bullies se najveci psihopati, ic ne gi zalam, da ne bil bulingot cisto sumnjam deka bi napravil masakr, cisto od informaciive sto gi imame mnogu verojatno deka bulingot bil triger, zal mi e samo za decata sto mu se nasle na pat.
Истото го зборуваше еден доктор прееска на Прва ТВ . Од премногу гејминг имаат искривена реалност и живеат во друг свет.
@Yowannty не сме психолози ниту психијатри да, ама луѓе кои тоа се веќе го квалификуваа како психопат. Потполна смиреност, одсуство на морални кочници и емпатија се и те како одлики на психопати. Планирано убиство разработено до детал, мапа со клучни точки, список за ликвидација прецизна егзекуција, па уште и сам повикал полиција да ги извести дека извршил повеќектатно убиство. За ова нема оправдување, оној момент кога земал оружје во раце и пукал, престанал да биде дете, он е масовен убица, штета што законот не го прифаќа тоа. Нема оправдување, а најлошото што можеш да го прочиташ е дека не може кривично да одговара. Бидејќи нема ни 14 години, ваљда од тие години можат да го упатат во казнено поправна установа, каде што би бил од 6 месеци до 4 години максимум. Значи испаѓа како ништо да не се случило што е ужас над ужасите да за овакво злосторство не одговара оној кој го сторил без разлика колку години има. Прашање е дали ќе биде во некаква установа од затворен тип додека да се процени здравствената состојба од надлежните, кој знае што може да се случи. Најверојатно ќе го дочека судење кога ќе наполни 18 години ако до тогаш не запалат некаде каде што ќе бидат надвор од дофат на законот. И кој е крив? Родителите, семејството, домашното воспитување, училиштата, друштвото, институциите? Денес не смееш свое дете да го пипнеш а не па да го мавнеш по газ, па стануваат бахати, малтретираат наставници и се околу себе затоа пто не знаат за казна. Сетете се на видеото каде што и извлекоа столица на наставничаката. Видеото кружеше насекаде, беше во сите новини и на крај ниеден од злосторниците не одговараше. Законот мора да се менува, да се намали границата на возраст за кривично одговарање.
Да бе го решиле проблемот што го префрлиле во друго одделение. Полошо направиле. Требало во друго училиште да го префрлат.
Јас колку што прочитав, речиси сите жртви се девојчиња, освен чуварот и едно машко. Од кај сме сигурни дека починатите му вршеле булинг него? Пошто мене некој да земе да напраи листа со имиња на луѓе што сака да ги изрешети, скица како да влегува во училниците, ладнокрвно да испука 25 куршуми, да си се јави сам ладнокрвно во полиција и во станица да не покаже каење не ме асоцира само на булинг. Туку на класично психопатско растројство.
луѓе, сите сме играле ГТА, сме играле крадци-полицајци, сме играле убиец, мафија. Јас бар од тие шо ги знам, никој уште не е во затвор. Ама тоа знаевме дека е игра. И дека не смее да се реализира сфаќам шо сакате да кажете ама игра толку да влијае, или булинг еве да кажеш, сфаќам и булинг и малтретирано итн.. и не го дружеле, верувајте сум осетила. Ама кај мене пример не работеше да ги мрзам нив, и да мислам како да ги убијам. Ја се плашев од нив, се плашев да пријавам, да кажам дома, у школо идев и си идев со главата надоле и глас да не ми чујат. Гледав да сум неприметна и молев Бога да заврши 9то побрзо. Ама НИКАД никад не ми дошло да ги пукам бе. Прво ради моите, второ знаев дека еден ден ќе помине, како шо и проаѓа има институции, нека вика боље од прозор, дома еве нека крши вазни, ако толку мора да е со насилство, психолози, психијатри, Б6, валеријана, чаеви за смирување ама 2 пиштоли, со 3 шаржери од кои секој збира 15 куршуми, не е решение
А требаше ли да се самоубие типот за да те асоцира само на булинг? Психичко растројство до тој степен е последица на некои претходни активности. Не се оправдува тоа што го направил, ама сигурно е малтретиран подолг период, за да дојде до тој степен да изгуби емпатија и да го испланира и спроведе тоа што го направил.
Signs of psychopathy behavior that conflicts with social norms. disregarding or violating the rights of others. inability to distinguish between right and wrong. difficulty with showing remorse or empathy. tendency to lie often. manipulating and hurting others. recurring problems with the law. https://www.healthline.com/health/psychopath#signs
Го малтретирале или не, ваков крај на животот не заслужиле. Малолетников имал детален план да убива деца од повеќе одделенија. И не значи дека сите убиени деца го малтретирале. Како и да е, не треба да се жали. Тоа е оправдување. Булинг не се решава со убивање, туку се пријавува во институциите. Ако институциите не реагираат, се бара од медиумите преку вест да ги повикаат. Психопат и убиец не е за жалење.
