Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медитирање

Дискусија во 'Психологија' започната од LGBT, 24 август 2011.

1. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Moze link ako meditiras so pomos na video?

2. Micheleljubov

Micheleljubov Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    2.940
    Сакам да прашам некој што медитира постојано.

Сакав да медитирам и ми пратија видео со музика и човек кој зборува. Нешто во стилот „ сега ме слушаш мене, опушти се бла бла.. И имаше 20 скали кои на крајот од видеото ги одбројува и на крајот треба да се разбудиш на место каде си бил во претходниот живот.

Некаде на 6 при крај, осетив ладно на телото, грозница ме фати, и пред очите ( затворени) ми се појави бела светлина. Не сум искусна во медитирање , и ме фати страв од тогаш, што може да биде тоа?
    Видеото трае 30 мин.

Дали имате некое видео кое ќе помогне во медитирање?

3. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    4.273
    ^ Откривањето на минатите животи преку медитација, хипноза и други ментали техники може да биде опасно за психата на човекот. На тој начин може да се ословат работи со кои не сме подготвени сеуште да се соочиме во моментов. НЕ случајно ние не се сеќаваме свесно на нашите изминати инкарнации. Важно е да живееме сега и тука во согласност со духовните законитости и во согласност со нив да го земеме својот живот во свои раце. Преку тоа постепено се чисти и се средува и тоа што било ненамирено во претходните животи а воедно се гради и подобра иднина.

На lovely girl M, Слава на Бога, Bruinete и 2 други им се допаѓа ова.
  4. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Што не ќе видиме уште значи медитирајнето не е добра работа?

5. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Медитерањето и тоа како е добра работа, ако ме прашаш мене. Само многу зависи начинот и целта поради која ја изведуваш медитацијата.
    И мислам дека не е фино директно да се премине на медитирање без никакво претходно искуство во таа техника, посебно не во погорните стадиуми на медитација.
    Ова е толку опширна работа, па затоа сметам дека луѓето многу работи не знаат пред да почнат со медитација.

На maravillosa и mackica1 им се допаѓа ова.
  6. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    A ova?

7. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    4.273
    ^ Зависи како и поради што се медитира, и кон што се насочува човек во текот на медитирањето.

Преку медитирањето не би требало да се ословуваат и откриваат минатите животи, исто така не би требало да се насочува човек кон тнр. духовни „учители„ (тнр.гуру-и) мислејќи на нив, гледајќи ги нивните слики и симболи или повторувајќи комбинации на зборови (тнр. мантри). Преку тоа тие телепатски можат да ги врзат практикантите и учениците за енергетското поле кое стои зад нив, насилно да дејствуваат врз центрите на свест(на истокот наречени и чакри) и преку тоа да ја „цицаат„ нивната енергија што пак за последици може да има разни душевни и физички проблеми. Практикантот не е свесен веднаш за тоа што се случува, тоа до израз може да додје многу подоцна.
    Ова не се забрани или плашења туку добронамерни опомени од Духот Божји до луѓето кои сакаат да се посветат на вакви спиритуални практики. Кој сака може да прочита повеќе во книгите „За источните учители„ или некаде преведено како „Опасност од источните учители„.

Меѓутоа медитирањето со цел на повнатрешнување и насочување кон Христос, за да станеме повторно тивки и привремено се дистанцираме од надворешната збрлавеност на светот за да повторно најдеме внатрешен мир, стабилност и сила само по себе не е лошо.
    На пр. Бог даруваше низ својот инструмент повеќе медитации на кои им претходи кратко објаснување на некои духовни меѓузависности поемеѓу човекот, душата и Духот:

Медитација на Тишината

Или една друга прекрасна медитација

„Бог е присутна Светлина„

Извадоците со линковите се на германски, но знам едно време дека беа достапни на македонски, англиски или српски јазик.

