Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Масла за коса

Дискусија во 'Коса' започната од butterfly33, 4 јули 2012.

1. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.935
    Допаѓања:
    81.236
    Абре какво глупо, оди си на лекар и ич не се замарај. Ќе те советуваат и барем ќе добиеш образложение зошто те боли без да гуглаш и да си правиш сценарија. :)

И мене ми се случило да ме боли вака, особено ако сум се фенирала/пеглала и косата си стоела неколку денови така права и „тешка“ надоле. Најчесто пред да се замасти, ако ја префрлам на друга страна знае да подзаболи малку, ама ништо страшно.
    Мислам дека немаш простор за паника воопшто, ама ако воочуваш некој дополнителен проблем, можеш слободно да си се обратиш на дерматолог.
    Би ти дале некои масла, лосиони, витамини можеби и тоа отприлика. Не верувам да те стават на некој терапија ако нема друг проблем со скалпот (на пример, габична инфекција или слично...лупам онака од ракав).

За косата и скалпот супер е маслиновото масло. Можеш да земеш Сенсилис (100 и нешто денари е во маркетите) маслиново, можеш чичково, ореово, бадемово. Има и мало објаснување на секое пакување, па земи разгледај ги и избери си тоа што ќе ти фати око.
    Јас користам чичково масло, тоа најмногу ми одговара и на влакното и на скалпот.

На Sandrush12 и Salome им се допаѓа ова.
  2. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Dali se preporacuva maslinovo maslo da se koristi na kosa ,iskustva?

3. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.935
    Допаѓања:
    81.236
    Да, многу е хранливо и многу убаво ја негува косата, дава сјај, ја прави свиленкаста.
    Јас кога правам третман со маслиново масло, потоа немам дури никаква потреба да ставам маска или регенератор, до толку ја омекнува косата.

На Alisa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Рицинусово или кокосово масло е подобро? Ми треба да ми ја скроти косата и да ја прави мека.
    И @Dream-Girl дали се овие тие на Сенсилис?
    Screenshot_2018-12-06-16-21-55-1.png

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Да, овие :) Од Зегин го купив јас :)

На IM.TMKQ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Lesno se odmiva?

7. Хана-банана

Хана-банана Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    205
    Читaв пo интернет рицинусoвoтo мaслo билo дoбрo зa рaст нa кoсa. Мoјaвa кoсa никaкo дa пoрaсне ем не јa третирaм термички ниту пaк хемиски. Сaкaм дa ми кaжете кoе рицинусoвo мaслo е нaјдoбрo (или пaк другo мaслo кoе би пoмoгнaлo зa рaст нa кoсa) и кaкo дa гo стaвaм нa кoсaтa, дaли сaмoстoјнo или пaк вo кoмбинaцијa сo мaскa. Дa нaпoменaм имaм мнoгу мрснa кoсa и имaм стaвaнo мaслинoвo мaслo и уште пoвеќе ми јa мaсти кoсaтa :( Ќе јa тaгнaм и @Biodevojka :)

Последна измена: 15 февруари 2019
  8. Maleno

Maleno Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    98
    Jas go mesam do drugo maslo zastl mnogu e gusto i edvaj se mie sega sakam da go mesam so oreovo maslo pa ke vidam kakov rez. Ke imam a prethodno so maslinovo go mesav

На Хана-банана му/ѝ се допаѓа ова.
  9. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    3.480
    Маслото од јојоба е одлично за раст на косата, можеш да пробаш со ова масло, иако мене лично и маслото од кокос ми е одлично кога е во прашање нега на коса. Совет плус ако најдеш етерично масло од рузмарин можеш да го измешаш во било кое друго масло бидејќи е одлично за стимулирање на растот на косата.

На cherrylips и Хана-банана им се допаѓа ова.
  10. little.doll

little.doll Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Дечки а пред секое миење на косата ли ставате од маслава за коса?

11. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.075
    Допаѓања:
    44.180
    Јас ставам пред секое миење кога сум послободна или гледам да е на секое второ миење, исклучок само кога немам доволно време за да го чувам подолго.

На little.doll му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Масло од јојоба...за твојот тип на коса масна, само маслото од јојоба е спас. Прави блага масажа кога ќе го нанесуваш и фактички тоа е она што ќе ја “разбуди“ на некој начин косата а маслото ќе го регулира вишокот на себум. Ако сакаш стави етеично масло од рузмарин за подобар раст на косата во маслото од јојоба. Во 50 мл. стави 7 до 8 капки. Поздрав

На poker_face и Хана-банана им се допаѓа ова.
  13. Cvekence789

Cvekence789 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2018
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    53
    Ве читам што пишувате за маслото од јојоба па прашањето мие дали помага за раст на коса и кое е подобро за раст на коса од јојоба или рицинусово масло?

14. Maleno

Maleno Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    98
    Kade go ima od jojoba i koja e cenata

15. little.doll

little.doll Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    23
    Здраво Biodevojka. Имам кокосово, рицинусово и масло од чајно дрво, па дали може да ми кажеш во каков сооднос да ги мешам ? и после тоа со каков шампон да ја мијам косата. Инаку имам многу ретка коса која брзо се мрси и би сакала да ми пораснат нови влакна :/

16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    14.403
    и јас имам мрсна коса и рицинусовото за растење и чичковото против опаѓање мора да ги ставаме во коренот. И мене ми е катастрофа косата. Ја шампонирам по 4-5 пати и ја носам дента во реп собрана,следната ден пак ја шампонирам 4-5 пати и тогаш изгледа 100% измиена. Ама ставам масла еднаш на две недели. Други масла вкорен не ставам. Маслиново и кокосово само од половина надоле ама полесно се мие неголи коренот.

17. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    3.480
    Во Биокосмос е 315 денари. Можеш да провериш на итернет каде низ Скопје имат продавници.

18. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга кокосовото е во цврста состојба сега така да подобро е за во лето. Може да помешаш рицинусово со јојоба на пример (еве 40 гр. јојоба со 10 рицинусово) и да додадеш 5 капки чајно дрво. Иако јас сметам дека подобро е маслото од рузмарин отколку чајно дрво. Доколку земеш рузмарин во тој случај додади 7 капки етерично масло во смесата од масла од јојоба и рицинус. Поздрав.
    Според мене најдобро е на Институт органика во ДМ и Космо може да го најдеш. Поздрав

19. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    315
    Maslo od morkov za sto se koristi?

20. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    3.480
    Најчесто се користи за потхранување и ревитализирање на кожата, со оглед на тоа што е богато со витамин А и витамин Е.

На angela.kostova и jagotka123 им се допаѓа ова.