Масакр во училиште во Србија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ahoy, 3 мај 2023.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.822
    Допаѓања:
    40.929
    Не знам дали само јас така го сфатив, ама тоа посебни го имаше напишано во смисла на академски успешни?

На Aнонимус_, sonuvana и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.961
    Допаѓања:
    123.341
    Крем де ла крем.

На *Amethyst* и Peanut Butter им се допаѓа ова.
  3. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.279
    Допаѓања:
    2.814
    Значи според тебе, децава се ненормални, а убиецов е само почеток....следи хорор...
    Јас мислам дека е бес и шок во прашање и дека сите што погрешно изреагираа всушност молат за помош...

И да, верувам дека има некоја грешка во неговите гени, штом успеал да го реализира ова престрашно злосторство.
    И верувам дека можела да се канализира истата, но очигледно е дека не е препознаена....напротив, нахранета е, за жал.

А тоа дека имал траума, веројатно ја имал...родителите треба да ја кажат...ако и самите не ја имаат....
    Се сомневам дека само 7 дена спиел во фотеља згрчен, поверојатно ми е дека му била вообичаена навика...

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.958
    Не во школо за да учат, туку за да не се изолираат едни од други.
    Апсолутно не мора да имаат класична настава, но (ако можат) е убаво да го поминуваат денот заедно, местото им е меѓу врсниците.

Родителите одат на работа, децава зарем дома сами по цели денови да седат. Не зборувам за учење, туку за интеракција со своите врсници, со нив преживеаа нешто многу трагично и ги врзува искуство што само со нив им е заедничко.

И да, несомнено се случувало многу "под тепих" (родителите негови биле благодарни дека е прифатен?) и спиел 7 дена? стуткан на фотелја сам во двокреветна соба? и ни наставник изреагирал, само се чуделе?

Тоа девојчето престанало да се дружи дека бил фин и досаден (или можеби и' бил чуден, ама не знаела да објасни), еден куп деца истиот ден со масакарот изјавуваат дека знаат дека бил "закачан".

Андрија не знам дали му бил најдобар другар, ама немал баш кога да му стане ако навистина се запознале во септември 2022, а освен тоа на детево е профилот отворен и повеќето ги има, чудесно најдобриот другар го нема.

.

Од се' што кажаа до сега (изјави официјални + родители + деца), толку многу црвени знаменца има во приказнава, прво од тотално ноншалантното понашање на родителите негови, до очигледна несвесност на другите родители дека децата им се булис (*не убиените деца, претходно), до неговата единствена изјава што ја знаеме "психопат сум, морав да се смирам" (што значи бес, а не баш рандом ладнокрвност).

После овој статус уште поубедена сум дека детево од мало имало потреба од помош, покрај двајца живи и образовани (доктор и биолог!) родители, одење на психолог, одење во школо, сите бре толку ноншалантни се, и ќе испадне дека на крај ги убил оние што ги перцепирал како "подобри" (покрај случајните - дежурните, девојчето во ходник).

Колку повеќе се дознава и се зборува од реални извори - толку повеќе се "слика сликата".

Крем де ла крем. Од памтивек најголеми психопати и социопати од крем искачаат.

Другиве (мудро) си молчат, добро знаат дека не бил рандом нормално, прилагодено и неизбегнувано дете.

Уште да поведат сметка дека QA децава по тикток им прават.

Последна измена: 24 мај 2023
    На senjorita-v, *Amethyst*, Lianna Anna и 7 други им се допаѓа ова.
  5. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.279
    Допаѓања:
    2.814
    Се сложувам со се, за нив е заедништвото најважно во моментов.
    Само нека им обезбедат друг простор, не е многу компликувано.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.958
    Академски успешни во 7мо одделение?
    Во државно училиште?

Се однесуваат како школово џанам Харвард е, не уште едно државно училиште.

Академски успех и идни водачи на држава, абе седи раат, седмоодделенци.