8. Angela12345

Angela12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2012
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    27
    16 години и одам на јога веке 1 ипол година но воедно и медитирам. Медитацијата те смирува, те повлекува од целиот свет ти ги спојува менталното и физичкото тело (воедно и цела јога). Таа те прави по енергична посмирена и по опуштена. Затоа јас ти препорачувам да одиш на јога каде што ќе има инструктор поради тоа што поразлично е чуството некој кој ти збори (инструкторот) и да читаш од книги. никогасш нема да се покаеш ако одиш на јога

На kikkki и meow22 им се допаѓа ова.
  9. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    А знаете некој што дава часови во Прилеп? :( Мицлам на јога ? :rofl:

10. discofilman

discofilman Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    107
    Какви часови без потреба само ке фрлаш пари.Почни си соларна јога и ти гарантирам дека целосно ке се смениш на подобро.Ако имаш некои здравствени проблеми со помош на сонцето можеш засекогаш да ги решиш.

На DeMelo и kikkki им се допаѓа ова.
  11. Shortie

Shortie Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    71
    Значи да медитира неможе и не умее секој,може само човек што има огромна самодоверба во себе што знае што има во него и што е животот,зошто со медитацијата ја запираш работата на срцето и навлагаш длабоко во тебе,не ти треба стручна помош само ти треба веќе еднаш да ја искусиш смртта.:)

12. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Секој човек мозе да медитира, но доколу практикува јога.Со медитација не се запира работата на срцето, нема никакво искушување на смртта.Единствена цел на медитацијата или јогата воопшто е намалување на стресот, како главен причинител на болестите. Знам луѓе кои медитирале, па не умреле.Јас практикував медитација, од тоа не се умира.

На meow22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. discofilman

discofilman Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    107
    Бидејки си медитирала почни соларна јога со цел да ја активираш кундалини енергијата и да ги разбудиш сите 7 чакри кои водат до просветлување.

14. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Имам работено и со чакрите, со 6, но не и со 7 та, со нив уште подобро се медитира.Тесно се поврзани со медитацијата, а и дополнително помагаат во врска со стресот, а посебно за здравје, но некогаш е доволна и само медитацијата.Долго време немам медитирано, па и практикувано јога, ама тогаш ептен ја разучив до толку што ми беше и премногу за да продолзам :D Но,сепак повеке е за луѓе кои премногу стрес дозивеале, ама сепак тоа е индивидуално и зависи од самиот човек колку ке посвети внимание на тоа, толку ке се намалува стресот.А се знае што значи стресот.

15. untouchableGirl

untouchableGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    158
    |( Ич не ми оди. Не можам убаво да се опуштам

16. meow22

meow22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    81
    Значи медитацијата е добра за сите, ако навистина си ги смирите мислите и сте во фаза на медитација всушност примате космичка енергија во енергетските центри (чакри) затоа треба `рбетот да биде исправен, а најдобро оди со јогата бидејќи јоги- вежбите го опуштаат телото и го урамнетежуваат дишењето ако се изведуваат правилно. Како помош за доведување на мозокот во медитативна фаза може да се користи музика со определена фреквенција кои ги менуваат електромагнетните бранови што ги создава мозокот во зависност од тоа каква е активноста.

И ве молам не мешајте религија со медитација затоа што нема смисла. :!:

На Tam4yy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.460
  18. Cloee

Cloee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    35
    Ај дајте уште некои видеа за медитација(испробани) :)

19. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    Имам пробано многу пати, но исходот не бил баш задоволителен.
    Како што ме опушта музиката за медитирање, ниту една друга го нема истото дејство врз мене, но за време на процесот на медитација не можам да се опуштам до таа мера што ќе бидам сконцентритана само на тоа и на ништо друго. Никогаш не ми успевало исклучувањето од се` и мислам дека токму во тоа се наоѓа пречката што не можам целосно да се препуштам на уживањето и спокојот во целиот тој чин.

И никако не можам да ги сопрам мислите кои ми надоаѓаат.
    Очајно многу ми фали концентрација!

20. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Не им обрнувај внимание на мислите, игнорирај ги за време на медитација.Оти една по една одат, ако им посветиш внимание, тогаш тешко ќе медитираш.Бидејки мирот го има, кога ги нема мислите.Но, не дека не може воопшто да ги нема, туку со медитацијата, само се прави пауза од нив, а после медитација, подобро се согледуваат истите, на посмирен начин.А откако ќе успееш да не им обрнуваш внимание, тогаш сосем полесно ќе ти оди медитацијата.

На anabel-a му/ѝ се допаѓа ова.