Мајка и ќерка загинаа по пад од зграда во Карпош

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Sofi.ja, 2 март 2026.

1. GirlVolley

GirlVolley Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    3.436

Па тука се работи за конкретна причина и читајте ги коментарите на членките до крај,а не до таму каде што ви одговара и потоа реплицијате.

2. GirlVolley

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    3.436
    Читајте ги коментарите на членките до крај,а не до таму каде што ви одговара и потоа реплицијате. Не само да бркате лајкови.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.324
    Допаѓања:
    27.630
    Па како ниту една опција не е подобра кога апсолутно е подобро да живее?

На Harper, lovestoneddd, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. GirlVolley

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    3.436

Ние не знаеме тоа дете и таа жена што трпеле од тој монструм! И не сакам да навлагам во ваков вид коментари и нема потреба да се навлага во секое мислење. Осетот треба да го имаш и ти.

5. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.324
    Допаѓања:
    27.630
    И да знаеме, никој не треба да умре ако може да продолжи да живее.
    Само луѓе во терминална болест во тешка состојба може да им олесниме. На сите други, не,

На lovestoneddd, PaLaVa, tambelina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.013
    Допаѓања:
    203.084
    Да де, и не секое мислење треба да се напише, пред да се размисли.
    Не знам, нека си разгледа модератор што е за бришење @RainBow

На Panda00, CameliaMiller, tambelina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. GirlVolley

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    3.436

Ти кажуваш што да прави модераторот? Олади се малку.
    Убав коментар има напишано една членка дека ништо не се разликува на форумов.Со конфликтните личности како тебе,треба модераторите да размислат што прават. Потребата од таква храна најди си ја на друго место. Имај убав ден и Среќен 8ми Март.

8. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    3.695
    Епа види вака,секоја пф нас тука не знам дали ќе пријави или ке пријавува анонимно. Веќе во оваа држава не знаеш со кој можеш да си имаш работа кога властите не работат. Скоро, 4 гуми на колата ми беа избушени пријавив се прошетаа господата и ништо. Комшии никој ништо не видел, пред некој ден сретнувам комшивка 70 годишна ми вика јас видов ама не знам кој беше младо дете беше, те молам не кажувај во полиција. Женава е сама, ние сме сами (брачен пар и две деца). Што ако живптот ни е во опасност тоа е сериозна закана ама каде на фб да пишам статус и да чекам месеци некој да реагира? А кој попрво може да реагира? Нормално тој со ножот во раце! Ете затоа сме јаки на форум ама еве во реалноста и не е баш така.
    Еве и Ивана во која ситуација била баш и не знаеме, ама ако не сте имале некаква закана не знаете каков е стравот.

Последна измена: 8 март 2026
    На tambelina и Amelia им се допаѓа ова.
  9. bubemconia

bubemconia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    870
    Друго, сведоци кажуваат дека во ситуациите што го виделе дека детето оди со таткото. Значи многу веројатно е детето да било сведок на семејно насилство, но не и жртва, т.е. нема докази дека и нејзе физички ја малтретирал (тоа колку наркоман може да биде татко, е друго прашање).

Можно ли е да го зела детето ете како одмазда кон него, а не како заштита? Двајцата биле во предразводна постапка, сигурно се карале и за стан, и за права над детето, и за швалерката негова, сигурно и типов ја уценувал со нешто... Такви односи се многу, многу покомплицирани од ние што мислиме.

Јас само посакувам наркоманов да јаде ќотек ко куче по затворите секој ден и тие од ЦСР што затварале очи да го јадат дебело, не само со бркање од работа туку и кривично. Ама така да го јадат цела јавност да види, да не му текне друг пат на некој социјален работник да затвара очи пред семејно насилство.

На Simon4e0507 и zuto им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.283
    Допаѓања:
    42.398
    На andromedae, Panda00, Amelia и 2 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.203
    Допаѓања:
    277.731
    Не е исто, различна ситуација е, но ако има некој незапознаен со случајот Andrea Yates, нека прогугла.

12. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.324
    Допаѓања:
    27.630
    Детето е жртва на психичко насилство најмалце.

На Harper, Anaroz1, Panda00 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    2.252
    Во Кавадарци пред една деценија се случило тројно убиство ,маж и ја убива цела фамилија на жената, МВР казнети условно и нешто минимално парично и ЦСР нешто парично. Какви казни какви затвори. Никој не ги затвара.
    Се ова се случило поради пропуст на МВР што не му го одзеле оружјето ,мислам дека бил полицаец.

