Масакр во училиште во Србија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ahoy, 3 мај 2023.

1. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    8.445
    @Цвет88 Никој не рече дека е нормална реакцијата што некој пукнал по трпење на булинг.

Само психолошки е подеднакво возможна деструктивна реакција како што е автодесктруктивно самоубиството.

Ама многу мислења беа во стилот "нормално е да се трпи булинг", сите сме го поминале :|

На smooch, elenaa0805, *Amethyst* и 13 други им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.655
    Допаѓања:
    121.952
    Јас сум една од тие генерации кога булингот беше нешто што не се ни спомнуваше. Резултат? Социјална нксиозност, панични напади, изолирање од луѓе.. и ред други работи кои ги врвев во животот.

На Na.talia 24, elenaa0805, *Amethyst* и 12 други им се допаѓа ова.
  3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.626
    Допаѓања:
    23.838
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.988
    Допаѓања:
    327.737
    На *Amethyst*, Bratot, Konfetka и 3 други им се допаѓа ова.
  5. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.240
    Допаѓања:
    50.827
    Има многу повредени и во тешка состојба сега кажуваше министерката за здраство.

На @ceci11 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Ќе ме нападнете ама јас сум за враќање на смртна казна не само за убијци, него и силувачи, крадци и други потешки случаеви.

И треба Вучиќ да побара рација на населението, да се прочешла секоја куќа и стан дали чуваат оружје, дали имаат дозвола, во кои услови го чуваат.

За секое семејство по еден психолог, поголема контрола во училиштата, забрана за мобилни телефони за време на училишна настава, построги правила во училиштата.

Забрана на Тикток, фб и инстаграм за малолетни лица, забрана за промовирање насилство на тв ( гледам поткренале петиции за укинување на Пинк и Хепи ), забрана за глупи шоу-а како Задруга.

Време е да се чешла сѐ, почнувајќи од школите па се до возрасните. И секој што ќе роди дете да биде посетен од психолог дали е способен да чува дете и да се соочува со предизвиците и ризиците што ги сноси како родител,како и одговорноста.

Бидејќи ова се две големи трагедии една по друга сметам дека, а и верувам дека нема да се заборави за три дена.

И да напоменам пластичните играчки за деца во форма на пушки и пиштоли треба масовно да се забранат!

На Likicka, Na.talia 24, elenaa0805 и 22 други им се допаѓа ова.
  7. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    1.671
    Сосема се согласувам со тебе.

8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.876
    Допаѓања:
    129.811
    Од смртна казна може да нема резултат.
    Подобро да има нови закони според кои и малолетници ќе одговараат како возрасни.

На Likicka, Bubish26, sj *O* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.324
    Допаѓања:
    19.729
    Ќе има зошто ваквите случаеви никогаш нема да се ресоцијализираат и вратат во нормала. Да биде цел живот во затвор или психијатриска болница и да ги чуваат и ранат со пари од народот и од родителите кој си ги изгубиа децата. Ако отиде во затвор голема е веројатноста да биде пуштен после неколку години. Во затворот нема сигурно добро да поминува уште повеќе ќе го забегаат и големи се шансите истото да го стори кога ќе излезе. Се сеќавате на силувачот во Србија кој го пуштија после неколку години затвор и кој даде изјава дека планира повторно да силува? 99 % од ваквите случаеви го повторуваат делото.

На Pixi5, Гладиоли, bicycle и 7 други им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.876
    Допаѓања:
    129.811
    Дека има ризик, има.
    Ама, ене ги САД.
    Имаат смртна казна, но криминалот цвета.

На *Amethyst*, CameliaMiller и Angie1432 им се допаѓа ова.
  11. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Не е само булингот во прашање, а и не знаеме и дали воопшто се соочувал со булинг. Не знам зошто поедини толку го споменуваат како можен тригер.
    Можело и женска да го откачи па да ја убие ладнокрвно, и во ситуација кога не би можел да дојде до оружје.

Точно дека ако не бил обучен да ракува и ако немал оружје дома не би дошло до убиство од ваков размер, но дека на 13 години има психопатско ладнокрвно однесување и без булинг и без оружје кога тогаш би посегнал по нечиј живот било да е женска, во иднина жена, шеф на работа, било кој...

