Абе не може да е легално дете да оди на стрелиште ама да не одговара за вакво нешто. Ако е дете, и за тоа е дете
Искрено знам дека глупо звучи, али пола и више од овие што ги убил и ранил се колатерална штета, нит криви нит дужни. Реагирал импулсивно, може спремал он планови, се мислел денес утре, па ај не, и најверојатно ескалирала ситуацијата, може имало инцидент наводно на тој некој роденден предходниот ден. Али да бил толку психопата и промислен, немало да влезе на влезна врата и да пука одма, да убие недужен човек и девојчиња, ќе го ставел пиштолот у ранец, па ќе го извадел у училна. И за тоа што повредил девојчиња во препони, влегол во училница, ја убил наставничката, пукал во две мети од списокот, најверојатно момчињата, и го кутнале другиве на под, од кај што продолжил да пука, и од тука повредите у препони највеќе. Уште едно нешто, зашто ја убил наставничката по историја? Дете што се натпреварува по Историја, добива кец? Значи наставничкава од х причини, најверојатно не поради незнаење, со оваа ниска оцена го казнува детето од лични побиди и не се поставува како психолог и возрасна особа, него се порамнува со децата што немаат осет и усул и паѓа на нивно ниво, каде што детево со право би се осетило понижено, и малтретирано дури и од авторитетот што би требало да го заштити, па се осветува на овој начин. И она што сите зборат зашто детето не одело на психолог - што има да оди он оти багра го малтретира? Зашто они не одат? Зашто никој ништо не превзема? Зашто е он казнет со исфрлање од класот, а они си ги чепатат и понатака? Треба сите наставници у тоа школо да им се одземат дозволите за работа, педагози, директори! Треба срам да им биде и бел ден да не видат, цел живот око да не можат да склопат децата пред очи да им искачаат, што ради нив умреле! Исто и таа нарцисоидно социопатска багра што го малтретирала секој ден, да се проценат и да им се постави дијагноза, да се изолираат од општеството ! Се надевам ни грам нема среќни да бидат оти гз спасиле, цел живот им посакувам да им преседне, ко на оние кои ги малтретираат! Пак ќе кажам, тие што го малтретирале не ги жалам...Семејствата нивни кога децата нивни правеле глупости, мижеле. Е сега е премногу доцна, за жал. За останатите, што и да каже било кој на овој свет, само магла ќе продаде. Нема причина, нема утеха. Секогаш ни кривиот ни дужниот го јадат стапот. Нема правда на овој свет.
Не е идентичен случај, ама малолетник на слична возраст. Неодамна во Германија две девојчиња на возраст од 12 и 13 години икс пати избодеа другарка на иста возраст. Испланирано со локација, ја однеле во шума, ладно оружје со себе, смислени приказни за пред полиција итн. Имаше апсолутна забрана да се сподели име или слика од девојчињата извршители. И семејствата веднаш им ги евакуираа на непозната сигурна локација.
Ова што се случува е навистина катастрофа... Читам детево монструм на постови на фб беше нарекувано ангелче и кукле. Ангелче? Кукле? Не,туку монструмче кое одзеде животи. И мака ми е да читам криви биле филмовите, видео игрите, интернетот итн. Не, туку криви се само родителите никој друг. Богато размазено дериште. Плански со скица испланирал, ги сликал пиштолите па тргнал да убива па го жалат трпел мобинг незнам што. И јас сум трпела и мои школски трпеле ама никој не убил никого. Уствари сите што биле на списокот, биле подобри од него. Маминото и татиното дете веројатно е воспитано дека не смее да губи во ништо и дека мора да е најдобар во се. Размазано и искомплексирано. И какви се тие родители што не можат да си приметат што му е со детето? Толкава омраза, злоба и бес собрана во дете? Па мајка ми само со поглед ќе ме погледнеше и знаеше дали кријам нешто или имам некој проблем. И кога ќе видам размазени и невоспитани деца и згора на тоа родителот вели:Детето ми е хиперактивно! -ми се повраќа. Не, не ти е хиперактивно туку невоспитано. Не е грев ако го удриш по задникот или ако го искараш. Ако од мало не разликува добро од лошо, тогаш како ќе функционира натаму? Страшно, и тешко на сите нас какво време дојде. Тешко на дечињата а и на родителите . Се прашувам како ќе продолжат на школо оние што преживеаа? Тоа е тешка траума. Се надевам дека и малиот а и овој од вчера ќе ја добијат заслужената казна. Ни едниот ни другиот не заслужуваат една секунда на слобода.
Законите не се толку лоши колку што на Балкан се заобиколуваат. Се работи за масовно убиство, тоа дете не смее ни под разно да се ослободи оти претставува општа опасност. Во принцип повеќе институции ќе бидат вклучени, барем би требало. Ако според Закон, не може кривично да се гони поради годините, ЦСР мора да се вклучи по службена должност. Детето да се стави во соодветна установа оти прво се работи за запоставување, а нив тоа им е работа. Мора да се даде соодветна дијагноза и според тоа да се третира и интегрира. Си има дел во Законот од 14 до 16 години каде е помал малолетник, потоа од 16 до 18 поголем малолетник, јавното обвинителство треба да ги изнајде сите начини каде и како да се интервенира, според дијагноза, третман, дали чувствува каење, каква е менталната состојба, дали има некаков прогрес, оценки од куп експерти и куп други околности земени во предвид потоа на 18 да му се суди како на возрасен, така лично сметам дека би било правилно. Без разлика колку суров е чинот, сепак се работи за дете во развој. Ова вака е многу просто кажано, ама работата е што начини има и не смеат да не натераат да веруваме дека нема. И да се сменат закони може и можат да се направат ретроградно да важат некој месец по исклучок, колку само закони се изнаменуваа само за да одат во прилог на политичарите, кога се сака се се може. Само што исто веројатно е дека можат да кажат дека нема што да се направи.
