Масакр во училиште во Србија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ahoy, 3 мај 2023.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.935
    Допаѓања:
    187.154
    Е ајде бе Косми, ама како? Да снема струја евентуално, па да го снема сиот медиумски шунд.
    Инаку со се се согласувам. Живее балканот во некој мафијашки филм, ама иначе топли луѓе, гостопримливи|(
    И од Белград појма немам, ама гугл вика Врачар, афлуент ареа, некако типично...ваљда кој од кој поголема фаца:?:

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.912
    Допаѓања:
    8.418
    Сега баш читав и значи некое друго дете претходно го нападнало по Коста и му ја расекло усната, а не обратно.

Истовремено тој веќе подолго време посетувал психолог.

Но, очигледно знаел да ракува со оружје, бидејќи чуварот го убил од 14 метри. Истовремено, во станицата наводно не покажал каење.

На cresa-jagoda, sj *O*, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    26.665
    Абе ние сами себе не се сакаме а не па комшиите :D

На Monofonik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    абе шо ти е на тебе
    дали се читаш ти
    леле еден ден ако добијам инфаркт, од тебе ќе е
    дете било
    па шо ме боли ако е дете бе?
    убиец е убиец, дали било дете или дедо ич гајле не ми е
    како шо можел да праи план за убиство, молотови коктели итн, така сеа нека седи издрогиран ко зомби
    какво интегрирање какви бакрачи
    абе златна смртна казна, Убиеш ли поише од двајца, доживотен затвор со можност да те убијат без да те известат порано
    какви реформи требаат овде ллелеле
    и у Македонија и у цел Балкан.
    Па нека се рокаат пак пичка им материна
    шо сте волку меки не разбирам?

На RainbowButterfly, Amelia, LiquidLuna и 11 други им се допаѓа ова.
  5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    А смрт како се лечи? За овие другите деца прашувам? Нив како да ги интегрираме во општеството после 20години?
    Оти нели деца се, да не претеруваме….

Језеа ми е што те читам и што ме привоцираш да пишувам вакви работи…

На butterfly6223, RainbowButterfly, sj *O* и 13 други им се допаѓа ова.
  6. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    7.921
    Детето кога ќе наполни 18 години би требало да добие соодветна казна ако сега не може.
    И да, и таткото е виновен.
    За двата доживотен затвор.

На RainbowButterfly, sj *O*, Tajnaotrovna и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    43.262
    Смешки.

На theowndemon, Waverly Raven, Ahoy и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.726
    Допаѓања:
    41.622
    Пак ќе го цитирам Вучиќ со неколку изјави од неговата прес - конференција. Ми изгледа дека детево ќе си биде заштитено "од горе'' поради xy причини, највеќе поради статусот на фамилијата.

Не гледам зошто е важно да се напоменат примањата на родителите и нивниот углед. Што сака да се каже со тоа, дека оние со недоволни примања или не толку развиени кариери се лоши родители, а другиве добри?

Исто и за тоа дека училиштето е во топ 3 во земјата. А да, гледам многу родители на ученици од тоа школо и на Твитер и на Фејсбук го критикуваат и свесни се за мааните, ама не ги преместиле или преместуваат своите деца. Зошто?

Исто и за ова, не знам зошто сега се истакнуваат позитивните амбиции и аспирации на детето, кога очигледно си имало една поважна амбиција која веќе си ја реализира, и не покажал каење во однос на тоа.

А тука веќе меѓу редови се минимизира и одговорноста на родителите во случајов, која апсолутно постои, и тоа не во така мала мера.

На senjorita-v и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.757
    Допаѓања:
    129.206
    Да бе, да се интегрира. |(
    Таман да ги дотепа тие што не успеа...
    За вакви треба најстрога казна.

На senjorita-v, Medea. и Feminka22 им се допаѓа ова.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    5BB5AB54-75C6-4092-B816-B6B7EE33AC80.jpeg

На Ahoy и Just.do.it им се допаѓа ова.
  11. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.368
    Допаѓања:
    41.769
    Е де де, психопатски малтретирачи цветаат у животот, се интегрираат, шефофи, политичари стануваат, а оние на кои им се посрале у детството, кој ги врти. Деца биле. Ќе пораснат.

На Harper, Lianna Anna, RainbowButterfly и 15 други им се допаѓа ова.
  12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.308
    Страшно значи..
    Детето било воспитувано во таква средина во семејство кое го учело да пука, со часови по стрелаштво и којзнае се со какво перење мозок растено..
    Со ваков план ко што тука споделувате веќе е јасно дека не се работи за излив на бес и состојба на афект, каде на човек му пука филм па истура бес по се што стигне, туку со умисла е направено.
    И тој опис од погоре дека е дете што е постојано нешто луто на сите, се нешто во конфликт со децата или наставниците во школо, често изолирано, не се вклопувало во различни групи, проблеми интерес за оружје и пукање...се ова се слични карактеристики кои ги делат овие деца масовни убијци.
    И на такви кога им се дава пристап до оружје, ете го резултатот.

На senjorita-v, Amelia., sj *O* и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    абе сирот тој
    солзи ми течат еве
    ем малтретиран бил, па замисли уште да лежи затвор или психијатрија. Треба сеа на Бахами да го пратат. Да се одмори, сирот тој ;(;(

На Bitter-Sweet, elimkd, simoncelicius и 2 други им се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.873
    Допаѓања:
    36.606
    Читај си ги постовиве полни со насилство, па после збори за насилството на другите :^) Лицемерие? Контрадикторност?
    Свашта!!! Ама ај, ќе ти простам, млада си. Ќе пораснеш.