Се согласувам. Затоа наставниците и цел образовен систем кој има директна комуникација со деца и малолетници пред се треба да бидат добри психолози. Да можат полесно да воочат доколку постои проблем кај детето. А родителите да бидат отворени кон соработка со истите. Убиец се станува, не се раѓа.
Children that show a lack of empathy, lack of guilt and have shallow emotions, defined as callous-unemotional traits, are at increased risk of developing psychopathy in adulthood. These children are more likely to display anti-social behaviour, such as bullying and aggression Research indicates that psychopathy results from a complex combination of genetic and environmental (non-genetic) factors. Are sociopaths born or made? The reasons behind the disorder are not fully understood. The current belief is that psychopathy generally comes from genetic factors, such as parts of the brain not developing fully, while sociopathy results from an interruption in personality development by abuse or trauma in childhood. Dec 16, 2022
Очигледно не го решиле. Имало и во наше време такви случки, ама ги решававме сами. Ќе одам дома ќе плачам оти Киро ме нервира. Еве јас бев добра со мавање во далечина. Две глави имам дупнато од некои кои ми се правеле фраери. Како сум го мавнала меѓу очи, како оси да го боцкале. После веројатно се слушна надалеку за мојата прецизност и никој не ме закачаше.
Никако не требало да се самоубие, кај го реков тоа? Ама никако и не требало да земе пиштол во рака и да го убие пола клас.
Треба да оди по институции да се бори против булингот. Никој не презема одговорност, сите ги заташкуваат случаите, и жртвите мора да се справуваат сами. Некој со самоубиство, некој со молчење и уништување на својата психа, некој со убиство на другиот. Страдаат невини луѓе, тоа речиси секогаш. Ама па ако се преќутува, булингот никогаш нема да се искорени. Премногу се потпирате на институции, божем тие ќе ја оправат работата. Сега од тие што го малтретирале а се живи, ќе имаат две продолженија: Или никогаш повеќе нема да им текне да навредат некого а камо ли да малтретираат, или ќе продолжат уште повеќе, бидејќи секако се неемпатични разгалени дечишта.
Сите сме биле жртви на булинг на некој начин тоа е точно но не секој исто реагира при насилство. Секој човек е од башка материјал и секој се понаша различно во таква ситуација. Психологијата на луѓето е сеуште недоволно истражена наука. Некој ќе се справи вербално, некој физички ќе се пресмета со соучениците. Но некој за жал ќе си посегне по животот или по животот на тие што го вознемирувале. За ваквите немили настани на прво место ги наоѓам виновни родителите кои потфрлуваат во воспитувањето на децата, не им посветуваат доволно време btw и самите родители се доста индоктринирани со западнјачки шунд навлезен во сите сфери на општеството, суров материјализам, конзумеризам, искривени човечки вредности и лош образовен систем. Кога ќе ги собереш сите овие феномени на купче добиваш едно дисфункционално друштво кое и морално и духовно деградира. А ваквите инциденти се храна за "sверот" што ги стимулира сите вакви појави во позадина а жртви се сите и загинатите деца и сторителот што бил жртва на булинг. Не е вината во децата ни најмалце, а систем со злобни и деструктивни накалемени вредности од западот едноставно е измислен да продуцира психопати и духовно и морално осакатени луѓе. За крај што поскоро се прифати homeschoolingot како еден чекор напред кон сеопшто добро тоа подобро. Ваквово образование ќе продуцира допрва жртви за жал.
Баш еднаш поодамна читав за еден друг случај. Брат на жртва на силување имал план да се одмазди на силувачот со киселина. Ама, друг човек случајно му заличува на силувачот и го осакатува него. Дечково што настрадал по грешка со тешки изгореници на лице завршува во кома, па 10тина операции и лузни до крај на живот. Ако братов не бил крив, дечково па ич. На крај он си го добил ни крив ни дужен. Тука сум сигурна дека минимум еден од убиените нема никаква вина ни провокација. Чуварот завршува на оној свет зашто некој друг малтретирал некој трет. Ако детето не било криво, чуварот уште помалку. Некој платил туѓа грешка. А платил ради детево. Детево одлучило кој да плаќа за булингот.
Абе што ви е гта метеа, реалити шоуа, пиштоли на вода, филмови со насилство дрн дрн јариња, која е потребата дете 12-13годишно да ракува и да се учи да пука нека излезе со изјава таткото да каже за кај го спремал детево? ние со Чак Норис и Ван Дам пораснавме што денешниве можат само вода да им носат па немаше вакви дешавки
Баш, а вака претежно ги решаваат, или во друго одделение или во друго школо. После насилниците си наоѓаат нови жртви. @friendy искрено аман од тоа "во наше време", не се сите деца толку силни па да се справуваат сами. И во наше време имаше деца што плачеа секој ден во школо и после школо поради однесувањето на другите деца, ете среќа не завршило како ова. Баш со отпишување од школо ги "решаваа" проблемите.