Не знам какво е образованието во Србија, скоро имав прилика да видам учебник физика за гимназиско образование 4та, во Македонија, па дали се бре нормални, тоа имам да прашам.

Речиси 500 страници учебник беше во прашање.

Не гледам причина основци да ги замараат со академски успеси, нека обрнат внимание на луѓе да ги направат, науката нема да им избега и е секундарна во однос на функционално, здраво човечко битие.

Ама како што и самиот им претседател изјави, со цел памет, дека "крем де ла крем" (плус примања на родители) учеле тука.

На senjorita-v, *Amethyst*, Lianna Anna и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    9.064
    Извини, ама што да мислам за однесувањето на многу деца (а особено за нивните родители) после трагедијава, дека е начин да се справат со неа? Што е тоа 24 часовно "висење" на Тикток, преноси од "местото на злосторот", "браво мајсторе" и слично, и после родителите ќе кажат абе супер деца се? Па да, во родителските очи дете што известува ден-два после трагедија од катаклизмични размери на социјални мрежи е нормално и супер дете. Сите се супер, сѐ е супер, ама таму каде што сите се супер, и сѐ е најнај, дете убило свои соученици, контрадикторна е случката со изговорениот збор "супер". Сме мислеле дека е сѐ супер, ама друга е реалноста. Во мојата перцепција, премногу работи се пореметени (не само во тоа школо, туку во контекстот родители-деца), и токму на тоа тло никнал Коста, а да, прашање на време е што друго ќе никне, бидејќи дека се "било супер", тоа само да се утешиме може.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  8. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.461
    Допаѓања:
    12.262
    Па првично беше дека сакал да се премести во тоа одделение затоа што баш таму имал 3ца другари, од кои едниот бил Андрија, ако нема слики не значи дека не се дружеле, можеби немал ни профил на инста па и затоа не го тагнувал. Секаде пишеше дека уби 8 деца и чуварот, меѓу кои бил и неговиот најдобар другар.

9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.822
    Допаѓања:
    40.929
    Можеби јас грешам во сфаќање на контекстот, ене го писмото на минатата страна, ама ако е така мнооогу е невкусно да се споменува. Да беа слаби ученици помалку тажна ќе беше ситуацијата?Или тоа им била вредноста на децата, успехот? Може и јас малку го преувеличувам ова, но така го разбрав.

На CameliaMiller, Lianna Anna, Peanut Butter и 2 други им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.218
    Допаѓања:
    258.647
    Неговиот најдобар другар скокнал и избегал.
    Има по ТикТок коментари дека во претходното одделение му била скапана устата. Бил малтертиран заради петелечењето. Исто и во Школата за глума бил малтертиран. Во собата бил САМ. САМ. Седел сам. Спиел во фотеља.
    Битно бил одлично прифатен.
    Немало булинг.
    Колку што се откриваат детали, толку поболна е вистината.
    Никој не заслужи да биде убиен, ама и на детето требало да му помогнат. Идиотите го направија убиец.

Се надевам дека барем малку не освести трагедијата. Да станеме посвесни за нашите деца. А не да ни е битно дали е монструм.
    Не е монструм. Уште во првиот пост кажав, и он е жртва. Болен, со толку товар на себе. А дете.

На anata, senjorita-v, elenaa0805 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    90.540
    Во смисла дека се дружеле меѓу себе и биле добри другари.
    Во тој смисол ја опишува посебноста.
    Јас не гледам некој проблем во напишаното, можеби навистина биле сложен клас во кој сите се дружеле освен Коста.

На crimson и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.822
    Допаѓања:
    40.929
    Јас за овој дел мислев
    Ovde nije u pitanju samo lična tragedija, već kolektivna tragedija jednog društva jer su stradala izuzetna deca koja su bila na pravom putu da postanu sjajni ljudi i koji su sa nesudjenim sopstvenim porodicama trebala da budu zalog ovom društvu.

