Мајка и ќерка загинаа по пад од зграда во Карпош

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Sofi.ja, 2 март 2026 во 16:17.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.249
    Допаѓања:
    42.268
    Па да, јасно е се

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.708
    Допаѓања:
    3.626

На forumce и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  3. Alex31

Alex31 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    87
    Не ми беше тоа целта. Туку повеќе во смисла дека жртвата на насилство не сака или не е спремна да ја прифати ситуацијата.
    Мене некој да ме тепа, јас нема сигурно да објавам слика со него, па како сакате сфатете ме.

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.546
    Допаѓања:
    137.236
    Стокхолмски сидром. Пази имал швалерка. Ивана ја напаѓа швалерката, и после доаѓа Стојанче ја крши Ивана од ќотек зашто ја нападнала швалерката. А бе жено божја благосиљај што има друга дај и го на изволте. Спаси се. А не уште ќе се тепам со неа... оф судбини. Детенцето бе. Детенцето и тој краток живот пекол и бил. Жално . Кој з ае уште колку вакви приказни има...

На Cutiepie123, Noira, Paula123 и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.353
    Допаѓања:
    18.248
    Лесно е да се коментира од страна, и коа не си засегната. :)

Јас вака јас така...

Си била на нејзино место не дај Боже? Не си била!

Така да крај на дискусија.

На IRBBB, eli25, eliesaab и 4 други им се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.546
    Допаѓања:
    137.236
    Точно!!! Не дај боже никому.

На Mumoftwo30 и Mrs. right им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    10.046
    Допаѓања:
    14.747
    Кај друга жена што беше убиена од мажот, и таа и мајката нејзина, баш кога ја објавија хронологијата на насилствата, значи ја тепа, го пријавува, ја тепа и нејзината мајка, го пријавува, па повлекува тужба, па си слават Нова година со друштво, се смеат како ништо да не било и си објавуваат фотки на Фејсбук како се да е ок, па пак ја тепа, па го остава, па нос и крши, па второ дете му раѓа, вака некако беше кога ќе се споредат пријави во полиција, суд, раѓање на деца. Дали премногу се надеваат дека некој ќе се смени, не знам.

8. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.422
    Допаѓања:
    9.411
    Ти не пишуваше во СДК дека е во ред да шлапаш дете? Така и Стојанче. Бил шлапан со мајка му во пакет, кога бил дете, ги бркал таткото од дома. Сакам јас да ти кажам, буквално, што носи насилство, а ти може да го намалиш значењето и да користиш секакви слатки зборови, но единствено е значењето.

Не сочуствувам со него, но и на него не му била дадена шанса да биде подобар. А многу често жртвите стануваат и агресори понатака во животот. Немал пример како треба да се однесува со жена и продолжил со истиот наратив да се влече по животот.

Што значи, заштитата од државата не потфрлила само сега, туку цела генерација наназад. Кога би бил спречен татко му, Ивана би била жива, а можеби и во среќен брак.

На Cutiepie123, azelea и AlmaOculta им се допаѓа ова.
  9. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.353
    Допаѓања:
    18.248
    https://forum.femina.mk/threads/Сакам-да-кажам.20502/page-6314#post-7664572

Не си возможна мајка ми, не си возможна.

Немам шо понатака да дискутирам со тебе.

Патем, за да си ПСИХОПАТ многу фактори играат улога, а не само плескање по гз ко дете :)

Значи СЕКОЈ еден од нас е прикриен психо според тебе а?

Последна измена: 4 март 2026 во 20:19
  10. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    3.960
    Na vreme se spasiv no imav poddrska od doma, ne odma ama otkako uvidoa, me pribraa.. inaku da ne bese takva situacijata... Aj ke prekjutam, ne e moment...

На Panda00, Mumoftwo30, eliesaab и 2 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.116
    Допаѓања:
    277.056
    Па токму тоа и е муабетот. Нашите служби не прават НИШТО. Не оти имаат ресурси, ама и оние кои ги имаат не ги користат. Дополнително никој не сноси одговорност.

Тие службеници се дел од менталитетот, од овој народ потекнуваат. Кој да ги казни?

И на крајот, нема поважно од тоа да се спречи криминал. Казните нема да оживеат некој што го нема, но со едукација, системска поддршка и ресурси, може да се превенира да не дојде до трагедија.

Често како пример се земани САД како нели, развиена земја, која има и смртна казна во одредени држави и општо, доста ригорозни казни. Истовремено е земја која има виртуелно непостоечки план за превенција на било каков криминал. Самата казна не ги премислува едноставно, криминалот, насилен и ненасилен е екстремен.

12. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.096
    Допаѓања:
    31.635
    А мене не ми е јасно како тоа повлекувала тужба? Пријава?
    Јас колку шо знам и иам искусено, вака стојат работите во полиција: пријавуваш насилство, доаѓаат, дали дома или ве носат во станица, и те прашуваат дали ќе поднесуваш тужба( која кошта пари и мораш сама нели, они не се замараат) , ти викаш нема да поднесам ( од нз кои причини, ете се нема пари например) , и они го пуштаат идиотот на слобода пошо тоа за нив значи дека си ја повлекла пријавата.