So ima toa vrska...retardiran si e retardiran jas gi imam gledano Juzni vetar po 100 pati pa ne ubivam Gledam psihopatski filmovi, pa ne ni pomisluvam na vakov gnasen cin
1. За останатото се согласувам и немам намера да зборам за ангелчиња. Ама дека и сам себе си пресуди - еве јас не можам да замислам што ќе прави со останатиот живот малиов. Оти нема да излезе никогаш, а дури и да некогаш се освести што направил, сам ќе си пресуди. Затоа и реков дека за него ќе било "подобро" да го ликвидирале, него што останал жив. 2. Знаеме дека изгина куп невин народ. Тоа е факт и нема назад. Прашањето е - како да не изгине ПАК невин народ? 3. А што е фокус? Прашав 10 пати, никој не ми одговори, можеби ти ќе сакаш. Знаеме дека е крив, знаеме дека не треба да излезе (и нема), знаеме дека умреа деца. Што е фокусот? За мене е фокус како да не се случи пак, на пример. Мртвите да оживеат нема, фокусот ми е како да превенираме овие жививе да не завршат исто од некој друг Коста?
За Урош конкретно, можело да се спречи уште многу порано, кога бил пријавуван повеќе пати за убивање на комшиските миленици. Класичен историјат на психопат. Требало уште тогаш да го затворат. Спиењето на уво на институциите вака ескалира.
Мислам дека бидејќи му ставила 1ца... па заради тоа ја ранил.... Но сепак на психопатите не им требаат причини за да убиваат...
Не. Бил ослободен од историја до крај година заради успех на натпреварите. Затоа не бил и на училиште.
дефинитивно од мала гледам само акција не сум убила никого досега и Purge филмовите исто ги имам гледано али, на слаба психа, овие делуваат како + и се праи коктел у мозокот сите сме растеле со Чак Норис, Брус Ли, Џеки Чен, па глеам доста здрави и прави има по улиците не е до филмовите, туку до тоа кој ги гледа и не за џабе има програми за 8+, за 16+ за 18+ ама кој да сфати од мали гледаат порничи, убиства, шо не, и после криви им се филмовите и сериите не бе, криви ви се децата шо се ментални, а гледаат такви работи
Дебилните медиуми на Вучко објавувале слики и видеа на дете од Романија тврдејки дека се работи за Коста К. https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2023&mm=05&dd=05&nav_id=2328619
Mnogu zalno toa sto se slucuva i se nadevam site ke izvlecime pouka. Mladinava posebno na balkanot otide predaleku.Pocnuvajki so pesni koi itno treba da se zabranat kako koreli i drugi pejaci koi vo pesnite propagirast droga alkohol .! Da se zabranat kriminalni likovi po mediumie. Da nemaat pristap so takvi nasilie po internet strogo da bide zabraneto.Drogata isto stana popristapna sto e loso.Ednostavno mladinsta kako da se nasoci kon pogresni vrednosti. Zatoa treba da se vratime kon patrihajalnoto.,veronaukata sto e mnogu vazen segment vo opstestvoto da se izucuvs kako zadolzitelen predmet od 1 pa do sredno. Sportot da se vrednuva i mnogu poedukativni sodrzini za mladite. Vo sprotivno za zal mladinata ke zatapi skros.b
па ја коа бев 6то, значии неггде 2007? 2008? не знам аххаахха имавме предмет Религии се викаше не е само веронаука да се предава, а за секој празник да се пие и јаде како да нема утре не е само да се гледа спорт, а да го поистоветуваат со пиење гајба пиво у маало треба родителите да си засукаат ракави не е само на школото да воспитува, тоа е на родителот ПРИМАРНА одговорност коа ќе станеш родител, треба да си го воспиташ детето, а не само напрај го/роди го и нек си ебе мајката, ќе го воспитуваат у школо ако вие дома 1 не можете да воспитате, како 1 наставничка да воспита 30 деца???/
Па медиумите превземаат контент од социјални мрежи. Не само медиуми и овде се постираат лажни објави без да се размисли дека некому може да се наштети. Знали детево ладно некој можел да го препознае некаде да го помеша и да го рокне. Малце треба да се прави филтер коа нешто се објавува. Исто и видеото со девојката од болница. Овде се јадеа трици на пеесет страници и на крај да биде лажна објава. Мислам не скокајте одма коа ќе видите нешто да го објавите овде. Исто и со изјавите, прво беше му паднал ранецот со молотовите се исплашил и сам викнал полиција. Па после се пишува дека го совладале другарчињата го турнале па он повикал полиција. Малце нелогично ако некој го совладал како се јавил тогаш? И за вас овде што коментирате ајде ако не на клада да го стаиме ме интересира ШТО треба да направи поединец за да го ставите на клада? Затоа што убиство на толку деца според вас не е за на клада.
Дефинитивно родителите не воспитуваат дома, немаат време трчаат по партии, пари, кафани, силикони, кафичи, пред тв да гледаат турски серии и задруги и свашта нешто Децата на копче ајде еве ти телефон, ајде еве ти игротека, еве ти градинка, еве ти логопед, еве ти псхијатар, психолог и се што ти треба само за да не се замаарат со сопствените деца