1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Масакр во училиште во Србија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ahoy, 3 мај 2023.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.093
    Допаѓања:
    25.871
    За забрана на социјални мрежи низ цела држава е многу тешко.
    Јас не знам како функционираат школите во Мк, колку често се има родителска и информации од класен за ученикот ама еве пример тука кај што сум јас, пошо од основно сум странство, прво имавме тетратка кај што се запишуваа сите забелешки во неа, мораше да однесиме подпис на забелешката од родител, тоа некаде до 4-5 одд беше кај што подпис не верувам дека некое дете ке фалсификува.. ?
    2-3 пати годишно добивавме листа на која професорите имаа запишано забелешки, беа подпишани и ставено датум за разговор со родител доколку беше потребно. При 2 дена не одење во школо, класен се јавуваше кај родител дали знае дека детето не присуствува. Во средно беа малце постегнати и буквално од час да се избегаше, одма беа родители информирани.
    Обавезно имавме час со класен каде што се разговараше за проблемите, за успесите и беше предавано кои работи детето не смее да ги пречути, дали од школо или дома, но исто беше кажано доколку е малтретирано на било кој начин од дома, кои се неговите права и кои последици ги ќе ги сносат родителите во тој случај. Тоа се повторуваше ама буквално секогаш.
    Значи мора на некој начин да има повеќе разговор со децата и со родителите, мора да се набљудуваат децата и од страна како се понашаат, наставник не е само да го предава часот и после кафе да пие во канцеларија.

А за родителите дома.. 21век сме, на толку информации, на толку поддршка која се пружи, греота е да закочиш во родителството и да не се посветиш максимално на детето. Ние, кои имаме уште малечки деца, допрва ќе имаме огромни предизвици пред нас ама мислам дека секој бар малу разумен родител ќе се чукне за глава и ќе се праша, чекај кој е најголемиот успех во животов, а кариерата сигурно не е.

Жалосно какви реакции од деца има после оваа случка, стварно се прашувам која улога им ја имаат родителите дома..

На LiquidLuna, IRBBB, Maca Macka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.325
    Допаѓања:
    19.731
    Смеењето може да е од стрес ама тоа е моментално неколку минути. Мене ми се има случено прв пат на погреб кај моја школска другарка. Кога стигнавме на гробиштата и кога ги видов нејзините, ковчег...почна да ме тера на смеење неконтролирано. Ми беше чудно зошто се збунив, а не можев да престанам да се смеам. Среќа се тргнав настрана да не ме видат со другар му реков почекај не знам што ми се дешава јас се газев од смеење. После неколку мин од кога заврши прснав да плачам. Истото и се деси на моја другарка мајка и починува пред нејзе она почнала да се смее со чичко и кој бил со неа. Така реагира некогаш мозокот за да се заштити од стрес и како што би рекле старите да не "откачиш". Она смеењето одпосле на децана не е воопшто од стрес него од дебилизам и немање емпатија.

На elenaa0805, sunshinebabe, christinnn и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.504
    Да се апсат сите кои ги снимаат погребите, нормални ли се???? Кутри луѓе, на таа мака уште некој да те снима?? Лешинари.

На Pixi5, elenaa0805, smooch и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.323
    Допаѓања:
    27.014
    И мене ми се дешава истото. На погреб да ме избие на смеење. После тоа плачење.
    На психијатар / психолог се имам газено од смеа кога раскажував за мојот живот. Мислеа дека се заебавам. А ич не ми беше смешно, повеќе се нервирав али ае....

На RainbowButterfly, VDT2906, ZAHRA и 2 други им се допаѓа ова.
  5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.837
    Допаѓања:
    122.747
    Секој различно реагира. Некој плаче, некој се смее, некој се здрвува не може ни солза да пушти.. јас сум многу приземна при вакви работи, ама после паѓам..
    А србиве со објавување кој од пеачи и јавни личности дошле на погребите ми се згадија. Мислиш МЕТ гала е, а не најтешки мигови.

На jacqueline.s и ZAHRA им се допаѓа ова.
  6. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    1.671
    Татко му на Урош почина од срцев удар...

