Мајка и ќерка загинаа по пад од зграда во Карпош

Discussion in 'Политика и настани' started by Sofi.ja, Mar 2, 2026.

1. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Не е ова такво убиство на дете. Овде не е Ивана убиецот.

2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Извини, ама не се сложувам со тебе, детето буквално е убиено, дирекно и индиректно од страна на двајцата родители и мислам дека не треба да ја романтизираме овде ситуацијата

3. truffles

truffles Истакнат член

Баш Ивана Е убиецот.
    Тоа што ради популизам поднесуваат обвинение против мажот и' наркоман само кажува колку е просто општеството и нестручни обвинителите. Ниту помагање ниту наведување има тука. Не смее популизмот да влијае врз судиите и обвинителите. Ама ова е лажна држава тука се носат у штабот на ВМРО/сдс судските одлуки така да ништо чудно и да го осудат

Misskirova likes this.
  4. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

За сите три дела е и повеќе од основано обвинението.

tambelina likes this.
  5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Да не се најдете во ситуација смртта да ја гледате како единствен спас. Од удобноста на вашиот живот судете колку сакате, само жртвите (жртви, а не убијци!) знаат како им било и што поминале за да дојдат до таква крајна точка.

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Не бе, не треба да го осудат, другар му го терал да ја тепа, и со детето на автопат да ги остави по полноќ, и по скали во болница да ја турне, и двете дрољи да ги вика, не е он ништо крив.

butterfly_91, JoyJoy, Harper and 31 others like this.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Стојанче ти ли си?

JoyJoy, Harper, Amelia and 7 others like this.
  8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ако си тотално неедуцирана како можеш некого да наевдеш на самоубиство, оди укуцај на гугл место да се срамиш тука со изјавиве.

JoyJoy, Harper, Amelia and 7 others like this.
  9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Ивана Е убиецот, ама Ивана е и индиректно убиена.
    И сега сакаш да кажеш дека наркоманов ќе го судат само оти е наркоман, а не оти е крив?

Пошо на Ивана така и текнало знаеш, станала сабајле и си рекла ај ќе се џитнам бе шо
    Лажна била државата? Па да беше вистинска немаше 39 полицајци да потфрлат и барем Катја ќе останеше жива.

Иначе
    https://infomax.mk/внатрешна-контро...mZrh1MhUwFmrrnrdOy_aem_uQ5sN3ZK24soINlz9iPO9g

JoyJoy, Amelia, Panda00 and 3 others like this.
  10. Iva:)

Iva:) Популарен член

Швалерката. Еднаш ја банираа од темава и форумов, сега може коментира од стар профил на некој познат.

JoyJoy, Amelia, lala15 and 4 others like this.
  11. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Стојанче место да негира вина, подобро е за него да не излезе од затвор. Таму е со своите. Не знам која е таа жена после што би била со него, каков е тој пријател што би се дружел, какво е тоа семејство што би му простило.

JoyJoy, Harper, Amelia and 5 others like this.
  12. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Не, не можам да ја разберам Ивана, не сум била во нејзина ситуација, фала богу повеќето не сме биле и никој никогаш да не биде. Не знам што се поминала за да се фрли со детето, очигледно била во многу лоша состојба, но сепак нешто во мене не ми дава да ја оправдувам затоа што сум била во друга ситуација. Срцево ми се кине затоа што знам дека Катја имала шанса да живее и колку и да изгледа незамисливо, да изгради нормален живот за себе.

Постојано потенцирам дека ми е жал за детето, затоа што од двајцата родители, поширокото семејство и институциите, сите на куп се криви и на детето му е одземена шансата да живее и едноставно за детето ми е најмногу жал, непрашано дојдено на овој свет, ни криво ни должно во тој краток живот што се видела и на крај на таков лош начин да и заврши животот, затоа реков да не ја романтизираме ситуацијата-мајката го спасила детето и го фрлила од тераса :drunk:

Кога бев дете и самата сум се најдов во ситуација во која мислев дека сум без излез и дека немам за што да живеам. Сега сум возрасна личност, за жал секојдневно читаме секакви хроники, па сфаќаш дека и од лошото секогаш има полошо и не, моето не било најлошото. Јас не бев директна жртва, но бев колатерална штета, немав удобен живот, имав многу тешко детство и самата сум дете што ги има изгубено родителите на 10 години во семејна трагедија, не сакам да навлагам во детали затоа што не се воопшто пријатни, само можам да кажам дека ниеден ден од моето детство не беше нормален, тоа беше пред повеќе од 20 години, фала му на бога што сум издржала се и не сум се фрлила некаде, а ми доаѓало многу пати, затоа што некој планирал убави работи за мене, успеав и да се школувам и да завршам факултет и да магистрирам, се омажив, имам прекрасен сопруг, кариерно сум остварена и имам две здрави прави деца, имам за што да живеам, во ситуација каде што сите мислеа дека ќе се шекнам и не очекуваа многу од мене. Не ми беше лесно да ја оставам трагедијата што се влечеше по мене цел живот и никогаш не ја оставив, секогаш е тука некаде во позадина, кога ќе ти се случи трагедија од такви размери, и на убавите работи и не знаеш да се радуваш, но еве сакам од личен пример да кажам дека секогаш има надеж за подобро утре.

