Мајка и ќерка загинаа по пад од зграда во Карпош

Discussion in 'Политика и настани' started by Sofi.ja, Mar 2, 2026.

1. GirlVolley

GirlVolley Популарен член

Па тука се работи за конкретна причина и читајте ги коментарите на членките до крај,а не до таму каде што ви одговара и потоа реплицијате.

2. GirlVolley

Читајте ги коментарите на членките до крај,а не до таму каде што ви одговара и потоа реплицијате. Не само да бркате лајкови.

eliesaab likes this.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Па како ниту една опција не е подобра кога апсолутно е подобро да живее?

4. GirlVolley

Ние не знаеме тоа дете и таа жена што трпеле од тој монструм! И не сакам да навлагам во ваков вид коментари и нема потреба да се навлага во секое мислење. Осетот треба да го имаш и ти.

eliesaab likes this.
  5. Munchmallow20

И да знаеме, никој не треба да умре ако може да продолжи да живее.
    Само луѓе во терминална болест во тешка состојба може да им олесниме. На сите други, не,

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Да де, и не секое мислење треба да се напише, пред да се размисли.
    Не знам, нека си разгледа модератор што е за бришење @RainBow

7. GirlVolley

Ти кажуваш што да прави модераторот? Олади се малку.
    Убав коментар има напишано една членка дека ништо не се разликува на форумов.Со конфликтните личности како тебе,треба модераторите да размислат што прават. Потребата од таква храна најди си ја на друго место. Имај убав ден и Среќен 8ми Март.

eliesaab likes this.
  8. Malesia

Malesia Популарен член

Епа види вака,секоја пф нас тука не знам дали ќе пријави или ке пријавува анонимно. Веќе во оваа држава не знаеш со кој можеш да си имаш работа кога властите не работат. Скоро, 4 гуми на колата ми беа избушени пријавив се прошетаа господата и ништо. Комшии никој ништо не видел, пред некој ден сретнувам комшивка 70 годишна ми вика јас видов ама не знам кој беше младо дете беше, те молам не кажувај во полиција. Женава е сама, ние сме сами (брачен пар и две деца). Што ако живптот ни е во опасност тоа е сериозна закана ама каде на фб да пишам статус и да чекам месеци некој да реагира? А кој попрво може да реагира? Нормално тој со ножот во раце! Ете затоа сме јаки на форум ама еве во реалноста и не е баш така.
    Еве и Ивана во која ситуација била баш и не знаеме, ама ако не сте имале некаква закана не знаете каков е стравот.

Last edited: Mar 8, 2026
    tambelina and Amelia like this.
  9. bubemconia

bubemconia Популарен член

Друго, сведоци кажуваат дека во ситуациите што го виделе дека детето оди со таткото. Значи многу веројатно е детето да било сведок на семејно насилство, но не и жртва, т.е. нема докази дека и нејзе физички ја малтретирал (тоа колку наркоман може да биде татко, е друго прашање).

Можно ли е да го зела детето ете како одмазда кон него, а не како заштита? Двајцата биле во предразводна постапка, сигурно се карале и за стан, и за права над детето, и за швалерката негова, сигурно и типов ја уценувал со нешто... Такви односи се многу, многу покомплицирани од ние што мислиме.

Јас само посакувам наркоманов да јаде ќотек ко куче по затворите секој ден и тие од ЦСР што затварале очи да го јадат дебело, не само со бркање од работа туку и кривично. Ама така да го јадат цела јавност да види, да не му текне друг пат на некој социјален работник да затвара очи пред семејно насилство.

Simon4e0507 and zuto like this.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Очевидците не гледат убаво, нашиве детективки на форумот што го бранат најдобро знаат како било

andromedae, Panda00, Amelia and 2 others like this.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Не е исто, различна ситуација е, но ако има некој незапознаен со случајот Andrea Yates, нека прогугла.

12. Munchmallow20

Детето е жртва на психичко насилство најмалце.

Harper, Anaroz1, Panda00 and 5 others like this.
  13. tambelina

tambelina Популарен член

Во Кавадарци пред една деценија се случило тројно убиство ,маж и ја убива цела фамилија на жената, МВР казнети условно и нешто минимално парично и ЦСР нешто парично. Какви казни какви затвори. Никој не ги затвара.
    Се ова се случило поради пропуст на МВР што не му го одзеле оружјето ,мислам дека бил полицаец.

fana and PaLaVa like this.
  14. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Различен случај е, ама споредбата чисто за разбирање на психолошки механизми, никако не за изедначување на ситуациите. Тешка психоза и комплетно искривена реалност. Дефинитивно вреди да се прочита.