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.135
    Допаѓања:
    118.120
    Кој е урош?

На @ceci11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.823
    Допаѓања:
    23.155
    Убиецот од Младеновац

9. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    1.583
    I kakva vrska ima pogrebot so idiotive koi se smeeja ne od stres tuku od sto im bese smesno, utredenta po masakrot dokazaa deka ne im e od stres.

На simoncelicius, butterfly_91, deskarada и 2 други им се допаѓа ова.
  10. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.262
    Не, не ништо тешко, стави 2,000€ казна за секој родител чие дете има профил и завршена работа. Ќе видиш како сите ќе почнеме да им ги проверуваме телефоните. Може и други работи ќе најдеме, никогаш не се знае.

На Biljarkata, simoncelicius и @ceci11 им се допаѓа ова.
  11. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    3.466
    Мислам дека не е тешко ако се сака може да се забрани Фб, ТикТок и Инстаграм за почеток и некои Тв
    - и еве се согласувам 100посто

12. Егеецот

Егеецот Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    107
    Не знам на што точно мислиш кога велиш да се смени законот за оружје, али ако мислете дека со забрана на оружје вакви настани нема да се дешаваат наивно размислувате. Дури и секој нормален здрав и психички стабилен човек да не може да купи никакво оружје, секој мафијаш, нарко дилер, болесник итн, повторно ќе се снајде од кај да набави и дури тогаш ќе почнат уште поголеми масакри да се дешаваат.

Проблемот не е во законот туку во луѓето кои го кршат на секојдневна база, најмногу оние кои треба да бидат тој закон(судии,полиција,политичари итн..), а со самото тоа му даваат храброст и на обичниот граѓанин истото да го прави( ако деца на политичари не можат да бидат допрени од никаков закон и правда, логично ќе се јави гнев кај народот, поготово кај оние кои деца им газеа по пешачки премини)

Можеби звучни бизарно, али теоретски, кога сите би имале оружје, нормално само психопатите би почнале да пукаат кај стигнат али затоа овие другите нормални брзо ќе им пресудат, па така едно 20 години да се исчисти општеството од таквите болесници, вака не знаеш кој е здрав кој не, не џабе велат дај му моќ на човек и ќе видиш каков е стварно, епа така тие со пиштолите се осеќаат моќни и тоа психопатското излегува на виделина.

Крај краева, човекот како единка станува се покорумпиран, а со тоа и општеството како целина,не верувам дека системот на вредности некогаш ќе се врати на старото каде искреноста,чесноста,хуманоста,доблеста и храброста биле особини кои најмногу се ценеле. Денес да си било што од тоа, си со еден збор "Будала", што не знаел да се снајде.

За сите други работи за воспитувањето на децата и забрана на социјални мрежи и телефони на деца се согласувам.

На LejlaD, IRBBB, Adidas888 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.823
    Допаѓања:
    23.155
    Леле ај сеа.
    Децава у средно ај преку гулаб писмоносец нека си разменуваат задачи и друга помош при учење и секакви информации околу школо.
    Или било каква комуникација.
    Ние на фб од класот група имавме.

14. Егеецот

Егеецот Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    107
    Пред смартфоните имаше едно нешто се викаше одење кај другар заедно да пишувате домашно и да учите, позајмување тетратки, дружење и други видови на социјализација....

На sunshinebabe, Gosh, Biljarkata и 10 други им се допаѓа ова.
  15. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    3.466
    Има ВИБЕР, СКАЈП, има начини за комуникација

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.813
    Допаѓања:
    40.843
    90+ страни и единствен заклучок што го извлековте е дека се криви телефоните и тикток?

:drunk:

На Pixi5, elenaa0805, Bezimenka90 и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    9.034
    А ние како си разменувавме?
    Лесно, преку телефон.

18. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    3.466
    И меѓудругото

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.823
    Допаѓања:
    23.155
    Ама не можеш кај сите 30 души да идеш стално лол.
    Еден е добар у хемија, друг у математика, трет у нешто друго. И секој сите дома ќе ги собира? Ај не се глупирајте

20. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    9.034
    Тик ток посебно

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.