Масакр во училиште во Србија

Discussion in 'Политика и настани' started by Ahoy, May 3, 2023.

1. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Ова личи и на терористички напад.

3. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Не само што треба поголема контрола кој и како може да поседува оружје, туку и психолози и педагози треба на годишно ниво да вршат прегледи и проценки на учениците, а не само за украс да се.

ZAHRA, sj *O*, Bitter-Sweet and 8 others like this.
  4. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Психопати не може да се препознаат така лесно. Најчесто се преинтелигентни и бидејќи немаат социјални скилс имитираат од другите за да изгледаат "нормално". Детево дефинитивно имало психички проблеми, меѓутоа огромна кривица имаат родителите. Прочитав дека детето се борело со депресија. Ако како родител си свесен дека детето не ти е океј треба да му обрнеш внимание и да е под надзор, а не да го носиш на обуки за пукање и уште да оставаш пиштол/и достапни за дете.

Мене целата ситуација ми е прежална и за родителите и за децата, од училиште кое што треба да е safe space за децата да дојде до ваков хорор. Какви трауми сега ќе имаат пустите...

5. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Неизбежен е булинг можеби ама ваква реакција не е неизбежна.
    Не живеам во розев свет, не рипај без потреба.
    Сум била јас жртва на страшен булинг во средно, професорите гледаа, ништо не превземаа. Не беше физички, но психички. Инте како можеше да се избегне ако на прв обид се реагираше ама не.
    Не е неизбежно дете да земе пиштол и да го испразни во други деца.
    Родителите и стручните служби треба да си ја работат работата.

ZAHRA, smooch, sj *O* and 4 others like this.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Па за булингот пишевме дека е неизбежен, не за пукањево. Не ми измислувајте нешто што не реков. Демек шо, се исполни оти ми измисли дека сум рекла пукањето е неизбежно? Ти што измислуваш некој што не рекол нешто за интересна да се направиш булинг е?

7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Родителите се криви зошто не си ги воспитуваат децата од она не мора детето ништо..не мора да знае што е почит, емпатија. Како смее наставник да викне или да стави ниска оценка на "малите генијалци". Деца буквално немаат никаква почит никакво воспитување распрдена команда. Маж ми има тетка и снаа наставнички правевме муабет викаат не смееме на децата да им дадеме домашно за викенд зошто некој родители се бунеле, како тоа они треба да одмараат не домашна да пишуваат. Родителите се криви зошто дома ако имаш оружје детето не ни треба да знае, тоа се чува на сигурно место. Маж ми има од работа децава не ни го виделе не ни знааат. Башка детево знае да ракува со оружје, а тоа мора од возрасен да научи, што има дете да знае како се ракува со оружје? Која е потребата од тоа? Жално за децата и вработените кој го изгубија животот.

8. shz

shz Форумски идол

Ау страшно баш сега слушнав ми се наежи кожата.
    Овие генерации се страшни да ти е страв што ќе направат следно.
    Кога бев мала вакво нешто не сум слушнала од моја или блиска генерација.
    За булинг секаде е имало и мене се ме малтретирале ама ете не сум убила никој ниту пак сум помислила на такво нешто.

senjorita-v and sj *O* like this.
  9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Ова мириса на терористички напад, нашле дете кое е малтретирано лесна мета за перење мозок. Ајде пиштол од татково нашол ама бомби, зарем дома и бомби имале? Треба да се испита од корен за да не се прикрие нешто.

10. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Имал молотов коктел, тоа не е бомба, бомба класична, него сам можеш да ја направиш, буквално има на гугл како.

11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Крива е целата генерација родители на денешните деца што дозволија да дојдат децата до ова. Срамно било да се оде на психијатар и психолог, па детето ако покажува знаци на депресија или слично, ќе му дадат два шамара и марш во соба. Е не бива така. Треба да се разговара со тоа дете, што го мачи...
    Криви се и педагошките служби во училиштата што не си ја вршат должноста туку се натпреваруваат кој повеќе кафиња ке испие.

12. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Многу од нас сме биле жртви на булинг, особено оние кои бевме помирни и учевме, но јас ќе се дадам како пример моите родители ме советуваа како да се сносам со таквите личности и таквите ситуации, и еве ден денес немам никаква последица од зборови што ми биле упатени. Затоа родителот е оној кој треба да знае што се случува со детето. Секое однесување кое отстапува од нормалното треба да биде препознаено, ама не он одлучува да оди да учи дете да ракува со огнено оружје. Дете од 14 години треба да е дете да учи, да игра, а не да пука со пиштол. Треба да имаш некакво психичко растројство за наместо да најдиш решение на проблемот, ти да испланираш масакар.

13. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Slushav tonski zapis od nastanot
    Na kraj edno devojce veli
    NIJE NISHTA SMESHNO,STVARNO
    Uzas na takva tragedija nekoi od ucenicite se smejat

14. TheFiend

TheFiend Истакнат член

15. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Тоа е точно педагозиве се за украс само, јас кога бев основно и средно ако направевме некоја беља одма кај педагогот не праќаа и одма родител на разговор. Се сеќавам во средно еден период многу бегав од часови ( заради дечко) ме повика педагогот да разговара со мене да види зошто не одам на часови. Сега пак ќе речам се е до родителите ако пратат дете на педагог револуција креваат и се расправаат. Има случај овде во школово кај што ќе оди малиов, родител ги дупнал гумите на наставничка зошто ставила единица на детето негово..

Espadrila, Victorian, ZAHRA and 3 others like this.
  16. tanjita

tanjita Популарен член

Навооружен до заби што се вели. Обучен да пука не е од булинг да се разбереме.
    Ова е мислено , спремано одамна. Мене терористички напад ми стои.
    Не знам што да речам, се е отидено у неповрат. Да не му текне на некој тука да земеме дома децава да го пособереме малку.
    Со страв ли ќе ги пуштаме на школо.

sj *O*, Brinetka, Ahoy and 2 others like this.
  17. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Да ти е страв дете да чуваш и имаш во денешницава.

Amelia., ZAHRA, sj *O* and 4 others like this.
  18. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Мене ми личи на игра од плејстешн со примеси на документарци/ вести за сериски убијци кои ги гледаме во Америка.

mal.ecka, sj *O* and @ceci11 like this.
  19. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Видов на Фејсук на некоја страна адвокат некој кажал демек дека е малолетно па не може кривично да се гони....
    И што ако има 14 години, заслужил....

Skorpija25 and mal.ecka like this.
  20. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Србите се бетер од Америка. Уште кога ќе видиш дека слушат само улице београда и гледат задруга ....

ZAHRA, mal.ecka, daylight and 9 others like this.