На Ahoy, CameliaMiller, Peanut Butter и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    90.540
    Па добро и тука нема некоја невистина во напишаното.

Пр.Момчето што беше убиено Андрија навистина било капацитет како ученик и пијанист/композитор и навистина нивното друштво изгубило голем талент,тоа е факт.

Децата од тоа одд. колку што сфатив по написите биле прваци на многу дражвни натпревари па логично е да се очекува дека тие би биле утре успешни во едно друштво како научници или уметници.
    Инаку најспорен дел и најневистинит за мене е тврдењето дека немало булинг.
    Тоа не може да го тврди зошто не го знае.
    А и крајот каде вели дека ке се молат за спас на нивните души.

На Ahoy, FridaodaMk, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  14. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    5.656
    Токму така, ова е голем шамар за општеството, за сите нас, за родителите...треба поука да извлечеме.
    Бев повикана на родителска средба по повод овие настани. Никој од родителите не постави прашање за одделението, за неговото дете, за училиштето, само јас. Прашав пред сите дали има некаков проблем во одделението, со моето дете, а и воопшто во училиштето. Ми беше кажано дека сѐ е во ред од класната. Останав запрепастена од незаинтересираноста на другите родители.

На Biljarkata, anata, elenaa0805 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Anjaaaaaaaaaaaaa

Anjaaaaaaaaaaaaa Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2022
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    45
    Детето очигледно има некакви трауми според ова кажаното со спиењето во фотеља, петелчењето(што го немал како помал) и жал ми е што морал да помине низ такви работи какви што поминал ама дали тоа значи дека неговата траума е нормално да предизвика уште десетици трауми кај толку луѓе и семејства? Не можам да го жалам во моментов воопшто. Можело да се спречи...се сложувам можеби ако му се укажело доволно љубов од родител и внимание прво од родители па од стручни лица можеби немало да дојде до ова. Ама можеби. Во ваков случај нема место за можеби. Можел и да не стане ладнокрвен убиец нели?

16. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.631
    Покрај истакнувањето дека имало булинг, прочитав неколку пати и слушнав изјави во видеа, дека Коста бил повлечен. Сам се држел на дистанца. Седење сам во автобус, сам во соба. Па уште и спиење на фотелја, при кревет на располагање. :?: На некој начин бил чуден, можеби за тоа бил исмеван? Обично ги напаѓаат поинаквите, што не се вклопуваат (посиромашни, повлечени, со одредена физика карактеристика)
    Булингот го имало ама не верувам дека тоа бил тригер за вакво нешто. Затоа што настрадаа невини деца, тие што се дружеле со него и тие што по несреќна случајност излегле пред него, а не тие што го исмевале. Нешто било чудно, ненормално и пореметено во неговата психа. И коренот е од неговото семејство, родителите, воспитувањето. Но, тој не ги уби членовите на семејството туку отиде во училиштето. Врз основа на што ги одбрал и означил децата на списокот, не знаеме. Можеби еден ден сам ќе раскаже се'.

На sonuvana, FridaodaMk, crimson и 3 други им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.961
    Допаѓања:
    123.341
    Родителите на убиените деца сега во се ќе бараат кривица. Нормален процес е тоа. Болката е незамислива. Андрија бил единец.. другиве имале братчиња и сестрички па за нив ќе живеат родителите.. а неговите.. страшно.
    Нејсе. Не верувам дека ова било пррку ноќ.. не верувам дека нема и друга страна на медаљата ама, според мене родителите на Коста со тоа што му дале допир со оружје, учење на стрелање, величање на орујето буквално како да му помогнале да го направи ова..

На Ahoy, *Amethyst*, st-el и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.060
    Се изјасниа и од стрелачкиот клуб
    IMG_8618.jpeg
    IMG_8619.jpeg

На senjorita-v и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.961
    Допаѓања:
    123.341
    На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.060
    Ете имаат камери предадени на полицијата.