По твоја логика сега родителиве на жртвите, треба да го каменуваат Коста. Не, не е така. An eye for an eye will make the world go blind. И мислам дека делот со blind веќе го стигнавме... на пример дека некое дете спие само во соба на екскурзија, фотелја. Малце ќе се почудиме, дигнеме рамења и ајт. Никогаш и за ништо насилство не е решение. Никогаш. Признавам да повредиш/убиеш некого само ако твојот живот е загрозен, да, имаш право да се браниш. Затоа за Пале сметам дека е невина. Но, во овој случај, не е директна одбрана, напротив. Нешто (или повеќе нешта) се гадно згрешени во целиот развој на детево, можеби и генетски носи, не знаеме и нема да дознаеме за скоро. Едно е да сакаме да разбереме и објасниме (што и го прават сега докторите кои се ангажирани со него), сосема друго да оправдаме. За се' има решение, само од смрт нема назад.
Ако мое дете биде, не дај боже убиено во било каква ситуација, најмалку што ќе направам е да се помирам со ситуацијата, и да ја барам правдата во институциите. Повторно не ги спомнуваш децата што го вршеле булингот. Зошто? Зарем они не се ни малку, малку виновни? Коста и татко му, толку, така? Како насилство не е решение, а насилство му се врши на жртвата, во случајов психичко? Значи некој ако те напаѓа, вреѓа и повредува, ќе го пријавиш во институција која не презема ништо? Затоа што институциите ништо не преземаат, насилниците премногу си дозволуваат, и затоа се дешаваат глупости од секаков вид. Ова за жал е најлошото нешто што можеше да се случи. Ама ставајќи го случајов под тепих, и насочувајќи ја целата вина кон Коста и родителите, прави само побрзо да се појави новиот Коста. Ти си сега во право, Коста е психопат, малуомен, деген, дебил, како сакаш наречи го. Не третирајќи го булингот како проблем, само правите/правиме да се појави нов, како што вие сакате да кажете психопат. Како жртви на насилство се јавуваат два вида: 1. Самоубиец, кој е омилен во ова општество, бидејќи полесно е да се сожали жртвата и неговото семејство, отколку да се согледа проблемот и да се спречи / да му се помогне на жртвата пред да биде предоцна. 2. Одмазник, најчесто со тепачка, но сега се почесто и убиства. Исто како првиот тип, полесно е да се окриви тој што е одмазник, отколку да се спречи предизвикувачот. Решение? Според вас, да има што е можно повеќе самоубиства, за да нема повеќе убиства.
Нешто помеша брзини, види ми ги и другите мислења поназад да не се повторувам. Решение според мене е комплетна реевалуација на сфаќањата на цело општество, помала фокусираност на ЈАС и успесите и себичното материјалистичко и индивидуалистичко сфаќање на успехот. Повеќе обрнување на заедништвото, групата, свесноста и емпатијата за другите, учење дека не е само ЈАС во приказната, туку сме НИЕ. И можам уште многу да разглабам на темата, Коста е производ на 3 работи, прво, самата личност не е здрава (и верувам ќе се докаже тоа, среќа има доста напредни методи), второ родители (нема никој поголема улога во воспитување, а од она што знаеме до сега за нив, се прилично отсутни родители во текот на целиот негов живот) и трето, средината (односно врсници, училиште, психолози, педагози, наставници...) Тој е екстрема на сето собрано, ноншалантност сечија и практично несогледување и минимизирање на се' низ што проаѓал во животот, но НЕ е оправдување. Не сакам јас ни убијци ни самоубијци, ама реалноста е дека и едните и другите се далеку од здрави личности, колку е органско (психичка болест), а колку срединско, колку е генетско се многу прашања да се одговорат. Но не, прво здраво семејство се грижи за секој член, а ако тоа го немаш, ти треба држава со многу активни и инволвирани служби. Србија не е таква земја. А не е ниту Македонија. По мое мислење ова дете било оставено "само на себе" многу повеќе од што сакаат јавно да прикажат. Ќе се изјаснат стручните што работат со него. Сепак, насилство не е решение. Ни кон себе, ни кон другите.
Сериозна си со мислењето? Коста НЕ е жртва на булинг. Ова дете е типичен психопат и наликува на дете што буквално се му е дозволено. Моите нема потреба да знаат, зашто сум возрасна личност. Но дете од 13 години мора да биде контролирано што гледа и пребарува, што очигледно во случајот не било така.
Добро, утре моето дете ако реши да ги малтретира вашите деца, однесете си го вашето дете во психијатриска установа, за да го излечите од булинг. Супер, го решивме проблемот. Психопати се само оние што убиваат, а оние што малтретираат се херои. Пак ќе се повторам, нема шанси некој да прави план, список, скици, па и да тргне да го реализира планот, ако немало повод за тоа. Нр оправдувам да ги убие сите или еден за тоа, ама тоа што го направил е последица на нешто. Вработен ако го убие шефот, сигурно е затоа што бил малтретиран, не значи дека е психопат. Само во Македонија познавам 50-тина луѓе што не треба да се живи, па ете ги, ништо не им фали. Сите убијци низ светот, имаат повод за нештото да го сторат. Гледаш ни дека не се кае, го заболе курот. Тоа значи дека ја изгубил целата емпатија кон врсниците, бидејќи бил избегнуван и малтретиран. Ако неговите доаѓале во школо да го преместат во друг клас, тоа сигурно не го направиле поради столчињата во училница. Тука прочитав дека спиел на фотелја, и дека не бил дружен на екскурзии. Ако е точно, тогаш е жртва на булинг.
