Абре какво глупо, оди си на лекар и ич не се замарај. Ќе те советуваат и барем ќе добиеш образложение зошто те боли без да гуглаш и да си правиш сценарија. И мене ми се случило да ме боли вака, особено ако сум се фенирала/пеглала и косата си стоела неколку денови така права и „тешка“ надоле. Најчесто пред да се замасти, ако ја префрлам на друга страна знае да подзаболи малку, ама ништо страшно. Мислам дека немаш простор за паника воопшто, ама ако воочуваш некој дополнителен проблем, можеш слободно да си се обратиш на дерматолог. Би ти дале некои масла, лосиони, витамини можеби и тоа отприлика. Не верувам да те стават на некој терапија ако нема друг проблем со скалпот (на пример, габична инфекција или слично...лупам онака од ракав). За косата и скалпот супер е маслиновото масло. Можеш да земеш Сенсилис (100 и нешто денари е во маркетите) маслиново, можеш чичково, ореово, бадемово. Има и мало објаснување на секое пакување, па земи разгледај ги и избери си тоа што ќе ти фати око. Јас користам чичково масло, тоа најмногу ми одговара и на влакното и на скалпот.
Да, многу е хранливо и многу убаво ја негува косата, дава сјај, ја прави свиленкаста. Јас кога правам третман со маслиново масло, потоа немам дури никаква потреба да ставам маска или регенератор, до толку ја омекнува косата.
Рицинусово или кокосово масло е подобро? Ми треба да ми ја скроти косата и да ја прави мека. И @Dream-Girl дали се овие тие на Сенсилис?
Читaв пo интернет рицинусoвoтo мaслo билo дoбрo зa рaст нa кoсa. Мoјaвa кoсa никaкo дa пoрaсне ем не јa третирaм термички ниту пaк хемиски. Сaкaм дa ми кaжете кoе рицинусoвo мaслo е нaјдoбрo (или пaк другo мaслo кoе би пoмoгнaлo зa рaст нa кoсa) и кaкo дa гo стaвaм нa кoсaтa, дaли сaмoстoјнo или пaк вo кoмбинaцијa сo мaскa. Дa нaпoменaм имaм мнoгу мрснa кoсa и имaм стaвaнo мaслинoвo мaслo и уште пoвеќе ми јa мaсти кoсaтa Ќе јa тaгнaм и @Biodevojka
Jas go mesam do drugo maslo zastl mnogu e gusto i edvaj se mie sega sakam da go mesam so oreovo maslo pa ke vidam kakov rez. Ke imam a prethodno so maslinovo go mesav
Маслото од јојоба е одлично за раст на косата, можеш да пробаш со ова масло, иако мене лично и маслото од кокос ми е одлично кога е во прашање нега на коса. Совет плус ако најдеш етерично масло од рузмарин можеш да го измешаш во било кое друго масло бидејќи е одлично за стимулирање на растот на косата.
Јас ставам пред секое миење кога сум послободна или гледам да е на секое второ миење, исклучок само кога немам доволно време за да го чувам подолго.
Масло од јојоба...за твојот тип на коса масна, само маслото од јојоба е спас. Прави блага масажа кога ќе го нанесуваш и фактички тоа е она што ќе ја “разбуди“ на некој начин косата а маслото ќе го регулира вишокот на себум. Ако сакаш стави етеично масло од рузмарин за подобар раст на косата во маслото од јојоба. Во 50 мл. стави 7 до 8 капки. Поздрав
Ве читам што пишувате за маслото од јојоба па прашањето мие дали помага за раст на коса и кое е подобро за раст на коса од јојоба или рицинусово масло?
Здраво Biodevojka. Имам кокосово, рицинусово и масло од чајно дрво, па дали може да ми кажеш во каков сооднос да ги мешам ? и после тоа со каков шампон да ја мијам косата. Инаку имам многу ретка коса која брзо се мрси и би сакала да ми пораснат нови влакна :/
и јас имам мрсна коса и рицинусовото за растење и чичковото против опаѓање мора да ги ставаме во коренот. И мене ми е катастрофа косата. Ја шампонирам по 4-5 пати и ја носам дента во реп собрана,следната ден пак ја шампонирам 4-5 пати и тогаш изгледа 100% измиена. Ама ставам масла еднаш на две недели. Други масла вкорен не ставам. Маслиново и кокосово само од половина надоле ама полесно се мие неголи коренот.
Драга кокосовото е во цврста состојба сега така да подобро е за во лето. Може да помешаш рицинусово со јојоба на пример (еве 40 гр. јојоба со 10 рицинусово) и да додадеш 5 капки чајно дрво. Иако јас сметам дека подобро е маслото од рузмарин отколку чајно дрво. Доколку земеш рузмарин во тој случај додади 7 капки етерично масло во смесата од масла од јојоба и рицинус. Поздрав. Според мене најдобро е на Институт органика во ДМ и Космо може да го најдеш. Поздрав
Најчесто се користи за потхранување и ревитализирање на кожата, со оглед на тоа што е богато со витамин А и витамин Е.