JoyJoy, Anya321, Marge and 19 others like this.
  13. Avery

Avery Популарен член

Верувај дека многу жени би биле.
    Има феномен наречен hybristophilia (привлечност кон луѓе кои извршиле злосторства). Затоа има сериски убијци кои добиваат стотици писма од обожавателки, еден се има и оженето во затвор (а мислам дека има убивано исклучиво жени). И ваквите случаи се најчесто склоп на неколку фактори како: јас ќе го променам, за мене ќе се промени, возбудливо е поради тоа што е опасен, со сите е лош- со мене е добар, историја со токсични врски, токсични фамилијарни врски и тн. и тн... А да не зборувам дека насилниците најчесто имаат насрцисоидно пореметување и одлични манипултивни скилсови и сл.

JoyJoy, PaLaVa, tambelina and 6 others like this.
  14. boo3

boo3 Популарен член

Само е малку нервозен и имал тешко детство, инаку е добар човек.

39 полицајци не постапиле правилно во низата случаи. Што вели министерот, се е под контрола?!

Amelia, Mazegin, VDT2906 and 7 others like this.
  15. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Но тоа си ти. Тоа што го имаш поминато те има изградено како личност во која си денес. И баш ми е жал што имаш поминато низ тоа. Но не сме сите исти. Тоа не значи дека и Катја да останеше жива можеби ќе го издржеше тоа и никогаш нема да дознаеме. Не ја правдам Ивана, но тоа била нејзина одлука што сметала дека нема да го остави детето на психопатов. Читате ли бе луѓе? Читате ли што им правел? Неа колку ја тепал? Па не можам да замислам колку ќе ја тепал Катја во тинејџерски денови и каква личност она ќе станела после тоа.
    Пак ќе повторам, не е решение да го убиеш детето со себе, но покрај се што поминала можам да ја разберам.
    А многу добро знаеме колку ќе се замараше државава околу смртта на Ивана и кому ќе го доделеше детево. Овде цела фамилија се луди.

Во моментов единствено што можеме е да извлечеме поука од ова што се случи. Џабе се враќаме зошто Ивана направила, што ќе се променело и слично. Веќе се случи. Можеме да си ги едуцираме децата никогаш да не трпат насилство, да ги научиме на нежност и емпатија, да научиме дека не се тепа женско ниту машко, да ги научиме на почит и разбирање. И нормално, ние како сегашни и идни родители да останеме секогаш поддршка на нашите деца а не да тргаме глава кога ги гледаме во слична ситуација

JoyJoy, flawless., TamaraSJ and 4 others like this.
  16. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Во право си, ништо не можеме да промениме сега. Читам и колку повеќе читам како излегуваат детали желудникот ми се стега.
    Не знам едноставно си викам јас да бев веќе доведена во таква ситуација него ќе му пресудев, ќе ми беше приоритет детето од него да го спасам, ама не на таков начин.

Miss666 and AlmaOculta like this.
  17. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Да, и мене. Прилично ме потресе веста уште кога се случи, ме потресе и вчерашното судење. 100 пати мислам дека размислив на каков начин би постапила, 1000 пати ја осудив мајката на Ивана, на психопатов се најлошо му посакав но џабе. Нема назад за жал. Мораме да внимаваме на сите што се околу нас.
    Да внимаваме на нашите колеги, пријатели, познаници. Јас почнав и да се прашувам, па уште колку луѓе го поминуваат истово без да знаеме. Со колку луѓе се разминуваме на дневно ниво што поминуваат слична ситуација? Убаво имаше пишано една членка претходно, МК стана темпирана бомба, не се знае каде и кога ќе пукне. Само насилство насекаде. Немам зборови…

Amelia, PaLaVa, eliesaab and 3 others like this.
  18. Mucika

Mucika Популарен член

Не сте сериозни. Ова е пак романтизирањето што го зборувате. Нејзина била одлуката?! Одлукава не е дали да оди денес во школо или не!
    Толку се воздржувам од темава, пробуваат да ви објаснат што значи кога „можете да ја разберете?!“, ама не...

lovestoneddd likes this.
  19. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Јас не те терам да ја разбереш Ивана ниту пак да размислуваш како мене. Ова е мој став тоа е твој став. Дешавкава се деси веќе, џабе бараме виновник. Треба да извлечеме поука, не дали Ивана е крива, дали е психопатов. Детето нема да се врати во никој случај. Сите ние можеме да спречиме да не се случи следна Катја! А не да губиме време и да ја анализираме жртвата дали била разумна, повредена или при здрав разум. Треба да го седнеме и размислиме дали некој од нас се соочува со слична ситуација и како можеме да помогнеме

JoyJoy and Biljarkata like this.
  20. truffles

truffles Истакнат член

Стојанче е наркоман, насилник пропалица, клошар ама убиец не е.
    Убиец е Ивана.