Ја реши темата Ај сеа клуч. Жртва, жими пичнава жила, сте биле таму за да тврдите а ова кажете го на тие родители шо изгубиле деца, шо со страв одат на школо, на тие преживеаните полни со трауми. Ќе се пиша уште 3746 страни за да ви влезе у глава. Ај ќе плачеме оти бил жртва. Многу сте чудни У едни теми пишувате - немаш право да збориш ако не си родител а ваму други песни, ќе се лупаме у гради барајќи му ги причините. Ќе кажев многу работи ама не сакам да добијам бан поради некои овде.
Psihickoto nasilstvo e poloso od fizickoto covek od prav zdrav moze da poludi a koga e poluden znaeme kakov e ishodot... Miljon deca se Javija od ucilisteto I kazaa deka bil zrtva na buling... Jas gi slednam rabotite I znam sto pisuvam!
Коста не бил жртва на тие што ги убил, бил преместен во таа билингвална паралелка. За мене не е жртва затоа што уби деца кои не го малтретирале, го уби чуварот за кој сите имаа пофални зборови, уби 2 дежурни ученички, и едно девојче што излегувало од wc, уби деца кои го викале на родендени, го дружеле, нели и самиот имал тројца другари од тој клас.
Ти слободно следи ги , али дали су сигурна во она што го пишуваат? Па и таткото на тој Урош почина од срцев удар па магично воскресна и го уапсија.
Jas veruvam vo izjavite na decata, gi imase Po mediumite, se moze da e pod znak prasalnik no deka bil zrtva na buling vo toa nemam somnez
Мене ништо не ми значи дали се доктори, новинари, земјоделци или келнери. Јас само знам дека не дај Боже утре можам да сум на место на мајките на убиените деца, а можам да сум и на место на мајката на Коста. Искрено да ти кажам, повеќе се плашам од тоа второто. И затоа што не сакам да потфрлам како родител, не како доктор или научник или продавач, затоа сакам да ја видам вистинската причина. Не тоа што го шпекулираат медиумите. Оти никој нормален, со здрав разум од нигде никаде не оди да убие и рани 20 луѓе.
Тоа ми беше целата поента.....дека цело време се потенцира само тоа дека биле успешни доктори и ништо друго и сега треба да ги сожалуваме и нив дека детето им испаднало монструм а може се една од главните причини за тоа.
Тоа што не го приметуваш е дека две спротивни работи може да се истовремено точни во два различни контексти. За превенирање, битно е да се види и вториот.
Ми се ежи кожата. Два пати сум влегла на профилот на Андрија пошо му е public првиот пат имаше 2000 фоловери денес има 26+ К фоловери! Кога кликнав да видам кој го следи, 90% од профилите беа лажни профили на Коста скоро отворени. Имаат ли памет децава? Зошто не ги исклучат тие профили? Не знам дали сте го гледале документарецот за кој пишуваа дека Коста го гледал, American Tragedy, баш го изгледав. Кај што мајката на детето убиец и после 25 години не може да сфати зошто тоа го направи нејзиниот најнормален син, на кој му било посветувано и внимание, пружано сѐ, нормално се дружел и однесувал, уште жената каживаше дека постојано си го враќа филмот од неговиот живот барајќи грешка во нејзиното воспитување или во неговото однесување, заедно со тим психолози, социолози и разни експерти. Мислам дека и ова ќе заврши исто така, ќе нема објаснување. Што ќе се случува со Коста допрва само еден Господ знае, ама шанса нема да го пуштат на слобода барем не тука на Балканов.
