1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајка и ќерка загинаа по пад од зграда во Карпош

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Sofi.ja, 2 март 2026 во 16:17.

1. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.018
    Допаѓања:
    6.814
    има, постојат места/шелтери каде што ги носат жените и децата шо се жртви на семејно насилство, на тајни локации, ги кријат, каде што работат со нив психолози итн.

На winnie02 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. VDT2906

VDT2906 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.412
    Допаѓања:
    20.209
    Створов соработувал со МВР доушник бил затоа и после толку многу пријави и фаќање со дрога тој е на слобода. Затоа толкава сила си земал и си правел што сака тепал жена и дете, зошто знаел дека ќе се извлече. Рака сечам ако овој после оваа трагедија воопшто жали или па солза да пуштил за сопственото дете не па за сопругата. Нарцисоидно гомно му се гледа во суратон.

На Cutiepie123, Noira, Mumoftwo30 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.936
    Допаѓања:
    202.231
    Каде постојат, колку се, колку жени може да се згрижат, колку долго?

На winnie02 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.018
    Допаѓања:
    6.814
    IMG_7986.jpeg
    работам како адвокат, не ја работам оваа тематика, но еднаш бевме на обука за жртви на семејно насилство и баш кажуваа луѓе кои што работат таму, локациите се непознати, жртвите се привремено сместени и им се нуди правна помош, психолошка и сл.
    од обуката можев да заклучам дека се како посебни села каде што може да се сместат поголем број на жени и деца, времетраењето на сместувањето е зависно од случај до случај, ама колку што се сеќавам кажуваа дека децата таму имаат и образование и сл. што значи и подолготрајно може да се таму. не се сеќавам баш детално бидејќи беше одамна може да се истражи повеќе :)

едит: еве што дава на гугл кога ќе пребараш

Во истиот се обезбедува сместување на жртвите во период до една година.
    Шелтерот е пристапен 24 часа 365 дена.
    Во шелтерот се обезбедуваат следниве услуги
    – Проценка на состојбата и ризикот по здравјето и животот
    – Првична психосоцијална помош и поддршка
    – Безбедно сместување , храна,
    средства за лична хигиена, лекарства,облека,обувки и играцки за деца
    – Психосоцијален третман за ресоцијализација врз основа на индивидуален план за работа со жртви на семејно насилство
    – Услугите во шелтер центарот се бесплатни за корисничките
    – Услугите во шелтерот се нудат на македонски и албански јазик
    – Шелтерот обезбедува услуги за корисничките без разлика на возраст, сексуална ориентација, јазик, религија национално етичко или социјално потекло.
    – Придружба од ангажираните лица во шелтерот до социјални , здравствени и образовни институции согласно потребите на корисничките..

Шелтер центарот има 50м2 кој се состои од днева соба, кујна, бања, ходник и балкон. Потполно опремен со сите електрични апарати, мебел , гардаробери и санитарии.

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.936
    Допаѓања:
    202.231
    Супер што постои дефиниција, мене ме интересира каде конкретно постои, да знаеме што да советуваме. Затоа што- јас не знам да постои.
    Постоело нешто до пред 5 години- :!:ако нема опасност од насилство. Ептен превентивен глас против насилство
    https://glasprotivnasilstvo.org.mk/nashi-uslugi/kuka-za-otvoreno-domuvane/

На TwistedSister, winnie02, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.018
    Допаѓања:
    6.814
    да, еве сега гледам, очигледно пак постои во некоја форма, се нуди засолниште за жртвите.

обуката беше 2023 та значи нешто постоело и тогаш.

7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.713
    Допаѓања:
    92.842
    Ама тоа што ти не знаеш Биљо заради податоци на нет,не значи дека не постои.
    Постои уште од многу одамна,не се сеќавам 2011/2012 сум била еднаш поради еден случај.
    Во голема тајност се , а сега е сменет начинот на кој се помага.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. winnie02

winnie02 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    2.087

Како основни работи што не постојат нормално е да се сомневаме дека функционира. Потребна е јавна информација дека постои или број за контакт нешто.

