Зошто ваков пристап на коментарот? Да те прашувам тебе пред да коментирам од сега или? Си бараш жртва за да се расправаш?
Реалноста е дека сите сме добиле некоја мисла у секунда да истепаме, отепаме некого (intrusive thoughts мислам се викаа) ама колку и да мразиме некој стварно, стравот од казна, осуда, последиците е едно од нештата што нѐ спречуваат. Тоест ради себе не правиме повеќе такви глупости него ради другите. Е сега ако викаме "па секој различно реагира" можеме истото и за овој од Младеновац да се каже. Што ако е 20 години, ете така реагира на нервоза и траума. А може и овој ко дете бил таков. Крај крајова, карактер не се гради на 18 години. Ама не, не треба да очекуваме дека пред врата и во парк некој ќе нѐ изрешета само зашто сЕкОј рАзЛиЧнО рЕаГиРа.
И треба да е ставен на клада, да. Не гледам причина зошто да не? Направил срање огромно, НЕПОПРАВЛИВА ШТЕТА, одзел НЕЧИЈ ЖИВОТ, секако дека треба да биде казнет СООДВЕТНО со делото. И тие што го малтретирале треба да бидат казнети СООДВЕТНО, не со одземање живот, туку со воспитни мерки.
Многу црно бело гледате на нештата. Наместо да се работи сега на последиците, требало да се работи на причините. Целиот систем не функционира. Никој тука не пропагира дека децата што му вршеле булинг дека не се криви. Но, не можеш да кажеш ете така направило детето според негова логика и тоа е. Да, тоа има логика и причина за неговите постапки, меѓутоа ако тоа дете е психичко болно таа логика НЕ Е РАЦИОНАЛНА. Неговите постапки според неговата логика загрозиле живот на еден куп невини деца и загубија живот 9 личности. А во однос на тригерот и преваленција во иднина, малку ли има случаеви во Америка? Не мора да се деси нештото кај нас за да се превземат мерки и да се работи со децата. Врсничко насилство и булинг не е нешто ново и не е прв пат да предизвика school shooting.
Звучи супер, ама да бидам искрена не очекувам ништо како резултат. Ќе се собере некоја работна група демек, кафе, цигарче, хехе хихи, ќе се излезе наслов во весник и тоа е. Еве и МОН да донесе некаква реформа, кадарот по школиве не сум сигурна колку е спремен на било какви промени, не знам дали постои поинернтна маса на луѓе искрено. Со чест на два-три исклочоци по школо.
Мама ова детето од кај најде вистински пиштол? Ние децата не смееме да си играме со такви работи, оти е опасно и можи да се повредиме, ни со нож ни со пиштол не си играат децата.... Слушна на вестите ќерче и само прашува цело време...Таа мисли дека детето сакаше да си игра ...
Istovo go staviv I kaj mene. ama ete pisuva clenkata deka se sprotistavilo nejzinoto dete i dobilo boks. Poveke me iznervira reakcijata od pedagogot "otidete I'm na vrata doma" cekaj be! Pred zgrada ili na ulica ne go tepaat,vo skolo se desava ova! Odgovornost N U L A! I Sega ke cekame istovo dete da se inspirira od psihopatot vo srbija I da se raspistoli vo skolo. Podobro da se spreci otkolku da se leci, ama pred nos da ni e I ne reagirame,samo da si go trgneme gazot nastrana vodeni po balkanskoto moto" zosto jas koga moze nekoj drug" Mi se slosi sabajlevo I za toj od Mladenovac, pak kapak citam Instagram na profilot od dnevnadozabeograda vo momentov se raspukal nekoj vo Belgrad pred nekoe skolo I ima apel da ne izleguvaat lugeto od doma. Ako e daleku Belgrad jas denes ne izleguvam od doma, psihata mi popusti,ne mi prima mozokov olku zloba I nasilstvo. Porazeni sme kako narod, Gospod samo da ne pomiluva.
Искрено, колку и да звучи грдо, ова е последица на Србите што се таков народ каков што се. Геноциден, полн со омраза, величат ратни злочини, најголемите идоли им се воени криминалци... Прст на глава после ова и да размислат во каква околина ги израснуваат нивните деца и што глорифицираат. Не може здрави плодови да има општество чија мантра им је „Уби шиптара!“, „Смрт за педера“ итн. Иста е паралелата во Америка, онаму каде што има највеќе пукања во училишта се државите на југ каде што историјата со робови е највалкана. Расизам, многу омраза, величење на пиштоли... и така растат децата пуни со отров и им текнува да земат пиштол и да пукаат. И така.
