1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мастен корен?

Дискусија во 'Коса' започната од gorze, 2 март 2010.

1. gorze

gorze Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,kako sto spomnav gore,korenot mi se masti za 2 dena,sto e prilicno brzo,dodeka ostatokot od kosata mi e dobra.No poradi ovoj problem,primorana sum da ja mijam kosata na 2 dena,sto i ne e bas preporaclivo.Bi ve zamolila,ako nekoj ima bilo kakva informacija vo vrska so ovoj problem da me informira.Cesto gi menuvam samponite so namera da najdam soodveten,no nemav sreka i tamu.......
    pozdrav do site

2. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.382
    Допаѓања:
    1.115
    Јас одамна го имав овој проблем и го решив па сега ја мијам дури на 5 дена :D Мислам дека тоа е од што си почнала пречесто да ја миеш косата, па сега ти размисли дали почна тоа да го правиш па почна да ти се масти косата или отсекогаш имаш масна коса ? Јас бев почнала да ја мијам косата на два дена како тебе, бидејќи сакав да ми изгледа секој ден убаво, а после веќе беше неопходно да се мие секој ден од што многу се мастеше.Арно ама почнав да си ја собирам во репче, пунџа, плетенка и се повеќе го одложував миењето на косата така да ми се навикна и сега ја мијам како што кажав на пет дена.Сум прочитала некаде дека тапкањето на бебешка пудра во прав по корените на косата го намалува или да речам сокрива тоа.

3. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.819
    Косата не се мрси почесто од миењето. Од пречесто миење може само да се оштети, од состојките на шампоните. Но не и да се масти.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.244
    Допаѓања:
    200.262
    Ќе морам да те поправам комшике... се масти од пречесто миење затоа што со миењето се отстранува слојот од природна маснотија на скалпот... и колку почесто се миеш, толку почесто го острануваш слојот, а скалпот мора некако да се штити, па лојните жлезди на главата лачат повеќе себум... и оп, ете ти еден магичен круг, или circulus vitiosus стручно кажано :lol: :lol: :lol:

5. Go-Girl

Go-Girl Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    3.988
    1. колку почесто ја миеш - толку побрзо се мрси :?

2. да ставаат бебешка пудра во коренот...за краткотрајно маскирање на мрснотијата на косата...дека бебешката пудра ја упива вишокот маснотија на косата :)

3. на сите барем до сега што имам забележано прво им се мрси коренот на косата ;)

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.244
    Допаѓања:
    200.262

Со бебешката пудра ми е мене супер.... ехеј, колку пати ми се нашла :D :D :D

И нормално дека коренот ќе биде мрсен... таму се лојните жлезди ;)

7. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.819
    Абе јас не зборувам ова од искуство, за со сигурност да тврдам, ама имам прочитано во списание, па мислев дека е така. Среќа што има некој да ме корегира :D

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. emce-kremce

emce-kremce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    100
    Се согласувам со Ана, точно е тоа дека косата се мрси од пречесто миење, затоа gorze пробај да не ја миеш секој втор ден. Собирај ја во репче и почни да издржуваш барем 3 дена да не ја миеш, потоа 4 и толку, 2пати неделно да се мие косата е доволно.

9. MARIYAX

MARIYAX Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    kosata ne smej da se ostaj mrsna i koga ke e mrsna mnogu paga !!! ako premnogu se mrsi treba da se najdi pogoden sampon ili da se pijat apcina za protiv mrsnotii

10. kikaskp

kikaskp Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2010
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Некако не ми иде тоа у глава од миење да се мрси косата, амо еве ќе рескирам и ќе пробам на 3 дена сега да ја мијам, па да видиме што ќе биде...

