Koj вели дека е океј тоа што го има сторено Коста? Само кажувам дека да не бил малтретиран и училиштето, родителите на насилниците, родителите на жртвата да превзеле соодветни мерки за заштита од булинг немало да дојде до несаканиот исход, следствено на тоа сакам да кажам дека е потребна соодветна казна за сите кои не постапиле согласно своите надлежности, родители, училиште и тн.
Еве ти кажувам, ти нас не малтретираш со тоа што браниш масивни убијци. Дали ние сеа треба тебе да те изрешетиме? Или дали треба некоја институција да те собере за да се смириш малку?
@Habard некои луѓе се родени психопати. Ако имал хипотетички проблем со соучениците неговото семејство требало да превземи се што е во нивна моќ за да се реши ситиацијата. Тие не само што не си го познавале сопственото дете туку буквално му дале оружје во рака. Ако сите што сме доживеале булинг на некаков начин земиме оружје нема човек на планетата да остани. Ни едно од тие деца што ги уби не го малтретирало, и нема оправдување за неговата постапка. А ако институциите потфрлуваат тука е семејството кое ако треба ќе го премести во друго школо. За се има решение ако се сака. Али бркајќи кариера овие имотниве, си го запоставиле сопственото дете, и уште што е потрагично немаат ни грижа на совест. Не биле виновни...извини ама за малолетник одговара неговиот родител..
За ова си во право, гледаме од случајов со Данка, на дело. За друго не коментирам, не го пратам случајов.
Денес сведочеше. Коста, во судница. Одговорил дека ги убил оти се чуствувал отфрлен. На прашање на еден од родителите на убиено дете, му се слошило, седнал и му бил убразан пулсот. Се мислел дали да пука. Исто, се дозна дека имал премногу изостаноци, родителите ги оправдувале и велеле дека спие по 20 саати и не можат да го разбудат. Тоа го пиша жена му на Кобиљски. Ќерка и и рекла дека е чуден. Родителит нешто знаеле. Знаат сега и они. Не можам да читам дури. Жал ми е за настраданите деца и за Коста кој стана убиец, а и самиот е жртва на сопствните родители. Да дополнам, мајка му барала да биде најдобар и постојано се жалела дека не е. И бил многу лут. Да, мајката. Реков одма дека она е главната карика.
„Не знам зошто пукав во тие деца, не ги познавав. Пукав без размислување, не обрнував внимание во кого пукам. Се сеќавам дека испукав куршум во правец на една девојка која само стоеше, а која не ја познавам. Кога влегов во уличницата, никој не познавав. Знам дека учителката беше внатре, ми рекоа дека е ранета. Имав уште куршуми, не знам зошто престанав да пукам. Излегов низ прозорец и викнав полиција. Сметав дека тоа е исправно, да се предадам. Се плашев дека некој може да ме повреди или убие“ – признал Коста. Како тоа спремен бил да убива и убил, а се плашел после тоа да не го повреди или убие некој. Детево благо кажано е монструм. Не знам како ќе се справат институционално ама се надевам дека бел ден нема да види. Немам многу следено после настанов, ама баш ме интересира има ли негде да се прочита изјава од психолог или психијатар каква процена имаат за детево.
Не треба секој да стане родител ! Ова дете е последица на неговите родители , да би биле нормални не би добиле ваков монструм за дете
Жално за родителите на убиените деца! Што слушаат, доживуваат и што си ги изгубиле децата поради несовесни родители. Детето е монструм поради родителите!!