На Harper, Peppermint, kalinaka и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.350
    Допаѓања:
    182.442
    Еден популарно погубен фактор за нас колективно на овие простори е тоа што имаме копинг механизам дека секогаш ние сме загреота и под нечие влијание. Се некој друг ни е крив. Место да си погледнеме во нашите длабоко трули општества, нас, за се лошо што не снаоѓа, најлесно ни е да ја обвиниме Америка и западните вредности.

Не деЌки. Сами сме криви. Почнувајќи од родителите, па сите останати физички и правни лица задолжени за издигање на новите генерации во психички и физички здрави единки.

Не сме експерти, па да не го квалификуваме детето како психопат, или ако веќе се расфрламе со дијагнози, и сите булис се малтене “психопати” а богами и нивните родители.

Е сеа, што би било кога би било и што би ние во некоја идна хипотетичка ситуација е долга и широка, а истовремено толку ирелевантно и небитно во овој момент и за тие луѓе.
    Штетата е направена. Семејства се завиени во црно, и за тоа можеме да го обвинуваме “психопатот” или целиот систем што не пружа ниту доволно заштита, ниту доволно едукација. Точно дека само еден пукал, ама виновници се многу повеќе.

И како и секое чудо за 3 дена за овие наши длабоко длабоко скршени, трули и неспособни системи, овие денови ќе се пишат еден куп најразлични сценарија, секој ќе излезе со своја приказна и мислење, медиумите ќе си истераат сензационализам… и по 3 дена ќе се стави се под тепих…. До наредниот инцидент…

Да разговараме со децата често. Да слушаме што ни зборат, а уште повеќе да гледаме. Да реагираме. И да се молиме ова да не дојде до нас. Господ да не чува сите.

На theowndemon, Lianna Anna, kalinaka и 19 други им се допаѓа ова.
  16. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.189
    Што смешки?

17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    лицемерие?
    на мое дете шо сакам ќе му праам.
    Ако моето дете иде и малтретира, тепа или не дај Боже убива други деца. Ќе го згазам бе. Нема тебе да те прашам шо да праам или било која друга овде.
    И да ми е малтретирано детето, има да иде на психолози, сеанси, психијатри и по сите установи по список у државава, додека не се опраи. А не, на мајка убавиот, иди у школо и убиј ги сите. Не ме интересира кој бил малтертиран или шо му праеле. Издржав 21 година, без да полудам, без психолози, психијатри итн.
    И не ми било лесно, ама се држев. Прво ради моите, не сум им се жалела за да не ги секирам. Еднаш кажав дома само, се јавија кај на еден неговите, па уште толку трпев малтретирање.
    Кај мене у основно еднаш машките се гаѓаа со НОЖИЦИ, цело одделение под клупи сме се криеле пошо летаа ножици насекаде. До ден денес го памтам тоа. Ништо не им напраија.

На dea.18, simoncelicius и Tanjamm им се допаѓа ова.
  18. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.368
    Допаѓања:
    41.769
    Дали би ги жалела децана шо го силуваа соученикит со стап и го снимаа, ако ги убиеше?!

Дали цркавте да се затворат доживотно, и они и родителите?

Дали?! И зашто не?!

На Harper, Lianna Anna, cresa-jagoda и 14 други им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.873
    Допаѓања:
    36.606
    Не сфаќаш што сакам да ти пишам. Џабе е ;) Ќе пораснеш.

На cresa-jagoda, BlackNight, potatoface и 3 други им се допаѓа ова.
  20. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Детето треба доживотен затвор (иако очигледно не е изводливо ради глупавите закони).

На родителите не треба којзнае каква казна да им се даде. Може за воспитувањето, недоволна грижа и слично да, ама за тоа дека не го чувале соодветно оружјето е смешно. Дете што е спремно да убие 10+ луѓе испланирано до детали, мислите дека му е тешко да дознае код од 4-5 цифри за сеф со оружје? Да не бил пиштолот, ќе фрлел 4-5 коктели колку што имал спремно и ќе направел уште поголема беља, којзнае. Ако не биле неговите богати, ќе учел во некое мизерно школо и немало да го малтретираат другите богати деца... Многу ако :)

Ќе станат појасни некои работи кога ќе се истражи подетално, ова е тек почеток. А инаку јас сум строго против вакви извикани училишта каде што се двојат богатите од сиромашните. Треба сите да учат во иста клупа, ако сакаме функционално општество.

Нема назад, уште полоша ќе биде ситуацијата.

Голем дел велите дека сте биле жртви на булинг. На ваше дете да му прават булинг од 1-2 месеци без престан, сигурно ќе сакате да се влечете по институции да тужите богати семејства, в-в-в-ажи. Да имам дете и да ми го малтретира некој посериозно каде што ќе биде психофизички малтретирано, прв ќе им пресудам на родителите, па на децата. (Децата се и тоа како виновни, не ги жалете дека се мали и не разбираат). Како јас а и многу други не сме правеле булинг на други деца? (Закачања имало честопати, но тие биле во рамките на нормалното да речам).

Последна измена: 3 мај 2023
    На cresa-jagoda, potatoface, Victorian и 8 други им се допаѓа ова.