Масакр во училиште во Србија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ahoy, 3 мај 2023.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.620
    Допаѓања:
    40.111
    Затоа што е грозоморно, тешко им е да сфатат и прифатат.
    Но, за жал, ова е денешната реалност.
    Утре може моето или некое од вашите деца да се најде на двете страни од ситуацијата и тоа ми става страв во коски.
    Се надевам наскоро ќе има поголема заангажираност од страна на стручните служби во училиштата и дека родителите аман ќе се опаметат при воспитување ама тешко ќе.иде работава.

На LiquidLuna, JuLleE, Aнонимус_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Ако ти го наруши психичкото здравје, и имаш некоја жичка плус во тебе, не размислуваш трезвено, и ќе направиш беља таму каде што ќе го начекаш манијакот. Ни прв, ни последен таков случај каде што страдаат невини лица, не знам како да ти кажам поинаку.

Не е за оправдување тоа што го сторил, ама нема назад. Мора сите да се подзамислиме, каде згрешивме, за да дојде до тоа што дошло. Гледате веднаш по неговиот случај, уште колку инциденти беа пријавени во полиција, бидејќи беа охрабрени да го сторат истото?

Е па така со векови наназад се случува со оние кои го прават насилството. Ако видам дека Трајче убива некој, и не е во затвор бидејќи има врски, како сакаш да го спречиш Миле да го убие комшијата, кога најверојатно нема ни он да лежи?

Сега жртвата го имаше последниот збор, па одма нешто не чини, не штима. Навикнати сме да трпиме насилство, и затоа мирно си го прифаќаме поразот. Јас кога бев малтретиран, цело време се прашував каде грешам, што е тоа во мене што ги тера да ме малтретираат.

Кога ќе видиш, проблемот е само и само до нив. Го решив проблемот без насилство? Да, така што имам нарушена самодоверба, не сакам да зборувам пред многу луѓе, не прашував во школо/факс нешто што не ми е јасно, само за да не испаднам глуп пред другите. Ама не, таков сум се родил, не е булингот крив :)

3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.776
    Допаѓања:
    274.422
    Знаеш дека збориме за човек, не за бубачка?

Или може до мене е, чекам бумбар да си замине од балкон па да излезам, оти ми е жал за животот на бумбарот. Немаш право НИКОМУ да одземеш живот.
    Постојат многу начини да се реши некоја ситуација, не еден.
    А најмалку е убиство решение.

Во најпрвиот пост напишав дека и Коста е жртва. Не на сам себе, туку на сите возрасни што го изневериле, од раѓање. А тоа евентуално резултираше Коста да има 9 жртви, ДЕВЕТ детски животи, кои верувај што и да правеле, НИКАКО не заслужиле смрт.

На elenaa0805, Lianna Anna, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.783
    Допаѓања:
    22.873
    Секој еден што ќе убие има причина зашто убил.
    Ако јас не размислувам трезвено, другите не се криви. Ако сум опасност за околината ради тоа, не треба да се движам меѓу луѓе. А не на другите да им е сасвим нормална појава масакр само зашто јас не сум мислела трезвено и некоја жичка сум имала.

На crimson, Bitter-Sweet, FridaodaMk и 2 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.776
    Допаѓања:
    274.422
    Ако некој додека активно ме силува го убијам, е самоодбрана.
    Ако некој ПОСЛЕ чинот на силување убијам, еве после 1 месец, е одмазда. За второво ќе лежам во затвор.

На LiquidLuna и Angie1432 им се допаѓа ова.
  6. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Немаш право НИКОМУ да му го направиш пекол животот, па пак им го прават. Абе најмалку е убиство решение, ако имаше правда, закони и полиција.

Еве пред некој ден во Босна, некој татин разглаен син, без возачка и пијан, на лице место оставил девојка од 25 години, а тешки телесни повреди нанел на 2 други што биле со неа. И сега што треба? Кој е крив? Само возачот? Само татко му? Каде е полицијата да воведе ред? Што треба, да одат сега да се маткаат по судови, да се тужат? Куршум у чело сестро, па на следниот што ќе му текне да седне пијан зад волан, да знае што го чека.

Да, затоа што законите се крш. Според мене не треба ни да те повикаат на разговор, а камо ли да те стрпаат во затвор.

Епа еве, кажи ми решение за одбрана од малтретирање? Молчење, и да помине време, нели?

Еве и да ве прашам нешто друго. Зошто ако во Америка непоканет влезеш во туѓ двор, може да те убие, а не си го повредил домаќинот?

А зошто во МК не е истиот закон? Зарем животот во Америка е помалку вреден отколку тој во МК?