Значи жената не повлекла ништо, туку они не сакале да ја истераат работата до крај, а може и таков е законот, шознам.
    Ама чим дете е инволвирано, требало и социјалното да биде вмешано, а никој не сакал да и помогне на жртвата.
    Срам да им е.

На Panda00, EvAngelos, Anaroz1 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.116
    Допаѓања:
    277.056
    До апсолутно никаде.
    Насилството врз жените е недокажливо дали е зголемено, но она што е докажливо е дека фемицидот има тенденција на раст, не само во Македонија, на Балканот општо.

На eliesaab и Biljarkata им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.116
    Допаѓања:
    277.056
    Не кошта пари тужбата ако решиш да тужиш, искусено преку другарка која при прв ваков настан пријави и тераше до крај, се разведе, доби старателство итн.
    Полицијата дојде, него го ставија во притвор, неа ја однесоа во болница, со извештајот за физички и психички повреди беше поднесена тужбата.
    Од полиција и ЦСР беше советувана да оди кај некој од семејството да седи со детето бидејќи *шокантно* немаме сигурни куќи, така и постапи. Нејзини основни работи од живеалиштето со маж и' беа земени од страна на друго лице што таа го одреди и полицаец во придружба.

Во овој случај "и' се погодија" (што е ужасно дека е лотарија) службениците, но и таа беше многу свесна и решена дека ќе тера до крај и нема назад, нема смирување, нема договор, нема ништо.

Инаку вистина е дека обвинителство не може да тужи ако жртвата не сака да тужи + нема медицински запис за повреди. Треба да има како да докаже, без доказ за повреда и без сведок, не се докажува.

На Anaroz1, Ladyme, PaLaVa и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.096
    Допаѓања:
    31.635
    Арно викаш, и се погодиле службениците, за среќа.
    Мене ме прашаа "дали ќе поднесуваш тужба?". И кога прашав дали таа треба да се плати, ми рекоа да. Се откажав тогаш, пошо немав пари. Него го задржаа 12 саати во притвор и го пуштија, мене ми рекоа дека толку можат да направат они, а ако сакам да продолжам понатаму, да си поднесам тужба приватна.
    Идиоти.
    И на други жени ова им го имаат напраено.

На PaLaVa, mom to be, Frida- и 2 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.116
    Допаѓања:
    277.056
    Толку и овој беше во притвор, не беше долго, туку доволно долго да "олади" и да не ескалира понатаму.
    За настанов не лежеше тој затвор, зошто немаше никакви инциденти (ни према неа ни општо) претходно, ама не му дозволуваа од ЦСР сам да го гледа детето подолго време.

На Mumoftwo30 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  17. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    9.643
    Не. Не повлекувала тужба. Тужба во тој момент е рано.
    Она ги повлекувала пријавите.
    Пример , јас пријавувам во полиција дека ја тепа или она пријавува , па после тоа оди во полиција и повлекува пријавата , им вика не е така не ме тепаше...така некако оди

18. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    3.818
    Е ете излеговме на масовни протести и за Кочани и за Фросина и? Што се смени од тогаш?
    Не викам дека не треба да се излегува и да се поддржуваат протестите, баш напротив, сите сакаме промени ама како што гледаме тешко се доаѓа до истите.
    Секое чудо за три дена, се заборавија и тие настани.
    Ене ги и синдикатине протестираат за минималец и што? Кучињата лаат караванот си врви. Чекаат господата да се стиши врева и да си истераат нивната или да се подзаборави случајот со некоја нова дешавка.

Епа проблемот е што жртвиве немаат баш време за чекање. Ние може имаме надеж дека еден убав ден ќе успееме да мрднеме од мртва точка, ама ако имаш дома силеџија што те млати секој ден и тебе и деца и цела фамилија, те заболе баш за системскиве промени, гледаш како да спасиш глава и да прекине теророт секојденевен што го живееш.

И повторно, единствен исход е лош исход кога институциите потфрлаат.

На Anaroz1, Mumoftwo30 и TwistedSister им се допаѓа ова.
  19. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.096
    Допаѓања:
    31.635
    Тоа сакав да кажам де, пријава.
    Ама на толку многу пријавувања, они не направиле ништо.... а требале да ги земат работите во свои раце.

20. winnie02

winnie02 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    2.087
    Сите со вакви искуства еден водич за соодветно пријавување и постапување да направите. За сите можни сопки и како да се поеДа биде секаде достапен. Чекорите еден по еден, до броеви за засолниште. (Знам дека нема, ама знам и дека ако се повлече иницијатива можеби има организации што би понудиле простории).

На Mumoftwo30 и Adidas888 им се допаѓа ова.