Детево тоа шо го напраи е производ на родителско испуштање. Ја тоа шо го викам ,,на пари и телефон и губи се”. Децата шо ги утепа НЕ СЕ КРИВИ шо неговите се безосетни говеда. Он со тоа шо ги уби, им го одзема тоа на него шо му фалеше, детство и родителска љубов. Мајка му и татко му го испуштиле од раце, тоа е факт. Носење на пукање, пиштол у сеф на кој очигледно знаел код. Детево ова го ПЛАНИРАЛО. И немојте да го жалите! Имал СПИСОК кого ќе убие, направил молотов коктел (ало дете), знаел читал закони дека НЕ МОЖЕ да лежи. Ова ако не е убиство со умисла не знам шо е. Прецизноста? Страшна прецизност. Колку од вас, вашите возеле камиони, работеле утовар истовар, иделе по службени патувања? Колку од вас или вашите мажи исто го праи тоа сеа? Да вози по Европа за леб? Дали вашите деца треба да земат да го убијат пола клас??? Некои деца шо ги знам од основно/средно немаат еден или двајцата родители. НИЕДЕН од нив нема удрено некој, камоли да напраи масовно убиство. Детево е социопат не знам шо не ви е јасно, чим збореше дека му е ДОСАДНО у затвор. Епа мочко еден мал, на другите им е ЛАДНО ПОД ТРИ МЕТРА ЗЕМЈА.
Како тоа го испуштиле од раце кога он е болен. Нема врска со телефони и пари, има со неукажување на помош, нелечење и уште толку вршење на притисок. Детево е болно, а родителите не го лечеле.
Мене тука ми стои дека и таткото има удел. Не само мајката. За да почне да чита закони на тие години и те како треба некој да му има наметнато мисла или наведе на тоа. Во смисла да се заштити. Децата во глобала се однесуваат така што присвојуваат/имитираат одреден role model и истиот доаѓа од дома.
@JuLleE ама нели психопатијата/социопатијата не е болест, туку некакво нарушување на личноста? Сепак не сум прочитала официјално соопштение за поставена дијагноза од психијатар. Инаку и јас сметам дека на детето не му е укажана помош, едноставно немало емоционална блискост меѓу нив, онаа топлина и искреност меѓу родител и дете.
Па со тоа е испуштен од раце, прво не добил љубов и внимание, што му треба на секој чоек, највише на дете. Од богаташки копилиња тоа и очекувам. Се замараат само за углед, да не носат два пати исто. А детето кој го врти. Ако гледаш дека детето ти е повлечено, се затвара, треба да видиш зошто е тоа така. И психолог не е срамота. Сеа 10 психијатри нема да го излечат. Никој од нив тројца, ниеднаш не се извини. мајка му сакала да е најдобар? Кој родител неќе? Не дека сите 5ки се мерило за знаење или дека ќе станеш Бил Гејтс. Треба да е кецаш? Ама они само со тоа се замарале. Шо ќе кажат другите и како ќе изгледа детето пред другите. Епа ете како изгледа
Psychopaths and sociopaths, both falling under the broader category of Antisocial Personality Disorder (ASPD), are not typically excused from legal responsibility for their actions, including murder. Their behavior may be influenced by their personality disorders, but the law generally holds individuals accountable if they are aware of the nature and consequences of their actions, which psychopaths and sociopaths usually are. In legal terms, someone may be excused or have a reduced sentence if they are found "not guilty by reason of insanity." However, this defense typically applies to individuals who are unable to distinguish right from wrong or lack control over their actions due to a severe mental illness. Psychopaths and sociopaths, though lacking empathy and often engaging in manipulative behavior, generally understand right from wrong, and are thus rarely considered legally insane. When dealing with murder cases, psychopaths and sociopaths are treated much like anyone else in court. Their mental condition may be used as a factor in sentencing, possibly influencing whether they receive a life sentence or the death penalty (in places where it applies), but it would not absolve them of responsibility unless they meet specific legal criteria for insanity. In some cases, a psychopathy diagnosis might be used in court to argue for leniency, but it’s more often considered an aggravating factor due to the danger these individuals may pose to society.
Секако дека има удел кога го носел на стрелиште, а мајката дозволила. Нешто што нормален родител не го дозволува и прави. Имал на кого да се метне.
Сметам дека проблемот е подлабок, детето еднаш има лежено на психијатрија, се губел мислам, не сум сигурна зошто. @Feminka22 така е да.