Ако секој што бил жртва на булинг земи нож, пиштол, тогаш кај ни е крајот. Не можам барем јас да го сметам за жртва затоа што уби невини деца, уби чувар кого сите го почитувале. И не, овие деца не му правеле булинг, туку неговата извртена и пореметена психа одлучила да влези и да ги отепа, а и голема е веројатноста дека биле поуспешни од него. Не можам да го жалам затоа што свесно барал дали ќе биди казнет, тоа е веќе умисла, а не под афект ме малтретират земам пиштол тепам тој што ме малтретира, да така можи ќе го сметав за жртва. Жртви се децата, нивните родители, неговата сестра која е обележана до крај на живот. Ако си имал некаков психички проблем тоа треба родителите да го проценат па и зборуваме за високообразовани личности еден доктор друг професор на факултет нив психологија не им е непозната гранка, и да му помогнат. Никој не е должен заради нечиј проблем да настрада, особено кога збораме за деца кои сигурно не го малтретирале, знаеме сите каков профил на деца се тие што малтретираат. Ако јас како родител сум кикснала, не ми е виновен рајко, трајко, системот, јас сум виновна.
A sto ke bese dokolku toj se samoubiese Kako mnogu sto napravija I nikoj nisto ne prevzede, samo DVa TRI slatki zbora za nego I gotovo. Sto e za vas porazlicno zlo I pomalo Ili pogolemo zlo od ubistvoto I samoubistvoto, problemot e mnogu pogolem I ne treba da se gleda povrsinski, I da odel na psiholog go premestuvale od klas, nego go kaznuvale na nekoj nacin a ne nasilnicite sto mu go pravele bulingot, ova e lekcija za site deka bulingot I'ma DVe strani I site treba da pogledime Kako gi vospituvame I nasocuvame nasite deca.
@deniz333 и јас трпев булинг, бев мирна ми збораја секако, дома кажав, ме советуваја како да постапувам, ниту убив некого ниту имав такви мисли. Како бе да го оправдам дека бил жртва? Уби деца кои не го малтретирале разбираш? Тој не уби некој што го малтретирал. А и дали е воопшто така. Еднаш родителите му се разведени еднаш не, еднаш татко му сакал да се самоубие еднаш не. Зошто некој да изгуби дете кое за ништо не е виновно? Ако трпел булинг фино лепо оди си од школо, јас како што разбрав никое од тие деца он што ги убил не го малтретирале. Бил преместен во клас каде бил прифатен. Што да речат родителите на децата кои психопатов за ништо ги уби? Што да речи фамилијата на чуварот што настрада ни крив ни должен. И сега ќе го оправдувам затоа што наводно тррпел булинг што пак ќе кажам е под знак прашалник. Си има институции и место каде се пријавува, ако не најдат решение ти ќе превземиш нешто и ќе го заштитиш детето. Никој нема право да одземи туѓ живот. Го казнувале, епа јас друго слушнавдека се преместил затоа што сакал во билингвална паралелка. И што правиме ако се што пласираја медиумите не е точно? Дека има пореметена психа за која родителите требало сами да проценат. Збораме за 10 невини жртви, а не, не е тој жртва во никој случај.. Да го родиш, да го растиш од 3 кг, цел живот да му го посветиш, да го градиш како личност и да дојди некој пореметен оти му светнало во глата, се откачила некоја жичка и да го убие
@FridaodaMk џабе се објаснуваш. Инаку како што разбрав, родителите на Андрија со години се обидувале да добијат дете. Тоа уште повеќе ме уништи.
Nikoj ne znae tocno od koj trpel buling, taka bez nisto nikoj ne ubiva, I da nema somez bil bolen,bil lud psihopat,poremeten no prasanjeto e Kako go dovele vo taa situacija od koi pricini on se zdobil so bolna psiha. Toj udri vo ucilisteto, a ne otide vo avtobus Ili na plostad da puka, mislam sosema e jasno od Kade poteknuva problemot
Под жртва може да не се подразбира само жртва на булинг, туку е прилично широк поим и може да вклучува секаква друга поголема траума. Жртва≠невин, само дава ново светло на ситуацијата и како дошло до кулминацијата, тоа пробуваме да го доловиме.