Тоа подобро звучи ако додадеш дека ќе лапнат некоја пара да формираат група, и натаму твоето мислење. кафе цигарче некој наслов, некоја работилница колку без ич и тоа е тоа.
Типичен денешен родител и после ќе се чудиме оти децата се лиглиња, булис, се' они знаат, ни почит ни бутур, се' они се во право... Наставникот да каже нешто? Ма дај, мама и јас сме главни. Не викам дека нема и наставници кои не си ја бркаат работата, партиски полтрони поделени во табори и сл. сето тоа стои, ама!, родителите се ненадминливи. Да не даде Господ денес да си наставник, само толку ќе кажам. И да те бива, и да не те бива, нема поомаловажена професија од таа во моментов.
Gluposti ajde sega i nacionalna omraza da se siri, sto generalizirate segde ima psihopati. I tvoevo e rasizam.
Не е точно. Никој никаде не оправда насилник, еве уште еднаш препрочитај ги мислењата, нема никаде такво нешто. Булинг никогаш не треба ниту да се оправда, ниту да престане да се зборува за него и да се игнорира. Тоа е една неисцрпна тема, која допрва треба да се дискутира уште повеќе. Апсолутно се согласувам дека булингот во школо е погубен и дека треба сите работи да се сменат од корен за да не дојде до трагедија. Детето не го ставивиме на клада (со изолирани мислења дека треба да се упука не се согласувам). Ама дека треба да си лежи доживотно во затвор треба. Она што цело време се пробуваме да ви го кажеме е дека сожалувањето врз таков убиец е погубно. Ословување на човек што ладнокрвно уби 10 души со ангелче и кукле е погубно. Разводенување на делото што го стори со фокусирање на булинг како фокална точка е исто така погубно. Затоа што дава илузија дека доколку некој го направи истово може да се "извади" на булингот. Пример кога сега некој нов би го направил истото и би рекол дека е малтретиран, ние повторно овде ќе се расправаме за тоа колку е булингот лош. И нема да дискутираме за тоа каква треба да е одговорноста на убиецот. Ова дете откако сменило смена било повикувано секаде да се дружи со децата. Повикан бил на секој роденден, имало девојчиња што го свиѓале. Преживеаното девојче вика дека во ниту еден момент не го изолирале. Уби невини луѓе, јас сум сигурна дека детево што Ахој го сподели што свири на клавир го нема малтретирано. Ниту пак некое од девојчињата што ги уби. Ниту пак тие што ги гаѓал во матките. Ниту пак верувам во неговата sanity штом направил пресметка дека закон не го фаќа пред да наполни 14 години. Исто така во станица кажал дека му е криво што не си ја завршил до крај работата. Значи тој не само што не се кае, туку жали што не ги доиспоубил сите. По неполни 48 часа, повторно нов масакр. Повторно убиени невини луѓе. А пишав вчера дека ми е страв дека пак нешо вакво ќе се случи и не погрешив. Ова не е крај, ми е страв дека ова е само почеток.
Ги туркаме проблемите под тепих ако така размислуваме. Пошто сите мислиме они се психопати, ние сме супер, не придонесуваме кон вакви ствари. А придонесуваме. ПридонесуваТЕ уствари. Многу е лесно да кажеме дека 13 годишното дете е психопат отколку да размислиме каде сме згрешиле ко општество за да биде израснато такво. Мислам, прво родителите како згрешиле како родители, потоа се друго.
А пази, не сме ни сигурни дека булингот бил тригер. Само претпоставки. Според некои тригер е што неговите биле разведени, немал добар однос со мајка му. Според други бил опседнат со слични пукања во Америка. Според трети ( меѓу кои и јас ) е класично размажено психопатче кое ужива во туѓо страдање. Не го знаеме мотивот, тој е релативен и субјективен. А објективен ФАКТ е дека УБИЛ НЕВИНИ ЛУЃЕ.
За мене ли збориш? Врска немаш каква беше ситуацијата, па да тресеш вака! Се уште ти е назад зимата тебе, кога ќе почне образовниот процес, дојди ќе правиме муабет за просветниот кадар и нивната посветеност и стручност.
Istoto go vezam 50 strani unazad, ne znam samo kako nacionalizmot ke go resi problemov, ako zaklucis deka srbite bile genociden narod??
Ај, те молам цитирај некој кој го сожалува и оправдува. Едно е да се обидеш да разбереш што се случило, за да превенираш во иднина, друго е да оправдуваш. Тоа е она што вие не го сфаќате. И со акцентирање на психопатот, ја минимизирате причината за делото, а тоа е булингот!!!