На Panda00, Anaroz1 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.936
    Допаѓања:
    202.231
    Да Косми, јас читам тоа што пишува. Они може да си бидат во тајност ама сигурно десетици членки на форумов се во ситуација да им треба помош и заштита, и што да им кажеме? Абе сигурно постои негде, нешто?
    Финска ја спомна. Финска јавно, најјавно во свет вели имаме капацитет да обезбедиме домување и заштита за не знам, 500 жени (на 5 милиони популација), и тоа е мизерија и под европскиот просек. Јавно, најјавно ме интересира, каква заштита од насилство врз жени, нуди Македонија во 2026? Не флоскули -родова |( еднаквост, јакнење капацитети, подигање свест, еве закон да смислиме, еве сега телеграма ќе пратам со процедура за постапување.

На Panda00, CameliaMiller, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.096
    Допаѓања:
    31.635
    А вие познавате некоја жена шо е била во таков шелтер? :^)
    Јас ниту познавам ниту иам чуено да е била некоја.

11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.018
    Допаѓања:
    6.814
    Апсолутно, и јас не знаев дека постојат, тогаш дознав, а информацииве се оскудни.

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.936
    Допаѓања:
    202.231
    Ама не, тебе полиција ќе те мафта дека треба тужба да платиш, оти нив ги мрзи да работат, а оно тајно витнес протекшн програм има, ама не знаеш.

Колку сум на форумов, 6 години ли, 7, никогаш никаква конкретна информација не сме знаеле да споделиме во соодветните теми. Женски форум.

На Panda00, winnie02 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    7.096
    Допаѓања:
    31.635
    Еми тоа де.
    А можеби оваа виктим протекшн постои само во теорија. Во пракса не.
    Се си бива во Мк.

14. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.116
    Допаѓања:
    277.056
    На жртвите можеш само да им понудиш помош, да ги прибереш ти дома или да им помогнеш со логистика додека си го најдат патот низ лавиринтите на државните органи.
    Друга опција што е многу важна е да пријавуваш (можеш и анонимно).

Тоа е мој совет, тоа сум го правела и планирам да го правам во иднина, не можам да тепам луѓе и да се тепам со луѓе, не можам да сменам систем сама, она што можам е да пружам рака, да поддржам, да и' кажам на жртвата дека сум тука.
    Некогаш стравот е само ради финансиска немоќ, некому неделно да испазаруваш, да купиш пелени итн. му е разликата меѓу останување и заминување.

Жените се најранливи кога сакаат да напуштат насилник и тогаш им треба поддршка. Тоа што ќе го истепаме насилникот нема да и' помогне да замине, а заминувањето е секогаш крајната цел.

И уште нешто, ова не се однесува на тебе туку општо:
    Скоро феминка пиша дека брат и' ја тепал. Имаше коментари - ама за инат седи итн.
    Луѓе, кај што ќе кренат рака на вас, татко, брат, партнер... не останувајте. Нема да се смени. Нема да престане. И ништо материјално не вреди доволно за така да живеете, или далеку било, умрете.
    Не пробувајте со разговор да решите проблеми со насилник.

Во темите за развод нон стоп има некоја што вика "е туку така ќе се разведете". Да, туку така ќе се разведете, баш туку така, пред да ескалира ситуацијата. Затоа што само полошо може да стане, подобро со насилник не станува, никогаш.
    Нема.
    НВО ако има, можеби.
    Државни сигурни куќи нема.

На Polyincognito, SummerGirl и Biljarkata им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.713
    Допаѓања:
    92.842
    Државни преку ЦСР се сместуваа.
    Во голема тајност се одвива тоа.
    Со жените работеа стручни работници.
    Имаа по некое интервју во јавност од жени што биле таму.
    Какви невладини, тие за Лгбт се занимаваа.
    Не е проблемот во сигурните куќи.
    Еве ќе седи 2год скриена таму.
    Тој може за насилство и толку да биде осуден.
    Не можеш 20 год да ја криеш таму.
    Мора да рботи, да излезе да функционира.

Проблемот е што жртвите често се предомислуваат и се враќаат назад, повлекуваат пријави, менуваат изјави.
    Затоа семејството е прва линија на одбрана, најмногу може да помогне.

16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.116
    Допаѓања:
    277.056
    Јас не сум слушнала да има активна куќа моментално, а невладини имаа неколку. Одамна нема ни од нив никакво инфо.

Инаку во право си дека семејството е клучно во земјава, сигурните куќи секаде се привремено решение, додека се најде начин жената да функционира сама понатаму.