Го ставиле на оддел невропсихијатрија? Колку време може да биде таму? И што понатаму? Немој за некоја година да го пуштат на слобода
Кате и психопатов и убиените деца се жртви. И тие што вршеле булинг не заслужиле вака да завршат. Никој не заслужува вакво нешто. Ама прстот треба да се впери на друго место. Детето барало помош. Сега читам интровертер бил. Не бил од што сака туку од што бил малтертиран и исмејуван. Но останале слепи и еве ја последицата. Невидена трагедија во која жртвите се деца.
Колку и да е тешко да се зборува за детето кое направило такво нешто со емпатичен тон, реалноста е дека е испуштено од раце и му требала помош. Џабе зборите дека многу деца се заебавани на школо и им и е тешко, па не убиваат, но ниедно дете не е израснато во исти околности, со исти родители и нема ист карактер за да ја има „формулата“ да дојде до степен да се справи со своите проблеми на ваков начин. Како прво, таткото кој вежбал пукање со него... немам коментар, воошто не треба 13 годишно дете да држи пиштол во раце. Како друго, сигурна сум, сигурна, дека поминувал многу време играјќи видео игри затворен во соба и кај никој тоа не вклучило аларми да размисли за квалитетот на како расте тоа дете и колку е океј за неговото ментално здравје што живее така. Како трето, децата кои вршат булинг во училиште кои исто така се испуштени од раце и се во болка, но го искажуваат тоа на тој начин. Како четврто, наставниците и родителите кои никако не се доволно едуцирани да препознаат таков проблем кај своите деца и да се залагаат за негово решавање. Како петто, Корелацијата е тука. И така. Праќам сила и сочуство до родителите на загинатите деца како и сите кои тој ден изгубиле некој.
Буквално најлошо од се е што настрадале невини дечиња колку што разбрав и јас. Деца кои воопшто не биле во никаква расправија со детето претходно. Значи пак ќе кажам, иако му била укажана психолошка помош како што пишуваат, сепак се тоа било недоволно сфатено и не било доволно обратено внимание, психолошката помош не била доволна очигледно. Во случајов била потребна и сѐ уште е неопходна медицинската помош, особено од специјалист психијатар.
Знаете со бранење и сочувствување на психопатов им давате елан на новиве генерации? И ако помине минимално дека се повеќе ќе фати замав ова пукање низ цел Балкан? Бетер од УСА ќе сме пошто децата ќе се Бог и батина. Има луѓе психопати има и имплусивни ликови што во момент им доаѓа блиц идеа и очигледно си ја реализираат.
Колку сме ние возрасните пореметени, тешко на децата со нас. Како е дозволено новинарски екипи да испитуваат малолетни деца од основно школо за оваква работа, за на телевизија, за кликови, каде е новинарски кодекс тука, каде е одговорноста? Како? Возрасни безмозочни амеби, па од кого да учат бре деца, од кого? Лудило.
За истово правевме муабет со моите дома. Паралела ќе направам со лудово возење по булеварите. Сите кои до сега усмртија стотици луѓе, или слободно шетаат или се минимално осудени. И понатаму лудо се вози и секоја недела има по една сообраќајка. Исто ќе биде и со ова доколку помине неказнето и доколку не почнат сите школи да си преземаат мерки против булингот и агресивните ученици. Ова е страшно, но да не заборавиме дека од страшното може да има уште пострашно.
Како тие деца ќе се вратат во тоа школо после неколку дена или недели? Како ќе седат во таа училница, како ќе се движат низ тие ходници? Траума до крајот на животот за сите, но, посебно за родителите на жртвите. Да ти е страв да станеш родител, да се плашиш да имаш дете, да го пуштиш во школо. Некогаш барем школото беше безбеден простор. А, сега? Во која насока одиме. Страшно.
Булинг е доста поразвиено и покомплексно отколку некој што прави ваков масакр. Пред да ме сфатите погрешно, не ги споредувам тежините на двата исходи, но штетата е далеку поголема на долг рок со булингот. Со психичката и физичката тортура (тепања од дома за глупости, булинг во школо, силувања, семејни насилства), се уништуваат илјадници луѓе секој ден. Еве поради денешниов настан, паднавме во муабет за другар од основно, кој сега му е колега на работа на еден познаник. Детето во основно беше изложено на секојдневен булинг од локалните мангупи, па и од женските (тие попопуларните). Беше тепан, влечен, му беа уништувани книги, прибор, кажувани погрдни зборови, навреди. Се гледаше малку дека е да речам природно помалку интелигентен од останатите, ама со тек на време почна повеќе да забегува, со секое наредно плачење, и страв што ќе му се деси во школо следниот ден. Сега ми кажуваат на работа дека правел ептен неповрзани муабети, глупости, грешки во работата, чудно однесување, што е последица на булингот. Е сега никој не го есапи него за човек бидејќи е ненормален нели, и ниедна институција ниту пак човек не му помага. Ама да му текне да се самоубие или да убие некој, ќе биде или пичка во душа, или убиец. А такви како него се еден куп, сигурно и вие познавате некои кои се смениле на полошо поради тие психички последици. Постепено, тивко уништување на поединци во општеството, на подолг рок е поголема штета од епизодни масакри и слично. Убиство е нешто најлошо, ама па секојдневен булинг на 5 од 20 деца во клас, на долг рок дава нестабилни луѓе, потенцијални криминалци кои се опасност за секое општество. Затоа велам дека штетата е поголема од она што ние како луѓе не го приметуваме обично. Не потценувајте луѓе во афект, а поготово не оние на кои им фали некоја жичка во главата. Ама некој ако е нормален, не е интересен за булинг нели.
Не, пред малку на порталот на Нова баш сочно си изнаприкажа новинарката со девојче, не ѝ беше заматен ликот, колку од убиените ги знаела, каков бил убиецот, каде ѝ се сега другарите, дали се дружеле, колку пати пукал. Мераци, еден кафе муабет си направија.
Не ми се допаѓа што слушав еден психолог на РТС вести како објаснува наводно како една од причината за ваквиот чин бил повлечениот карактер на детето. И што да правиме сега, сите повлечени и интровертни деца имаат потенцијална психопатологија ? Нема ништо лошо во тоа да си интровертен и не треба уште толку да се изложуваат на мета таквите деца. Друго, невниманието на родителот со оружјето го осудувам, затоа што татко ми е воено лице во пензија и јас и ден денес не знам каде го чува пиштолот, иако сум возрасна личност. Постои нешто што се нарекува "култура на насилство" што суптилно ни се проткајува низ секојдневниот живот, не сме ни свесни колку многу сме изложени на тоа. Но, се работи и за недостаток од критичко мислење, младите дигиталните информации ги конзумираат без да имаат време да ги обработат, најчесто преку социјалните медиуми. Распонот на внимание во просек е осум секунди, заради тоа бескрајно скролање. Системот и институциите дефинитивно се трули штом се случуваат вакви ужаси. Повеќе фактори допринеле до ова што се случило, и не е само индивидуално туку и колективно...
Дома ќе го пуштат за неколку дена. Нема никако да одговара дека нема навршено 14 години. Кажаа и на тв прееска.
не ама непишано правило е дека најтивките се најопасни и горе пишав. Искуство од наше полициско лице пошто гледаат со кого имаат работа тој шо е тивок, верувајте ми дека во главата му е гласно има разлика меѓу ќутам пошо сум интроверт и ќутам пошто не ми е добро во главата
Па не знам дали може така уназад да се рачуна. Ама ако може нека гласаат одма и нека одговара ѓубрето.