продолжи лекувањето. Во однос на соучениците, читав дека често се расправал, ги критикувал, а ако нешто не било по негово, имал тантруми и се дерел. Воедно бил видно фрустриран. И според истрагата, бил опседнат со садо-мазохиситички содржини, во кои мажи понижуваат жени. Па наводно затоа повеќето жртви му биле девојчиња. А и тој го најавил масакрот.
Искрено многу веќе ми иде на нерви све ова. Цела недела помина еден не излезе да каже нешто за детето ,родителите. Сите паметно си ќутат. Ќутни си бутни си. На крај ке излезе дека неаме благе везе коа ке го пратат во друга држава со нов идентитет Имаше документарец за случај, каде две деца од по 7 години убиваат малечко дете . Језив е документарецот . Џејмс Булгер е детенцето. Кој има сила нека го најде . Јас го изгледав и бев пишман. Им сменија идентитети и до ден денес не се знае кои се и каде се. Замислете.....
@Bubish26 Да, па и тука пак можело да се реагира. Ем пациент, ем често пукал зад куќата и во подрумот, ем бил анти-социјален.
Ова претпоставувам за мене е тагот А има инфо зошто бил во прихијатриска болница? Не знаев тоа, јас само прочитав како фамилијата била најнормална, немало некои поголеми проблеми, детето било срамежливо ама пак се дружело, идело исто на некои натпревари и било паметно...и јас барам некоја причина што довело до ова али се уште не ја гледам..освен ако не е некое психичко растројување од раѓање. Во секој случај страшно
Не е ќутат си туку не смеат да дават информации од истрагата и плус се работи за деца. Не смее ништо јавно да е, не знам што сакате, шоу можеби. Во овој случај мора да се заштитени сите деца, па дури и убиецот. Затоа и нема слики и не смее да има. Сепак треба се да се има во опција, особено што се случија два масакри одеднаш. Обучен е во смисла како платен убиец, не е со намера тие и тие да ги убие, туку само да убие. И ова може да стои како опција, иако еве поверодостојно е дека сам е во ова и дека зад себе има некакво пораметување. Останува да видеме што ќе покаже истрагата до крај.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=997423371626897&id=100040777313871&mibextid=Nif5oz Сапуницата продолжува....
А за Andrew и другар му, тоа биле апла со дијагноза. Другар му уште од дома имал проблеми со татко му, па силован бил од постари деца, трауми еден куп, а наводно важел за смирено и културно дете. Како и да е, верувам дека мора човек да има големи трауми за да дојде до пореметување, се е тоа точно дека родителите треба да се посветени како децата го поминуваат слободното време ама мислам дека зад овој случај постои исто некоја мрачна приказна..
Jas razbrav deka na psiholog odel ne na psihijatar, od kade ova so sado mazohisticki materijali prv pat slusam? Inaku na srpskive tv kazaa kako vo prethodnata paralelka bil najdobar ucenik a drugava u koja se prefrlil bila dvojazicna i tuka decata bile uste potalentairani fakticki on bil megju najdobrite no ne i najdobar, pa ako e narcisoiden psihopat toa bi mu smetalo.
@Ana.brojka Леле, да извини. Погрешна членка имав тагирано, сега поправив Инаку, за психијатрискиот податок: + клиничка депресија. @Bubish26 Вчера баш пишав за него, откако го спомна. И тој бил проблематичен, ги малтретирал децата, убил мачка со пушка, и 3 месеци претходно се заканувал и најавил дека ќе ги убие. Според мене, и за двајцата, институциите можеле да реагираат, бидејќи имало повидливи знаци дека нешто може да сторат. @Aнонимус_ Не правиме муабет за Коста, ако на него мислиш. Ако мислиш на Тим, еве: