Taka e pricini se mnogu za negovoto dejstivje se doprinelo, no najgolemata bolka e od ucilisteto zatoa sto tamu udri I neka prevzemat odgovornost tije sto ne prevzele togas koga trebalo.. ne go opravduvam cinot no go razbiram negovoto stradanje,deteto ne e pri zdrav razum, poremetena psiha I red drugi raboti da bil zdrav ne bi go napravil ova,a lugeto so poremetena psiha I poteska dijagnoze se vo soodvetnite institucii bidejki se se ocekuvam od niv Kako vo slucajov... Toj ne se rodil bolen nego go razbolele kolku e toj vinoven tolku se I tije vinovni
Другарката не станала таква оти ја проверувале, туку тоа го праеле погрешно. Не развиле здрав однос. Многу има. Децата мора да се проверуваат. Барем сега постојат соодветни апликации каде што си симнуваш апп на мобилен и се поврзуваш со моб на детето. Преку таа апликација прво и основно секогаш имаш точна локација каде детето се наоѓа и добиваш нотификација кога напушта/пристигнува на одредена локација, понатака можеш да следиш какви апликации симнува и користи, можеш да видиш што пребарува, да избришеш или заклучиш определена содржина што сметаш дека е несоодветна за неговите години, исто многу битно, имаш контрола на времето што го поминува на мобилен. Не сум целосно да се скрати, меѓутоа времето може да се ограничи. На пример доаѓа дома, учи, пишува домашно, завршува со неопходните обврски зошто да не биде еден час/2 зависи од договор на мобилен и да сурфа? По тој час може да се направи мобилниот сам да се заклучи, без натегања и моликања тоа се од мобилниот на родителот. Ама тогаш и родителот треба да го остави мобилниот на страна и да поминуваат квалитетно време заедно. Мене далеку ми е зимата, големата ми е 3 години, ако некој родител на тинејџери се интересира симнете ја апликацијата Google Family link и поврзете се со мобилниот на детето.
Има разлика дали тоа го правиш за негова безбедност или зашто ти се пуни егото да имаш целосна контрола врз детето и сметаш дека така си добар родител и не го оставаш да дише. Кај нив беше второто. Нарциси ли се, не знам. Уште ја контролираат иначе и ден денес. За сѐ ѝ збореа и ѝ зборат дека може да ја убие, киднапира, наштети уатевр. Исто така и голем хипохондрик е, ради нив.
Епа има разлика. Социјалните мрежи не се зло само по себе, многу е битно како и за што се користат, а децата бар денеска со еден куп аппс можат да се упатат на содржини соодветни за нивната возраст како и да се ограничи бескрајното тотално безлично скролање. Ама, во моментот кога детето го става мобилниот на страна мора и родителот да го направи истото пошто тој е моделот.
Епа зашто има чичковци што коментираат дека курвата сама си го барала, треба изгледа скрос. Или за педофилите и манијаците не мора да се забранува зашто се зрели луѓе За соц мрежи за комуникација збориме. Бтв секаде може некој да каже нешто што не треба и да најде, не само тикток. Може во живо да се сретнат и да го убеди некое другарче да почне да пуши или дрога да проба за да биде кул во друштвото. Или еве што реков поназад, да коментираат дека спиченичката е курва зашто големи гради има. И после шупрајме?
Искрено, не знам што те погодува толку за Тик Ток. Дебилен е Тик Ток, не вреди ни да се бориш со дискусии за него. Социјализацијата на децата е најдобра низ дружба, а не натпревар кој најретардиран ќе изглуми на ТТ. Ми звучиш ко Нина од форумов што велеше дека тик токот бил најважен во развојот на децата и затоа сестра и на 4 години го користела.
За месинџер и фб зборам,по 100ти пат. За ко-му-ни-ка-ци-ја. Или вибер и слични. За тикток ми е гајле.
Види тоа дека и децата кој ги убил се жртви апсолутно. Јас не го оправдувам ниту викам дека е во ред што ги убил, а за примерот што го кажуваш дека многумина биле жртви на врсничко насилство па не ваделе пушки треба да си свесна дека секој различно поднесува насилство и траума не се сите луѓе исти. Некој да закачаш може ќе ти преќути а некој може да те убие на лице место тоа е разликата. Тоа што го направил секако дека не е во ред но детето е жртва исто колку и другите деца ,жртва на системот и ке има уште многу вакви работи додека не се превземе нешто.
Зашто сите поназад викаат немало потреба воопшто од интернет да имаат децата, се можело и без него, како порано. Не зборат за тикток само па тоа да ни било проблемот.
Порано со саати зборавме со другарките на фиксен телефон, после имавме мирц, мајспејс итн. Не дека немавме и ние дигитална комуникација. Ама не ни заменуваше дружба. Сакам да речам, да се учат децата на физичка дружба, поздрава е. Цел ден пред екрани во секој случај не е добро за психата.
Ооо низ колку лоши работи поминував, не си свесна. Тепање, навреди...тоа е само дел. Инаку најголема вина и е во системот. Многу се клати врата земи плата. И се надевам конечно ќе се превземе нешто.
Ама еве не ми одговори на другото прашање. Во живо се договараат да пробаат дрога или коментираат дека соученичката е курва. И следно што да се забрани? Тука ни тикток ни интернетот не е крив.
Ne sum besen na Kosta on e samo dete zrtva, ne moze Hitler da se sporedi ni pa volot od 21 godina sto napravi masakr u Mladenovac, Kosta ima samo 13 god. dete e, toa e ogromna razlika, on nema poim sto napravil iako planiral dolgo vreme jas pak tvrdam deka na 13 ne mozes da si svesen kako na 18. Besen sum kon skolskiot sistem i kon neodgovornite roditeli sto dozvolile da ima deca koi vrsat buling i koi ne gi zastituvaat decata na koi im se vrsi buling.
Затоа што убивал ладнокрвно. Што ви бе?? У Б И В А Л ладнокрвно, испланирано, искалкулирано, без грам жал или каење, ниту афект моментален, ниту самоодбрана моментална, ниту ништо. Ладнокрвно и прецизно. Знаете дека истовремено може да сте бесни и на bullies, ама и на УБИЕЦ, така? А вие бесов насочен кон другите деца, а спрема убиецов жал. Страшни сте. За неговите трауми како жртва има ЛЕК и психотерапија, а за НЕГОВИТЕ ЖРТВИ ИМА САМО 2 МЕТРИ ЗЕМЈА.
Taa majkata sto se izbaci sto histerisese pred kamerite kaza deka bil omilen kaj devojcinjata, detevo cute e na lik verojatno zatoa, a megju ostanatite bil maltretiran i predmet na zezanje.
Mislis deka ako nekoj dosol do toj stepen da se osudi maskr da napravi deka mu e gajle dali nekoj ke go sozaluva? Ne nema zalet da zemat zasto smetam deka e zrtva, tuku radi prethodno nasilstvo od doma ili u skolo moze da izremetat psiha i da se osudat na takov cekor.