Нормално е да не доцни, толеранција еве ден, два. Тоа сигурно ти е од стресот. Дали претходно циклусот ти траеше барем отприлика ист број денови или варираше, некогаш да добиеш за 28 дена, некогаш порано, некогаш подоцна? Во секој случај, штом цел месец нема ништо, обрати се кај гинеколог.
Менструалниот циклус е регулиран од половите хормоните, а тие се регулирани од хормоните на тироидната жлезда (не од положбата во која лежиме). Стресот може да е причина, бидејќи влијае преку мозокот и нервите на сите жлезди, но и немора да значи дека тоа е причината. Ннајдобро е на гинеколог да отидеш. Ќе ти направи преглед или ќе те прати на крвна анализа за да ти ги провери хормоните (можеби и на ендокринолог ќе те прати) и ќе знаеш која е вистинската причина за пореметениот циклус.
Што може да биде причината за доцнење на мемструација (освен бременост)? Едит: Читам и горе сте коментирале за тоа. Бев на гинеколог и ми кажа дека се' е во ред. Ми доцни 7-8 дена. Под стрес општо цел живот ми е, но последниот период баш сум смирена и си кулирам. 7 месеци пијам антидепресиви, но не сум забележала никаква промена на циклусот до сега. Попраена сум 12 килограми последните 2 месеци.
Јајниците и матката ми се супер, нема проблем тука. Остануваат хормоните. Треба да паничам или не би била страшна причина?
Не, не паничи. Млада си не е толку страшно понекогаш да ти задоцни некој ден. Многу ли ти доцни? Можно е хормоните да се во прашање, т.е. 99% се. Гинеколог треба да те испрати кај ендокринолог за да испиташ целосно хормони, најдобро на 3, 13 и 21 ден од менструацијата мислам беа.
Фала ти многу душо! Ајде ќе видам што ќе сторам. Рече ако не ми дојде до утре да појдам пак, но дури во среда ќе можам. Си кулирав првите дена, но сега се замислив зошто нема уште. Инаку 8 дена ми доцни.
Некои жени имаат менструација на 35-40 дена цело време и тоа им е нормално. Многу немаат на 28 дена, бидејќи не е организмот компјутер па по книга да оди точно на 28 дена. Не се грижи, ако до сега си имала нормални и редовни менструации, еве и да испиташ хормони тие не може да бидат со којзнае колку пореметени вредности.
Добив 9 дена порано. Инаку ми е релативно редовна, ден-два порано-подоцна од соодветниот датум ми доаѓа. Настинатаа сум, па да не е од тоа, не знам... Има ли простор за паника? Да надополнам, имам и нормални симптоми како што имам секогаш при менструација, лесни болки во долен дел од абдомен, ми излегоа акни..
Menstruacijata mi kasnese skoro 10 dena predhodno piav primolut nor5mg pred 4 dena pravev higjama i denta odma na gastite imav kaveav iscedok vecerta isto koga se brisev so toaletna imav i krv temna po malce drugiot den bolka vo stomakot a menstruacija nemam samo vo brisenje imam krv denes isto sum so bolki i to mnogu a krv se cudam zosto nemam ve molam spodelete mislenje
Daj boze mnogu maka imam neizdrzliva bolka e Sega mi padna parce golemo ko gjiger kako da recam ne znam ona ne mrdat a krv nemam sto mozit da e ova mn sum uplasena
Zdravo,pozitivna vekje 9 den,relativno lesno pominuvam..dali moze da spodeli nekoj iskustvo so promeni vo menstruacija posle covid(trebase vcera da dobijam ama nisto,a stomakot ke mi "pukne".od sto e naduvan)..so lesno na site!
Во контекст на претходните дилеми околку тежината и менструалниот циклус: Промените во килограмите влијаат на производството на хормоните, меѓу другите и на половите хормони. Наглото зголемување или намалување на килограмите (се мисли за неколку месеци до 1 година) може да го поремети траењето и редовноста на менструалниот циклус, па да дојде и до неплодност. На пр. кај жените кои страдаат од пореметувања во исхраната (како анорексија) може како симптом да имаат и нарушен, нередовен менструален циклус или да немаат циклус. Гојазните жени (со голем обем на струк и висок BMI) заради масните наслаги кои се депо на естроген, може да имаат пореметување на менструалниот циклус. Овулацијата и производството на половите хормони е регулирано од хипоталамусот и хипофизата и кај гојазните жени се нарушува тој систем на хормонска регулација на овулацијата. Затоа битно е да се одржува некоја оптимална тежина. Има многу линкови и истражувања кои може да се прочитаат на темава. Еве некои (на англиски): https://www.wellthy.care/does-obesity-affect-menstrual-cycle/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar... tend to experience,of female infertility [3].
Девојки, дали после циклус, деновите кога ви завршува имате потешкотии? Омалаксаност, тремор, главоболки и тахикардии? Мене вчера ми беше УЖАС денот. Во фаза на минување ми е циклусот... Ама циклус немав едно 6 месеца. П.С. Сум била на лекар, тој совет нема потреба да ми го давате испитано хормони, ехо, 2д,3д,4д... дали се можни тие појави?????