Јас доесга имам пробано 3-4 пати да медитирам. И некако се чувствував чудно ама убаво. Медитирав со затворени очи и кога сакав да престанам неможев да се мрднам, само ги отворив очите и чекав некое време да ми се опушти телото.
Медитацијата своите корени ги има во западните религии, прифатена е речиси во целиот свет како начин за ослободување од стресот и подобрување на внатрешната (духовна) состојба на човекот. Не, фала, јас со молитва си ја подобрувам својата духовна состојба. Значи, не медитирам.
Има ли некој да ми предложи добра медитација (водена, по можност) онлајн да биде, бесплатна, а функционална? Многу сакам да пробам да заспивам со медитирање, зашто имам проблеми со несоница.
Jas nekolku pati probav da meditiram so vizualiziranje ,so cel da imam pogolema energija i da imam pomala potreba za spienje . Si zamisluvav deka odam do prozorecot i e edno prekrasno proletno soncevo utro. Nezna melodija od pticite . Zeleni drvja nasekade . Sonceto me ogreva . Ja cuvstvuvam toplinata . Kolku poveke sedam tolku poveke od mene izleguva negativnata energija ,a sonceto me polni so pozitivna . Ova go pravam okolu 2-3 minuti pred spienje . I veruvajte ne ocekuvav ,no navistina lesno se budev nasabajle ,i toa okolu 5 h . Mislam deka e od meditacijata oti nikogas prethodno ne mi se slucilo da stanam dobrovolno vo 5 . Ako saka nekoj drug neka proba ,i bas me interesira dali ke ima ist efekt. Mnogu mi e cudno zatoa sto se budam vo 5 , a toa voopsto ne e dovolno za moeto telo .
Iskreno neznam mnogu za meditacijata I jogata I ne bi se nafatila seriozno za ovie raboti. Na YouTube gledav joga vezbi i gi praktikuvam doma I na toa gledAm kako na vezbi za relaksacija I za istegnuvanje na teloto I dosta pomagaat posebno ako me boli grbot. A nacinot na koj meditiram e legnata ili sednata so zatvoreni oci se fokusiram na dishenjeto, se fokusiram na sekoj del od teloto I go opustam, vizualizacija ( se zamisluvam onamu kade sto sakam da se vidam vo idnina, raboti koi sakam da gi postignam I sl) . Se oswkjam podobro koga go pravam ova no kako sto rekov ne navleguvam dlaboko.
Оваа недела ми е 4та како медитирам, уште малце ќе направам месец дена. Секој ден, сабајле после будење. Прво почнав со помош на апликацијата Headspace, ги поминав основните курсеви од 10 дена по 3 минути. Останатото бидејќи се плаќа преминав на друга апликација. Моментално ја користам Simple Habit, има многу учители (?) со разни курсеви со разни должини и теми. Се уште сум на 5 минути. Ќе размислам наредна недела да почнам со повеќе минути. Она што приметив е дека прво, денот ми почнува убаво. Прво медитирам 5 минути, па правам дузина вежби за растегнување. Се' ми одзема 15ина минути, а почетокот на денот е далеку подобар отколку порано како што правев, отвори очи и право на мобилен или лаптоп, примај информации. Второ, во текот на денот константно барам работи што ќе ме смират или ќе ме одржат смирена. Уште реагирам бурно на одредени работи кои ме вознемируваат, што значи се' уште не ми помага во контролирање на одредени емоции. Ама почил сум општо, како да ти го сетира размислувањето да ти биде посмирено. Пробајте и не престанувајте некое време додека да видите разлики. На почеток е тешко и се' уште ми е тешко понекогаш да ги издржам тие пар минути. А понекогаш ми летнуваат. Секој пат ми е различен фокусот и доживувањето. Во глобала полесно станува, поудобно. Дури едвај чекам да станам сабајле.
Да и да. Научно е докажано дека медитирањето помага за помнењето, бидејќи учејќи да го држиш фокусот на дишењето при медитирање, помага да имаш зголемен фокус и во учењето, а со тоа и зголемено памтење. И на јутуб можеш да најдеш еден куп курсеви со учители кои би можела да ги следиш и да ти помогнат.
Медитирање е повикување на демони. Јасно е пишано во светото писмо во кого треба да се верува и поклонува
Jas ne meditiram cesto ama koga sum tazna, nervozna... mi pomaga mnogu I mi pomaga da se relaksiram I da si se sfatam sebesi. Pozz
Како мислиш? Него, дојдов да прашам нешто друго. Да не има некој кој практикува месечеви медитации (белким вака е на македонски)? Нешто се зачитав за нив, главната идеја е дека како што почнува нов циклус на месечината се почнува со кратки медитации во кои се фокусираме на нешто што би сакале да го постигнеме тој месечев циклус. Слушав некој подкаст со девојка од Австралија која прави вакви водичи за медитации, имам и баш фин постер што го имаше ставено она на нет со фазите на месечината па се мислам да пробам нареден циклус. Инаку според мене медитација е нешто прекрасно. Не е поврзано со ниту една религија, туку е со чиста цел да се смири умот кој е изложен на многу многу мнооогу дистракции во текот на еден ден. Со смирување и централизирање придонесуваме многу за здравјето, и ментално и физичко. Има супер апликации, има супер објаснувања. Сите заслужуваме 3/5/10 минути дневно да се сталожиме.
Како со медитирање да смирам бес и нервоза? Благе везе немам од медитација, ако знае некој нека каже.
Јас едно време се филмав со медитации, јоги ама свана дека не сум личност која се смирува со смирена атмосвера, ми треба физичка активност, трчање, бокс, или везбање
Надвор сигурно нема стомачни да правам. Дома можам да се контролирам скоро до крај ама надвор не можам хахаха. Лабаво нема везе