Последна измена од модератор: 29 мај 2023
  7. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.620
    Допаѓања:
    40.111
    Види, загрижувачки ти се мислењата.
    Ај вака, еве, ќе ги убиеш.
    И, што си направил од својот живот?
    Место да се издигнеш од ситуацијата, ќе си ја уништиш секоја шанса за иднина.

На crimson, tanjaaa, elenaa0805 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.806
    Допаѓања:
    80.579
    Нормално? :o :fubar: :puke:

А дали ти сфаќаш дека булингот НЕ е причина за ова што се случи? И дека убиствово во кое 10 луѓе загубија живот НЕ е никаква самоодбрана?

Последна измена: 29 мај 2023
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.901
    Допаѓања:
    36.707
    А од кај си ти сигурна дека не е жртва на булинг? Има некое официјално инфо или си вадите заклучоци од ракав? |(

На JuLleE и BraBru им се допаѓа ова.
  10. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Па не треба да ги убивам, ако има институции што ќе ги спречат во намерата да ми го уништат животот. Ова зборам ако нема институции, како во нашата држава.

Мене ми се загрижувачки мислењата, а криминалци што се шетаат на слобода и подмитуваат кој стигнат, се супер, душички, сигурно и на нив им е тешко. Дно допираме како општество, и тоа почнавме да го бушиме.

Дека е нормално да има криминал, дека е нормално да има мито, дека е нормално сѐ, освен правда.

Еве утре јас ќе те малтретирам психички, имам врски во полиција, ништо не ми можеш. Ти ако ќутиш и ме трпиш, секоја ти чест.

11. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.620
    Допаѓања:
    40.111
    Не е нормално, кој вели дека е. Рипаш на неповрзани теми.
    И да, загрижувачки ти се мислењата. Едно е да сфатиме дека булингот го достигнува врвот на трпение, но друго е да оправдаме масовно убиство

На crimson, elenaa0805, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.776
    Допаѓања:
    274.422
    А што ако не ме силувал? :) Сакам да го убијам оти сакам да го убијам ете, ќе измислам силување. И?

13. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Не оправдувам. Само сум прилично сигурен дека со ваквите размислувања како вашите, а и еве како моето, поверојатно е да има повеќе Коста, отколку помалку булинг.

14. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.620
    Допаѓања:
    40.111
    Па да, без соодветно воспитување и работа со децата, за жал, ќе има.

15. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Ако не можат да докажат дека те силувал, не е крив. Ако не можеш да докажеш дека те силувал, не е крив.

Ти знаеш дека ако утре убиеш некого, и успееш да ги скриеш сите докази, и да се ослободиш од телото без да го најдат, не може да лежиш затвор? Да, таков е законот. Не го пишав јас, туку некој постручен правник од мене. Има логика? Нема.

16. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    12.261
    Нема оправдување за убиство на 10 лица, не е ок да се споредува Пале која буквално беше во ситуација таја или тој, со она што го направи Коста. Испаѓа дека ако некој ми го украде точакот јас утре да го фатам и да заврши на болница од мавање мислам wtf? Има разлика меѓу самоодбрана и осмислено убиство, и тие две не треба да се ставаат во ист ќош.

На LadyD и MandyLane им се допаѓа ова.
  17. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.620
    Допаѓања:
    40.111
    Јас не знам како дојде до мешање на поимот самоодбрана тука.
    Самоодбрана е самиот момент. Те нападнал, те тепал, ти си се одбранил и си го повредил или убил. Нема умисла, нема афект, туку тој или јас ситуација.

На elenaa0805 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.791
    Допаѓања:
    40.674
    Затоа што точакот не вреди колку потенцијално изгубен човечки живот?

На crimson и elimkd им се допаѓа ова.
  19. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Епа ако некој ти удри 2-3 бокса, немаш право да го убиеш.

Океј, се вртиме во круг, вие сте во право. Коста веќе не е на слобода, така да не постои опасност од било каков школски инцидент во иднина.

20. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.506
    Posle slucajov so masakrov i komentarite sfativ deka empatijata i sposobnosta za podlaboko rezoniranje e iskluceno kaj povekjeto.
    Sposobnost da se pogledne situacijata od povekje agli a ne samo ete postojat psihopati koi ke gi zatvorime i toa e resenieto a ostanatite zrtvi na buling koi patem gi ima mnogu neka trpat i molcat posho niz toa normalno e da se pomine, ne mora nikoj nisto da prevzeme...

На IRBBB, deniz333 и Аргентина * им се допаѓа ова.