Абре чоек. Никој ни оправдува, ни поддржува, ни игнорира булинг (барем не во темава). Дефинитивно и булингот (претходно) имал улога, за во ова одделение не знаеме дали трпел булинг. Меѓутоа, да е булинг ЕДИНСТВЕНА причина, секој трет ден некој некого ќе убива или ќе се убива. И како што кажавме порано, ноншалантноста на службите (психолог, наставник..) придонело ИСТО ТАКА, затоа што не бил заштитен од тие што го булингувале. И на психологот кој работел со него и не увидел ама баш ништо необично. Се' живо е под тепих пикано, од сите возрасни. И не, не е решение ни да убиеш шеф, соученик, колега на факултет, комшија, не знам кој. Не е. Освен ако не си го браниш животот, во секоја друга ситуација НЕМА оправдана причина.
Ne site. Toa mediumite go prenesoa, ne znaeme dali se kae, ne smeat da iznesuvaat informacii tie sto go cuvaat tamu. Tuka gledam neodgovornost kaj roditelite i pretpostavenite u skoloto, najlesno im bilo resenieto da go premestat, nitu razgovarale so deteto nitu razgovarale so buli decata, ne znam kakva uloga imaat i ovie kako roditeli i psiholozite i pedagozite vo ucilistata??
За се се согласувам освен за ова. Па зарем неговиот живот е поважен од мојот? Ако ми е шеф, треба да ме малтретира? Јас ќе пријавам во институција, ама таа нема да преземе ништо. И кажи ми, што ми останува? Ако се помирам, тоа значи дека сум ја изгубил битката со него. Он презадоволен, јас со нарушено психичко, а со тоа и физичко здравје. Дали го сакам тоа? Јас не, а ти?
Те малтретира со пиштол на чело? Ти останува да дадеш отказ. И да го направиш славен ако институциите не реагираат. Ако го убиеш што? Поарно ќе живееш?
Зависи до кој степен е малтретирањето. Нема да живеам поарно, ама нема да малтретира ни мене, ни други.
Malku e zeznato koga ides na mesto na koe sto e zadolzitelno da se odi a nekoj sekojdnevno te maltretira psihicki ili fizicki i pritoa nikoj ne ti pomaga da se resi problemot... Ne deka opravduvam ubistvo no probuvam da se stavam i vo koza na nekoj sto e maltretiran.
I od buling do buling Ima razlika zatoa sekoj ne posegnuva Po svojot ili tugiot zivot... Ovde najverojatno se raboti za buling od golemi razmeri najcesto e takov I pri samoubiistvata koga veke ne se izdrzuva ama pomos od nikade nema site slepi I gluvi pri nepravdata nikogas ne se kaznuvaat storitelite sekkogas zrtvata e taa koja mora da menuva sredina... Sto se sluci vo gradsko sto mu napravija na tije so maltretirata... Abe ne Daj boze dete da mi se dojde taka pravdata vo svoite race bi ja prezela jas ne nekoj drug
Искрено, загрижувачки ти се мислењава. Ако некој те малтретира можеш да се отстраниш од ситуацијата. Ако ништо друго не функционира. Не е решението убивање. Освен ако директно не ти е загрозен животот. Не можеме да влијаеме на туѓите постапки, само на нашата реакција, а убивање не е потребна реакција. Ќе си го фрлиш животот во ветер зашто некој шеф те малтретирал? Стварно, малку види до кај си со размислувањава.
Абе сега го давам како пример. Исто, ти ќе си го фрлиш животот во ветер ако некој те силува? Чисто повлекувам паралела, секој човек различно реагира на одредени ситуации. Некој ќе му убијат човек, и никому ништо, после месец-два си продолжува со животот. Некој ќе биде изневерен од партнерот, па почнува да пие, пуши, да се расипува. Некој нешто трето прави. Сакам да кажам, дека ако институциите не преземаат ништо, тогаш ти останува на тебе како единка да ја средиш работата, макар и бил казнет за тоа. Пример ти е убиството во Демир Капија, пример ти се многу тепачки, многу инциденти, затоа што полицијата и државата со прст немаат мрднато. Ако крадец ми го краде точакот од влез, а го фатам, зошто да не го искршам од мавање? Зошто сите од влезот да не го заробиме и малтретираме? Ако го пријавам во полиција, ќе ми речат, абе го знаеме, деликвент е, ама што да правиш. Ако имаш манијак во маало, ќе се криеш и нема да излегуваш од дома, само затоа што полицијата не презема ништо? Не сестро, ќе земеш некој со тебе, и ќе му го дадете тоа што го заслужува. Дали е појасно што сакав да кажам? Точно дека убиство не е решение, ама некој го гледа таму. Од кога има луѓе, ќе има и самоубиства, и убиства. Абе сфаќате ли дека во убиените има и онакви кои не биле во неговиот план, и цел? И тоа е нормално. А сфаќате ли и дека ради оние кои го правеле булингот, сега лишени од живот се исто нивни другарчиња? Или тоа нема врска нели, деца се, ќе помине. Епа на некој му прекипело, и не проаѓа. Психопат е, да. Ќе ги врати загинатите тоа? Не. Што треба да направиме ние? Да ја спречиме појавата на нов Коста. Како се прави тоа? Прочитајте од страна 1 до страна 151 на истава тема. ЕДУКАЦИЈА - ЕМПАТИЈА - СОСЛУШУВАЊЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ - НАВРЕМЕНА РЕАКЦИЈА - ПРЕВЕНЦИЈА!
Ако манијак ме нападнал, ќе го убијам само манијакот. Не Стојче комшијата или Снеже фризерката ни криви ни должни. Ама зборам ако не нападне и сум ептен загрозена. Иначе туку така не убива некој. Едит А ај да признаеме дека размислувањето на Коста не одговара за дете од 13 години.
Па според дел од мислењата тука, наједноставно решение е да се чека појавата на Коста, и да се однесе у затвор.