11. didija

didija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    119
    И јас имам забележано дека кога ми е мрсна косата повеќе ми паѓа :(
    Сега моментално пак мака мачам со брзото мрсење, тоа најверојатно дека многу често ја миев. Претходно пак имав проблем, па од немање време несакајќи ја оставив подолг период, што се покажа како доста позитивно, зошто ми се мрсеше после 4-5 дена. Сега повторно ќе пробам да не ја мијам често. А неможам да користам шампони за масна коса, дека ми ствараат првут, никако не е :evil:

12. sonce85

sonce85 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Косата не смее да се остави немиена подолгу од три дена... барем јас така праам

13. Nannaa

Nannaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2010
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    30
    мене ми е мрсен коренот и тоа за 1 ден и пол ми се мрси и имам пробано цел месец на секои 4-5 дена ја миев и само ја носев фатена и ништо не постигнав пак исто ми се мрсеше.... секакви шампони испробав... сега последно зедов еден на природна база ми се суши целата коса особено врвовите ама коренот катастрофа пак... :devil: помагајте нешто кажете шо да му прам освен пудра бебешка.... ?

На Natali.3 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Pink.Princess

Pink.Princess Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    27
    I jas imam problemi so kosata.Mi se mrsi na sekoj 2 dena,a sega pocna i na sekoj 1 den da mi se mrsi i poradi toa mnogu se nerviram :sweat: .Neznam sto da pravam.Koga ke mi se izmrsli izgleda kako da ne mi e miena so denovi.Po 2 den otkako ke mi se izmrsi ja vrzuvam i ja mijam 3 ili 4 den no poftorno mi se mrsi po 2 den.Toa sto ne ja mijam poveke denovi ne znaci deka tolku vreme nema da mi se izmrsi kaj mene toa ne deluva.Imam kuepno sampon protiv mrsna kosa no i toj nema nikakov efekt.

[mod-kirilica:2huvqp9w][/mod-kirilica:2huvqp9w]

На Natali.3 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.856
    За колку време имаше ефекти? Јас подолго време практикувам да ја носам косата мрсна барем 2 дена и нема никаков ефект :(

16. kalinaaa

kalinaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    9
    Девојки и јас го имам тој проблем и понекогаш добро ми доаѓа шампон за суво миење на косата ми го одложува миењето на косата барем за 1 ден, не повеќе, што би значело дека издржувам по 3 дена да не ја третирам со шампони, маски,фенови,пегли и сл. Незнам дали сте го пробале ама го има во зегин околу 200 денари е од прилика и трае за неколку пати....може и цел месец да издржите со еден таков шампон, а што е најдобро од ко ке ја испрскам косата со тоа ми е поубава отколку кога ми е тазе миена :D

17. dusicka.musicka

dusicka.musicka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    8
    незнам дали ќе верувате но косата ја немам измиено веќе 3 недели...а пред тоа ја миев на недела или нешто помаку...но одкако помина таа недела...два-три дена ме чешеше но сега не чуствувам ништо...косата ја носам пуштена но не се забележува дека е мрсна...само и ставам средство за расчешлување :)

18. KalaV

KalaV Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    301
    И мене многу ми се мрси, ама не е тоа последица од премногу често миење ,туку од гените.
    Што да правам, едноставно навикнав и си ја мијам со еден ден пауза.
    Да ја фатам во репче не можам , не ми стои.
    И така... го имам пробано секој можен шампон за мрсна коса, не помага.
    Единствено ми е проблем што ја пеглам и фенирам после секое миење, па ми одзема малце време, ама
    косата ми е опсесија така да навикнав со време да и посветувам повеќе внимание и не ми претставува проблем :)

19. darlingB

darlingB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    127
    Доколку не сакаш пречесто да ја миеш косата , поради нејзиното мрсење, набави си сув шампон од Орифлејм. За сува употреба е, се прска во коренот и се масира, а со тоа се впива маснотијата. На овај начин нема да мораш многу често да ја миеш.

20. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.730
    Јас во принцип немам мрсна коса, дури може да се рече дека е сува. Само коренот ми се мрси, и тоа ако ја оставам 4 дена да не ја мијам. И не се забележува толку дека е мрсна. Кога ја миев почесто косата повеќе ми се мрсеше, сега два пати неделно ми е идеално.