Пресензитивно е да се пишува овде, оти треба многу внимателен избор на зборови. Имам гледано документарна, ама не бев сигурна дали е истиот случај, па гуглав за инфо.

15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Јас па дека директно работам со ова, одма ќе те демантирам и ќе ти кажам дека доколку дете е присутно за време на насилство помеѓу родителите, се смета дека е жртва и доколку се процени дека во опасност, се одзима одма.
    Девојчето во неколку наврати била во таква ситуација и тоа јавно.
    Инаку се дават прво други мерки, и доколку нема ефект, се одзима дете.
    Насилство, ако е кај возрасни, без пријава, ЦСР не реагира, кога има дете се вклучува одма, по службена должност. Нема повлекла изјава, има насилство и тоа е, има дете.

Деца пак не се одзимаат ако ги ударите во парк. Се случува да има пријава од школо или градинка, ама тоа е веќе кога дете само ќе каже или ќе се забележи. Па има доста процедури, мерки.
    Се одзимаат во случаи баш како овој и се одземаат од двајцата родители.

Така да, детето можело да биде спасено, ако работеле ЦСР.

Tam4yy, Harper, Ladyme and 16 others like this.
  16. Apash

Apash Истакнат член

Една емисија денес имаше за повреди при работа на градилиште и тој батката вика абе ние пријавуваме АМА инспекцијава не ПОСТАПУВА. Откако ќе настанк смртен случај инспекцијава тогаш оди на терен.. така и овде девојкава пријавувала АМА институцииве ГИ МРЗЕЛО ДА ОТИДАТ.

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Не.
    Како ќе знае ЦСр што им с еслучува дома?
    Не е така.
    Мора да има пријава или информација за семејно насилство.
    Пријава во кое вклучено детето или опсност по детето.
    Па потоа Проценка од социјален работник.
    Привремена мерка
    Враќање во семејството.
    Кога е сведок се третира дека постои ризик за развојот на детето.
    Но, детето не се одзема.
    Туку има привремена мерка надзор од Цср , советување на родители, забрана за насилниот родител.
    Одземање дете нема.
    Има само ако родителите не соработуваат со институциите.
    Од А до Ш е точно вака како што напишав.

Simon4e0507 and eliesaab like this.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ако он бил доле, пологично е да пратил некој дома за да ги бутне, а он да остане невин, бидејќи бил доле.
    Знам дека ќе ме па нападнете ама чисто кажав што ми е пологично од тоа мајката со дете во раце да се фрли, има многу побезболни начини на самоубиство, не знам.
    Во нејзина кожа и јас со детето би си заминала од овој свет, не би го оставила.

Дајте еден пример каде што било помогнато на некој ваков случај?

No Makeup likes this.
  19. zuto

zuto Форумски идол

Еве јас ќе кажам еден мој личен пример за непостапување на МВР и ЦСР. Лично во полиција одам и пријавувам дека моето малолетно дете, кое тогаш имаше 9 години, е оставено цел ден само во домот на татко му во моментот на пријавата, дека татко му е надвор од градот, а јас немам контакт телефон од детето оти таткото не ми го дава со образложение дека син ми не сакал јас да имам негов телефонски број. Полицијата само ја забележува поплаката и кажува дека ќе го викне таткото на разговор. И покрај моите инстистирања да се отиде на лице место да се провери тоа што го тврдам, како и состојбата на детето - дали е сѐ во ред него, тие не постапуваат.

Истото го пријавувам и во цср, каде повторно никој не реагира и покрај тоа што детето ми е доверено мене со решение, јас сум законски, морално и на секаков друг начин одговрна за тоа дете, но не можам да стапам никако во контакт со него. И тоа во време кога детето по решение треба да е кај мене.

Не дај Боже да се случеше нешто, кој ќе беше крив?

Tam4yy, Harper, H.VAGA and 18 others like this.
  20. mom to be

mom to be Истакнат член

А кој е тој што ги бутнал.Кој превзема таков громорозен чин да убие мајка или дете,по наредба на насилникот?никој нема право да го скрати животот на друг,одлучуваш само да го родиш.