Ова само е приказ дека секое дете е способно за вакво нешто. Всушност нема некоја разлика меѓу Коста и тие деца коишто секојдневно вршат булинг врз другите. Сум искусила булинг и тоа некаде во првите оделенија од основно ама јас ги разбирав сопствените права уште тогаш, зашто имавме рана едукација за вакви проблеми во школото (преку учебниците), така што ги натерав родителите да ги подзаберат родителите на булито. За да се превенираат вакви ситуации треба да се нагласува воспитната страна на училиштето. Живееме во општество. Секој еден, вклучувајќи ги учителите кои му предавале на ова дете, родителите најмногу, соучениците и нивните родители и сите останати кои биле во постојан близок контакт со ова дете носат дел од вината. Нормално дека родителите и самото дете се најодговорни. Само едукација и кревање на СВЕСТА за важноста и уделот на насилството, негово ПРЕПОЗНАВАЊЕ и соодветно постапување. Да се истури целиот бес со цел да се оцрни целиот негов живот не е решение, посебно не кога се работи за ДЕТЕ. Системот треба да го реинтегрира ова дете за да може еден ден нормално да се вклучи и да стане корисен член на општеството(што нормално е поим за другите возрасни-деца кои проблемите ги решаваат со уште поголеми тантруми). Децата се мали психопатчиња и општо 99.9% се однесуваат анти- социјално, hence процесот социјализација кој очигледно не бил успешен кај Коста и никој не приметил ниту се заангажирал. Испаѓа само дека возрасните ги нема никогаш во равенката кога станува збор за ваков проблем на училиште. Лично се имам борено како дете или тинејџерка(?) да му посочам на родителот дека однесувањето на неговото дете е несоодветно и насилничко (кон сестра ми која исто имаше проблеми со интеграција заради xy разлики во способностите) што беше пречекано се исмевање. Не е Коста психопат, тој е само едно дете кое да, точно со умисла, но и во една афектна состојба(импулсивно) како што самиот кажал извршило убиства за да возврати на насилството со насилство. Јас сметам дека треба да се казни, но да му се даде шанса без разлика на околностите да се реинтегрира после одреден период. Тој сфаќа дека тоа што го направил е лошо и се кае. И не само децата, туку и сите престапници треба да се третираат како луѓе кои имаат проблем( т. е. ДА ИМ СЕ ПОМОГНЕ) , а не како ѓаволи. Токму тоа е замислата на општеството како конструкција. Така само се замачкуваат реалните, длабоките проблеми. Секако, ова само во некоја утопија ) Зашто да се решаваа вака проблемите, немаши ни ги има, или пак, не во толкав број. Ако не беше пристапот до оружје, ќе беше ножеви или нешто друго. Макар што родителите и со запоставувањето и неразговарањето и со тренингот имаат најголем придонес и треба да сносат најголем дел од казната. Социопат и психопат се две различни дијагнози за кои колку што знам нема јаки емотивни реакции како страв(состојби на афект) така што детево не изгледа дека задоволува критериуми. Тоа е акумулиран бес што не можел во полоша форма да избие. Затоа се родителите криви. И секако дека има подлабока причина за отфрлањето. Скоро секогаш има. Најчесто е некаква различност во прашање. Лугето функционираат во социјални групи врз база на сличност, ако некој се разликува тешко него. Уште фали родителска запоставеност во такви ситуации.
У афект е ако ти ме удриш, и јас ти вратам. А праење бомби, читање закони, праење списоци. НЕ е афект Не го брани. Може читаат деца, ќе помислат дека е ок да се понашаш ко у УСА да си
Не е најголемиот проблем што го носеле на стрелиште . Стрелашвото е спорт . И на Олимпијада го има . Не сите што одат на стрелаштво убиваат луѓе . Јуле убаво објаснува . Уште на почетокот "долови " од каде е проблемот
И притоа гледал и проучувал закони и сфатил дека нема да оди во затвор, направил молотови коктели и слично. Да, проблем е што одело толкаво дете што до вчера пелени носело.