Пак најголемата кривица ќе ја најдам кај родителите кои би требало најдобро да го познаваат сопственото дете. Ако детето не може да му се каже на родител за се што му се врти во главата, промашил огромен сегмент од родителството.

Затоа родители научете ги вашите деца да ви кажуваат како им поминал денот уште од најмала возраст. Како поминале во градинка, што било добро, а што лошо во денот, како се чувствуваат. Потоа и сами ќе створат навика да ви се исповедат, некои полесно, некои потешко, на нас е да се потрудиме.

На Bubish26, Гладиоли, simoncelicius и 2 други им се допаѓа ова.
  12. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    3.306
    Жално какви сѐ мислења испрочитав, од кои на некои од нив-мајки.
    Уствари она што психологот, колешката Даниела Остојиќ го вели цело време е она што го мислам и јас, како и она што @An-na и @Yowannty го доловуваат цело време. Ама не, кога не гледаш подалеку од хоризонтот нема да ги разбереш некои работи.
    И јас бев жртва на булинг 4 години иначе. Нема да навлегувам во детали. Точно, не убив никој од булите но сум можела и јас да станам Коста. Во секој случај сум психички оштетена и сѐ уште се учам како да живеам со тој дел од мојот живот.
    Со психата нема црно/бело, исто како што нема ни со законот-секој случај е индивидуален. Она што Даниела и тагнатите членки го верглаат цело време е да се најде коренот на овие "социјално изопачени појави", за да не станат секојдневие. Ама не, полесно е да се етикетира и да се затвори случајот.
    П.с. Само изнесувам свој став и не напаѓам никој кој не размислува вака. Секој што ќе ми реплицира во обид да ме побие со свој поинаков став, нема да добие повратен одговор од мене.

*потсетник за мене-дочитај од 62 страна

На Stressed Out, smooch, Lianna Anna и 20 други им се допаѓа ова.
  13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.398
    Допаѓања:
    22.644
    Па така де..
    На интернет децава читаат се, па многу лесно може да сфатат дека е сосем во ред психички да попуштат.
    Пошто е нормална и очекувана реакција после булинг.
    Место да се каже дека е во ред да ги имаат тие емоции кои им се јавуваат во моментот и дека во ниеден случај не е во ред да ги остават така за да ги доведат до психичко попуштање.

На MandyLane и Maca Macka им се допаѓа ова.
  14. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.324
    Допаѓања:
    19.729
    Искрено немам чуено дека некој од децава кој имаат вакво дело сторено му извршиле смртна казна таму. Мислам дека не е ист законот во сите држави, а ги има 51 или 52. Ова е балкан мислам дека итекако ќе се подзамислат да сторат вакво дело знаејќи дека ќе ги погубат. Овој да сакаше да умре ќе се самоубиеше немаше да направи масовно убиство.

15. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    1.545
  16. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Ova kaj nas vo makedonijava!?

17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.565
    Допаѓања:
    8.935
    Во Америка се случува доста често на малолетници да им судат како возрасни ако е делото ептен страно, баш во вакви ситуации, масовни убиства, school shooting, чедоморство, силувања и слично. И од тие случаи во црна хроника на кои се сеќавам, им се суди како возрасни (ако се малолетни) или им се дава доживотен затвор без можност за помилување (нормално ако се докаже вина во судскиот процес). Ама Америка има исто лоши закони, и исто се случува виновник да биде ослободен поради дупки во законите (најстрашниот случај што го памтам е Кејси Ентони што си ја уби четиригодишната ќерка и беше ослободен поради недостаток на физички докази). Ептен е комплексна темата казна, јер во Америка исто има многу случаи на смртна казна за невини луѓе, исто и тоа им е голем проблем.

На nextredstyle, Angie1432 и VDT2906 им се допаѓа ова.
  18. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    4.130
    Нов масакр во Младенвци или некоја лажна објава?

На @ceci11 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bertold

bertold Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    8.179
    Сите сме имале некаков тригер некогаш, ама најголемиот дел од нас не сме убиле никого.

20. TheFiend

TheFiend Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2023
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    412