Амин. Кешки тоа да е решение. И не мислам иронично, и не мислам дека некоја корист од тик ток има. Ама само тоа ли е платформа на ултимејт глупост?
не знам, од 2020 немам тикток искрено една вечер, ај уште едно видео уште едно, и до 5 саат сум окапала еј, до 5 за учење не седам до 5. И земав го избришав следниот ден, сама си се наљутив како може толку да се замаам и сеа коа ми праќаат линкови колеги, не отварам, не ме занима жива глупост е
абе тоа да ама таму ги гледаат сите трендови мене на инста ми искачаат quotes, коли, UFC, шминкерај, кучиња не ни пратам што е ,,шема'' а таму на она FYP- for you page им искача по алгоритам шо лајкнале или трендови искачаат бар нешо со учење да беше да прашаш сеа 7-8 год дете дали знае шо е шуга, шо е виножито, шо е граница, шо е играње со џамлии мислам ќе нѐ напраат на будали а ако не знаеш тикток да снимиш, ко ја на пример, исто си будала, не си у тек
Ја видов и мајката што се дере... Господи... Карен... и требаше пажња во трагедијата...бил против ќерка и што пушела, бил зло... Омфг... кој е зло Славице? Тикток не е лош. Алгоритмот е супер. Тоа што гледаш, тоа излегува. Можда треба повеќе контрола. Ама и на инста и фб истото беше.
Вака...не асоцира зборот вирално на вирус? Инфицирано општество, без никаква контрола. Реално, 24 саати никој не може да му биде цајкан и цензор на дете. А манки си, манки ду. Parental guidance recommended. Важи, обавезно.
Нека трепка. Очигледно новиве генерации немаат емоционална интелигенција. Премногу видеоигри и живеење во филм си го праавт своето. Како го оправдувате, според вас и Хитлер и сите негови следбеници се невини, евреите се криви за холокаустот
Ќерки што никогаш не се доволно добри, но исто никој не е доволно добар за нив. Па или остануваат сами цел живот или не можат да ја поднесат сопствената мајка и ја мразат од дно на душа. Мајкава булинг и направи на ќерка и јавно, вика мене ме болеше гз за да се прилагодувам, ама ќерка ми е таква да сака да се прилагодува за да ја прифатат. И после? Што да очекуваме? Детето дома ова го слуша, збунето помеѓу надворешното фалење на родителот нарцис, со кудењето на само, или ваков лудачки екстрем кај што демек мангупски кажува нешто за своето дете... И после оди во школо и станува були... или вади пиштол.
@malerozna Оф туго. Се посочува коренот на проблемот, да се преземат потребните дејствија за да утре пак да не дојде до истото. Сите родители и надлежни мора да извлечат поука и да бидат далеку поодговорни. Како читате дека се оправдува, не ми е јасно
https://www.slobodenpecat.mk/bitolc...-se-zakanuval-na-neimenuvan-visok-funkcioner/ овој сеа одма ќе го скинат а за ова шо праиме? https://skopjeinfo.mk/uchenik-nosi-...o-aerodrom-predupreduvaat-zagrizheni-roditeli или овој, исто дур не заколе некој, ќе викаме ,,абе дете е'' или за ова шо праиме што убаво, семеен бизнис. На тато дилерот. Овие ако се тие шо мислам, од Сарај. Татково више еднаш лежеше, а син му сто души ќе изгазеше со поршето Имено, околу 17.00 часот на улица „Скупи“, биле запрени три патнички возила со скопски регистарски ознаки, и тоа „форд галакси“, управувано од Б.З.(44), кое имало улога на чистач, „пежо експерт“, управувано од Р.З.(49) каде сопатник била неговата сопруга Џ.З.(45), додека третото возило „БМВ“ го управувал нивниот син И.З.(19), сите од Скопје. При даден знак на полициски службеници за запирање на возилата, Б.З. со возилото се дал во бегство, но за кратко време од полициски службеници возилото било запрено, а возачот бил лишен од слобода. При извршен преглед во возилото „пежо експерт“ биле пронајдени 13 големи картонски кутии во кои имало 102 пакувања со марихуана, а од слобода бил лишен и возачот на „БМВ“, кој имал задача да предупредува за присуство на полиција. 19 год еј. Го стаиле за да предупредува присуство на полиција мајка му и татко му ејјј ало
Баш ова. Од целово ова единствена поука што ќе извлечат потенцијални насилници е дека ќе поминат неказнето и дека секогаш како изговор ќе може да искористат дека биле малтретирани и така ќе добијат повеќе сожалување отколку жртвите.
Нема оправдување. Сите бараме причина.Зошто се случило. Мора да постои. Дали се видео игрите и живеење во паралелен свет. Дали родителите дебело потфрлуваат. Дали системот. Дали нема веќе емпатија кај омладинава. Дали е булингот. Дали детево било болно. Мора да се открие.
A што треба да прави да седи да молчи да дозволи да го газат. Единствено средство против булинг е вербално справување за ова треба нерви и интелигенција што ја нема секој и втората варијанта е физички да се пресмета немам ништо против ако некое дете е малтретирано да земи да ги издешка дебилите.
Сето горенаведено. И? Со тоа што-дали нема емпатија, не е причина. Последица е. Дури не станува збор за емпатија. За отсуство на нешто многу елементарно станува збор-отсуство на чувство, на поимање што е добро и лошо, немање на страв од последица. И пак ќе прашам-и?
Не мора да е сето погоре наведеното. Инаку е најлесно да го осудат доживотно детево. Ќе добие казна,иако тоа нема да ги врати децава. Ама ни тоа нема да го реши проблемот што постои. Имаме проблем пред кој не смееме да замижиме. Овој случај ни ги отвара очите. Огромни проблеми и застрашувачки не чекаат. Мора да почнеме да ги решаваме.