На fana и PaLaVa им се допаѓа ова.
  14. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.562
    Допаѓања:
    20.346
    Различен случај е, ама споредбата чисто за разбирање на психолошки механизми, никако не за изедначување на ситуациите. Тешка психоза и комплетно искривена реалност. Дефинитивно вреди да се прочита.

Пресензитивно е да се пишува овде, оти треба многу внимателен избор на зборови. Имам гледано документарна, ама не бев сигурна дали е истиот случај, па гуглав за инфо.

На Simon4e0507, tambelina и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.882
    Допаѓања:
    265.032
    Јас па дека директно работам со ова, одма ќе те демантирам и ќе ти кажам дека доколку дете е присутно за време на насилство помеѓу родителите, се смета дека е жртва и доколку се процени дека во опасност, се одзима одма.
    Девојчето во неколку наврати била во таква ситуација и тоа јавно.
    Инаку се дават прво други мерки, и доколку нема ефект, се одзима дете.
    Насилство, ако е кај возрасни, без пријава, ЦСР не реагира, кога има дете се вклучува одма, по службена должност. Нема повлекла изјава, има насилство и тоа е, има дете.

Деца пак не се одзимаат ако ги ударите во парк. Се случува да има пријава од школо или градинка, ама тоа е веќе кога дете само ќе каже или ќе се забележи. Па има доста процедури, мерки.
    Се одзимаат во случаи баш како овој и се одземаат од двајцата родители.

Така да, детето можело да биде спасено, ако работеле ЦСР.

На Harper, Ladyme, Gosh и 15 други им се допаѓа ова.
  16. Apash

Apash Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    244
    Една емисија денес имаше за повреди при работа на градилиште и тој батката вика абе ние пријавуваме АМА инспекцијава не ПОСТАПУВА. Откако ќе настанк смртен случај инспекцијава тогаш оди на терен.. така и овде девојкава пријавувала АМА институцииве ГИ МРЗЕЛО ДА ОТИДАТ.

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.731
    Допаѓања:
    92.961
    Не.
    Како ќе знае ЦСр што им с еслучува дома?
    Не е така.
    Мора да има пријава или информација за семејно насилство.
    Пријава во кое вклучено детето или опсност по детето.
    Па потоа Проценка од социјален работник.
    Привремена мерка
    Враќање во семејството.
    Кога е сведок се третира дека постои ризик за развојот на детето.
    Но, детето не се одзема.
    Туку има привремена мерка надзор од Цср , советување на родители, забрана за насилниот родител.
    Одземање дете нема.
    Има само ако родителите не соработуваат со институциите.
    Од А до Ш е точно вака како што напишав.

На Simon4e0507 и eliesaab им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.815
    Допаѓања:
    39.023
    Ако он бил доле, пологично е да пратил некој дома за да ги бутне, а он да остане невин, бидејќи бил доле.
    Знам дека ќе ме па нападнете ама чисто кажав што ми е пологично од тоа мајката со дете во раце да се фрли, има многу побезболни начини на самоубиство, не знам.
    Во нејзина кожа и јас со детето би си заминала од овој свет, не би го оставила.

Дајте еден пример каде што било помогнато на некој ваков случај?

На No Makeup му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.908
    Допаѓања:
    28.679
    Еве јас ќе кажам еден мој личен пример за непостапување на МВР и ЦСР. Лично во полиција одам и пријавувам дека моето малолетно дете, кое тогаш имаше 9 години, е оставено цел ден само во домот на татко му во моментот на пријавата, дека татко му е надвор од градот, а јас немам контакт телефон од детето оти таткото не ми го дава со образложение дека син ми не сакал јас да имам негов телефонски број. Полицијата само ја забележува поплаката и кажува дека ќе го викне таткото на разговор. И покрај моите инстистирања да се отиде на лице место да се провери тоа што го тврдам, како и состојбата на детето - дали е сѐ во ред него, тие не постапуваат.

Истото го пријавувам и во цср, каде повторно никој не реагира и покрај тоа што детето ми е доверено мене со решение, јас сум законски, морално и на секаков друг начин одговрна за тоа дете, но не можам да стапам никако во контакт со него. И тоа во време кога детето по решение треба да е кај мене.

Не дај Боже да се случеше нешто, кој ќе беше крив?

На Harper, H.VAGA, mal.ecka и 17 други им се допаѓа ова.
  20. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    2.018
    А кој е тој што ги бутнал.Кој превзема таков громорозен чин да убие мајка или дете,по наредба на насилникот?никој нема право да го скрати животот на друг,одлучуваш само да го родиш.